A mai gyerkőcök már igazi kis digitális bennszülöttek: laptopon tanulnak, tableten játszanak, és mobilon csetelnek barátaikkal - a különféle kütyük használata a mindennapjaik részévé vált. Ennélfogva talán kézenfekvő megoldásnak tűnhet a szülőknek, hogy az esti mesét is a digitális anyuka, a televízió tolmácsolásában hallgassa meg a gyerek. De ez vajon tényleg jó ötlet? 

A mesélés, kifejezetten az élő mesemondás fontosságáról Majsai László pszichopedagógust, a Life.hu szakértőjét kérdeztük. Szakértőnk véleménye szerint a mese a gyermek életében, fejlődésében igen meghatározó szerepet tölt be.

Forrás: Thinkstock

A mesés történetek fejlesztik a kicsik értelmi és problémamegoldó képességét, emellett a lélektanítás egyik legfontosabb eszközei.

A lelki működések fejlődése elképzelhetetlen egy olyan közvetett tapasztalati csatorna nélkül, mint a mesék, a fantázia világa. Ezek az elképzelt, kitalált vagy tovább álmodott történetek kitágítják a világot a gyermekek számára. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy olyan viselkedésformákat, problémamegoldásokat, emberi tulajdonságokat (erényeket és gyarlóságokat) ismerhessenek meg, amelyekről ha közvetlenül - azokat átélve - szerezné tapasztalatait, sérülhetne vagy konfliktushelyzetekbe kerülhetne" – magyarázza Majsai László. A mesék hallgatásával ezeket a helyzeteket mint feladványokat, példabeszédeket éli meg és dolgozza fel a gyermek.

Majsai László pszichopedagógus szerint
"A feszültségoldáshoz használjuk a róluk szóló meséket. Válasszunk egy állandó szereplőt (aki lehet a gyermek önmaga, de helyettesítheti őt egy állatka vagy más mesefigura is), akiről elmesélhetjük, hogy mi történt vele aznap. Ilyenkor a gyermek gyakran úgy korrigálja az eseményeket, hogy az eddig elhallgatott vagy homályban lévő részletek is kiderülhetnek, így lehetőség van a feldolgozásra és elengedésre egyaránt. A lényeg: a meseolvasás most még olyan eszköz lehet a kezünkben, amiért sokat adnánk a kiskamaszkorban - és talán utána is."

Hogy miért nem jó megoldás a mesemondó képernyő?

Szakértőnk elmondta, hogy az esti mesét azért sem lenne szabad tévén nézni, mert a rajzfilmek ahelyett, hogy álomba szenderítenék a kicsit, épp hogy aktiválják, mesterségesen figyelmi-izgalmi állapotba hozzák. A tévében látható mesék legnagyobb hátránya a mesemondással szemben, hogy a képernyőt nézve a gyermek belső képalkotása megszűnik, nem használja fantáziáját, aminek fejlesztése viszont nagyon fontos lenne, hiszen később az olvasás során, az iskolában is nagy szüksége lesz ezekre a készségeire. 

Gyerekmesék eredetije: vértől csöpögő horrortörténetek

Az eredeti Grimm- és a klasszikus mesék legtöbbje igen brutális, melyek sokszor illenek inkább a horror, mint az esti mese kategóriába. Íme, kedvenc meséid eredeti története.

Támogatott tartalom