Bár Tolvai Reni és kedvese, Kállay-Saunders András szeptemberben járt Cipruson, még most sem késő odautazni, ha élvezni akarod a nyarat! Irány a sziget, ahol októberben gyakran még mindig 30 fok körüli a nappali hőmérséklet, és fürödni is lehet a tengerben.

A hosszú nyár birodalma

A földközi-tengeri szigetet a rengeteg napsütés, egész évben kellemes klímája és persze varázslatos, fehér homokos tengerpartja miatt választják szívesen a turisták.

Forrás: Thinkstock

A nyár körülbelül 8 hónapon át, áprilistól novemberig tart,  a tenger vize júliustól októberig 25 és 30 fok között váltakozik. Akár még az őszi szünetben is fürödhetsz és napozhatsz egy utolsót 2015-ben!

A legenda szerint itt született a szerelem és szépség istennője, Aphrodité. A sziget mégsem csak a szerelemről szól; kulturális élete és természeti örökségei azonnal rabul ejtik az utazót, de csak a napfény és a kristálytiszta tenger után. Az ókorból ránk maradt emlékeket, a görög és római kori településmaradványokat, bizánci templomokat, az Oszmán Birodalom mecsetjeit mind megtaláljuk itt.

Aphrodité sziklájaForrás: Thinkstock
Forrás: Dreamtime
A Life.hu extra tippje
Egyiptomban is jó ideig élvezheted még a tenger melegét, a napsütést, a szuper időjárást! Barangold be az ország legszebb vidékeit, nézd meg a leghíresebb történelmi helyszíneket, és élvezd a jó időt! Egyiptom ősszel és télen is tárt karokkal vár – itt találsz szuper ajánlatokat!

Két világ között

Cipruson fürödhetsz, napozhatsz, pihenhetsz és szórakozhatsz. A sziget könnyen bejárható és áttekinthető, autóval vagy busszal 1-2 óra alatt szinte bármelyik kívánt úti célt elérhetjük,  de vigyázni kell, hisz bal oldali a közlekedés. Jártál már olyan szigeten, amelynek egyik fele a görögöké, azaz ciprusi fennhatóság alá tartozik, a másik, az északi rész pedig a törökök által 1974 óta megszállt terület, mely nem önálló ország és csak Törökország ismeri el. A két népcsoportot elválasztó határt „zöld vonalnak" hívják, és körülbelül 180 kilométer hosszan osztja ketté a szigetet.

A határ Nicosia közepén fut keresztül, a másik országba csak útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal lehet átmenni. 

Nicosia Törökországhoz tartozó városrészeForrás: Thinkstock

A két részre szakadt város mindkét oldalon más-más képet mutat, a Ciprusi Köztársaság területén a hivatalos fizetőeszköz az Euró (2009 előtt használtak ciprusi fontot ). Az elhanyagoltabb, középkori hangulatot árasztó, szűk utcácskákkal tarkított török részen természetesen található bazár, ahol az összes világmárka másolatát megvásárolhatjuk, míg a görög rész inkább elegánsabb, igazi mediterrán hangulatot áraszt éttermekkel, bárokkal, diszkókkal és bevásárlóközpontokkal. 

A magyar turisták előszeretettel látogatják a sziget déli részének tengerpartjait, ahol párjukat ritkítóan szép strandokon napozhatsz, kristálytiszta tengervízben fürödhetsz. 

Irány Ayia Napa!

Ciprus első számú nyaralóvárosa, és egyben a legelegánsabb üdülőhelye, a Larnacától 40 km-re található Ayia Napa. 

Az egykori halászfalunál a legszebb a tengerpart, hófehér homokkal borított öblök helyezkednek el egymás mellett. Ráadásul itt nem csak a strandolásról szól az élet: legyen nappal vagy éjszaka, itt mindig buli van. Ide többnyire szórakozni vágyó fiatalok utaznak, míg a közeli, nyugodtabb Protarasban inkább gyermekes családokat és házaspárokat találunk. 

