2008-ban ugyanakkora kalóriabevitel 10 százalékkal nagyobb testsúllyal járt a tinédzsereknél, mint 1971-ben. 2006-ban pedig ugyanannyi mozgás 5 százalékkal több testzsírt jelentett az 1988-as értékhez képest – derül ki egy friss kutatásból.

A mai fiataloknak kevesebbet kell enniük és többet mozogniuk, hogy egészséges legyen a testsúlyuk. Ennek következtében a 25 évesek még nagyobb erőfeszítéseket tehetnek, mint középkorú szüleik. A generációk étrendjét összehasonlító vizsgálat szerint ugyanis ugyanaz a menü ma már tizedével nagyobb testsúlyt eredményez, ugyanannyi mozgás pedig huszadával több testzsírt.

A felméréshez 36 400 felnőtt táplálkozási és 14 419 fő edzési szokásait elemezték. Az eredmények szerint nem igaz, hogy a testsúlyt kizárólag ez a két tényező befolyásolja, hiszen ha így lenne, nem jelentek volna meg az említett különbséget.

Forrás: Thinkstock

Ruth Brown, a torontói York Egyetem doktorandusz hallgatója elmondta, hogy a feltárt összefüggés részben megmagyarázhatja a napjainkban járványszerűen terjedő elhízást.

„Az anyagcsere sokkal összetettebb annál, mintsem hogy csak energiabevitelről és leadásról lehessen beszélni” – tette hozzá Jennifer Kuk egyetemi oktató, aki úgy véli, hogy a gyógyszerek, a környezetszennyező anyagok, a genetika, az étkezések időpontja, a bélflóra és még a természetes fénynek való kitettség is befolyásolhatja a képletet. A tanulmány az Obesity Research & Clinical Practice című szaklapban jelent meg.