Kapcsold ki a tévét! Mesélj te magad a gyermekednek!

Forrás: Thinkstock -
televízió mesemondás mese gyermek fejlődése gyermekegészség mesekönyv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai gyerkőcök már igazi kis digitális bennszülöttek: laptopon tanulnak, tableten játszanak, és mobilon csetelnek barátaikkal - a különféle kütyük használata a mindennapjaik részévé vált. Ennélfogva talán kézenfekvő megoldásnak tűnhet a szülőknek, hogy az esti mesét is a digitális anyuka, a televízió tolmácsolásában hallgassa meg a gyerek. De ez vajon tényleg jó ötlet? 

A mesélés, kifejezetten az élő mesemondás fontosságáról Majsai László pszichopedagógust, a Life.hu szakértőjét kérdeztük. Szakértőnk véleménye szerint a mese a gyermek életében, fejlődésében igen meghatározó szerepet tölt be.

Forrás: Thinkstock

A mesés történetek fejlesztik a kicsik értelmi és problémamegoldó képességét, emellett a lélektanítás egyik legfontosabb eszközei.

A lelki működések fejlődése elképzelhetetlen egy olyan közvetett tapasztalati csatorna nélkül, mint a mesék, a fantázia világa. Ezek az elképzelt, kitalált vagy tovább álmodott történetek kitágítják a világot a gyermekek számára. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy olyan viselkedésformákat, problémamegoldásokat, emberi tulajdonságokat (erényeket és gyarlóságokat) ismerhessenek meg, amelyekről ha közvetlenül - azokat átélve - szerezné tapasztalatait, sérülhetne vagy konfliktushelyzetekbe kerülhetne" – magyarázza Majsai László. A mesék hallgatásával ezeket a helyzeteket mint feladványokat, példabeszédeket éli meg és dolgozza fel a gyermek.

Majsai László pszichopedagógus szerint

"A feszültségoldáshoz használjuk a róluk szóló meséket. Válasszunk egy állandó szereplőt (aki lehet a gyermek önmaga, de helyettesítheti őt egy állatka vagy más mesefigura is), akiről elmesélhetjük, hogy mi történt vele aznap. Ilyenkor a gyermek gyakran úgy korrigálja az eseményeket, hogy az eddig elhallgatott vagy homályban lévő részletek is kiderülhetnek, így lehetőség van a feldolgozásra és elengedésre egyaránt. A lényeg: a meseolvasás most még olyan eszköz lehet a kezünkben, amiért sokat adnánk a kiskamaszkorban - és talán utána is."

Hogy miért nem jó megoldás a mesemondó képernyő?

Szakértőnk elmondta, hogy az esti mesét azért sem lenne szabad tévén nézni, mert a rajzfilmek ahelyett, hogy álomba szenderítenék a kicsit, épp hogy aktiválják, mesterségesen figyelmi-izgalmi állapotba hozzák. A tévében látható mesék legnagyobb hátránya a mesemondással szemben, hogy a képernyőt nézve a gyermek belső képalkotása megszűnik, nem használja fantáziáját, aminek fejlesztése viszont nagyon fontos lenne, hiszen később az olvasás során, az iskolában is nagy szüksége lesz ezekre a készségeire.

Gyerekmesék eredetije: vértől csöpögő horrortörténetek

Az eredeti Grimm- és a klasszikus mesék legtöbbje igen brutális, melyek sokszor illenek inkább a horror, mint az esti mese kategóriába. Íme, kedvenc meséid eredeti története.

Támogatott tartalom

Karrier vagy család? Karrier és család!http://www.life.hu/csalad/20150916-a-csalad-es-a-karrier-osszehangolasa-tatar-csilla.htmlA mai világban a nők kettős értékrend szorításában élnek: egyrészt szeretnének megfelelni konzervatív társadalmunk szerepkövetelményeinek, miszerint az a rendes nő, aki időben férjhez megy, időben szül (minimum kettő gyereket), és a karrierjét mindig a családja mögé rendeli. Másrészt mivel hazánkban több a diplomás nő, mint a férfi, a nők a saját elvárásaiknak, vágyaiknak is szeretnének megfelelni, amikor munkaerőként is meg akarják mutatni, mit tudnak. CsaládThinkstockÍme, hazánk leghíresebb szőrgombócai - Sztárcsaládok és házi kedvenceikhttp://www.life.hu/csalad/20150916-magyar-celebcsaladok-leghiresebb-hazikedvencei.htmlTe hallottál már Hajdú Milláról, a híres celebcsalád legkisebb tagjáról? Vagy láttad már Schobert Hacsi legutóbbi fotóját? Ne reménykedj, nem a hazai sztárok eltitkolt, törvényen kívüli gyermekeiről rántjuk le most a leplet - az alábbiakban egy sokkal vidámabb, no meg szőrösebb témával foglalkozunk inkább: bemutatjuk nektek a hazai sztárcsaládok méltán híres házi állatait. CsaládOrigoBizarr születések, nem mindennapi gyermekekhttp://www.life.hu/csalad/20150914-bizarr-szuletesek-furcsa-csecsemok.htmlA születés maga a csoda, a szülés pedig az egyik legmeghatározóbb élmény egy nő életében. Hogy mit érez egy újdonsült anyuka, amikor először pillantja meg újszülött csöppségét? Boldogságot, megkönnyebbülést és büszkeséget – legalábbis jobb esetben. Az alább bemutatott édesanyák felhőtlen öröméhez bizony egy jó adag megdöbbenés is társult. Család--Enni muszáj! De mit tegyünk, ha a gyerek rossz evő?http://www.life.hu/csalad/20150914-tippek-es-praktikak-hogy-meghozzuk-a-gyerek-etvagyat.htmlTöbb oka lehet annak, ha gyermeked nem fogadja kitörő örömmel a finom falatokat, amelyeket elé tálalsz, ám apró praktikákkal és egy kis odafigyeléssel orvosolható a probléma.CsaládThinkstockAmíg a násznép el nem választ http://www.life.hu/csalad/20150907-amig-a-nasznep-el-nem-valaszt-7-ev-jegyesseg-a-hazassag-utan-a-ferj-lelepett-egy-munkatarsaval.htmlA ma 29 éves, Angliában élő Michelle Young hét évvel ezelőtt első látásra beleszeretett Alanbe, és hétévnyi jegyesség után, az esküvőn úgy érezte, hogy ő a legboldogabb nő a világon. Arra azonban legrosszabb rémálmaiban sem gondolt, hogy mindössze három hónap elteltével újdonsült férje le fog lépni a násznép egyik tagjával.CsaládThinkstockTizenéves menyasszonyok tragédiájahttp://www.life.hu/csalad/20150903-tizeneves-indiai-kislanyokat-kenyszeritenek-hazassagra.htmlMíg az esküvő a legtöbb nő számára az élete legboldogabb napja, a 15 éves Nasoin Akther aligha érezhette magát szomorúbban, mint akkor, amikor akarata ellenére kényszerítették hozzá egy 32 éves férfihoz.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.