Ayia Napa tengerpartjaForrás: Thinkstock

Az énekes pár, Tolvai Reni és Kállay Saunders András remekül ötvözte a két kisváros előnyeit. A nyugodtabb városban szálltak meg, és csak esténként vetették bele magukat a nyüzsgésbe. 

„Már az első nap egy quadot béreltünk, és azzal közlekedtünk, azaz robogtunk el minden este bulizni. Ayia Napa tényleg a fiataloknak van kitalálva! Klub klub hátán, minden nagyon hangos, jó kis őrült hely.  Nappal is lehet szórakozni, bulihajók is indulnak a közeli szigetekre, ahol tudsz búvárkodni, és mindenféle szabadidős programokon lehet részt venni. Mi sajnos nem hajóztunk ki, ugyanis az induláskor, reggel 9 órakor még az előző napi szórakozást pihentük ki. Itt található Európa legnagyobb víziparkja, ezt mi sem hagyhattuk ki. 

Forrás: Facebook/ Tolvai Reni

Sokat fürödtünk, elmentünk a sziget délkeleti csücskében található sziklás partrészre. Cape Grecón a sziklákról ugráltunk be a tengerbe, itt búvárkodtunk is. Nagyon élveztük a kristálytiszta tengert. 

Cape Greco
Ciprus délkeleti csücske teljes egészében természetvédelmi terület: 400 hektáron biztosított a természet sértetlensége, és az itt élő növények, állatok védelme. A tengerparti szakaszokon fekvő barlangok, valamint a magaslati, dimbes-dombos terület egyaránt beletartoznak ebbe.

Annyira élveztük, amit ott helyben felfedeztünk, hogy nem is kirándultunk másfelé. Az utolsó napon még azt is megtapasztaltuk, milyen egy homokvihar. Amikor széthúztam a függönyt a szobában, öt méterig sem láttam el. A recepción elmondták, hogy egy kis ízelítőt kaptunk a szaharai homokból. Egész nap maszkban jöttünk-mentünk " – mesélte élményeit Reni. 

Forrás: Facebook/Tolvai Reni

Helyek, amiket ne hagyj ki!

Ha nem csak strandolni szeretnél, és szereted a történelmet, az ókori szépségeket, inkább a sziget nyugati részét vedd célba! Ciprus negyedik legnagyobb városa Pafos, amelynek belvárosa szerepel az UNESCO világörökségi listáján.  A városban érdemes meglátogatni a Dionysos, Theseus és Aion házakban található mozaikokat, a világörökség részét képező királysírokat, az Odeon színházat, a helyi régészeti parkot és a dombon álló világítótornyot. A kolostorokból varázslatos a panoráma!

Panayia Pantanassa kolostor Pafos városábanForrás: Thinkstock

Larnaca a sziget legrégebbi, 6000 éves települése.  Fő látnivalója a XII. században épített tengerparti erőd: ez a várostól kis távolságra, a kecses flamingóknak és más vándormadarak csapatainak otthont adó, sóstó partján magasodó Hala Sultan Tekke, vagy más néven Umm Haram mecset, ami Mohamed próféta nevelőanyjának a szentélye.

Hala Soultan TekkeForrás: Thinkstock
A sóstó

A sóstó – Larnaca közelében négy összefüggő vízfelületből álló tórendszert találunk: az Aliki-, az Orphani-, a Soros- és a Spiro-tavakat. Ezek együtt Ciprus második legnagyobb sóstavát alkotják a limassoli után.


A város külterületén, a régi limassoli úton található a Kamares, vagy más néven Bekir Pasa vízvezeték, amely 1747–50 között épült, és az ottomán kori építészet egyik igazán szép helyi példája.

A IX. század végén épült bizánci stílusú Szent Lázár ortodox templomot se hagyd ki, ha már Larnacában jársz!