Ha még egy kis nyárra vágysz a közelben, irány Ciprus!

tenger Ciprus nyaralás Tolvai Reni Kállay-Saunders András
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár Tolvai Reni és kedvese, Kállay-Saunders András szeptemberben járt Cipruson, még most sem késő odautazni, ha élvezni akarod a nyarat! Irány a sziget, ahol októberben gyakran még mindig 30 fok körüli a nappali hőmérséklet, és fürödni is lehet a tengerben.

A hosszú nyár birodalma

A földközi-tengeri szigetet a rengeteg napsütés, egész évben kellemes klímája és persze varázslatos, fehér homokos tengerpartja miatt választják szívesen a turisták.

Forrás: Thinkstock

A nyár körülbelül 8 hónapon át, áprilistól novemberig tart,

a tenger vize júliustól októberig 25 és 30 fok között váltakozik. Akár még az őszi szünetben is fürödhetsz és napozhatsz egy utolsót 2015-ben!

A legenda szerint itt született a szerelem és szépség istennője, Aphrodité. A sziget mégsem csak a szerelemről szól; kulturális élete és természeti örökségei azonnal rabul ejtik az utazót, de csak a napfény és a kristálytiszta tenger után. Az ókorból ránk maradt emlékeket, a görög és római kori településmaradványokat, bizánci templomokat, az Oszmán Birodalom mecsetjeit mind megtaláljuk itt.

Aphrodité sziklája Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Egyiptomban is jó ideig élvezheted még a tenger melegét, a napsütést, a szuper időjárást! Barangold be az ország legszebb vidékeit, nézd meg a leghíresebb történelmi helyszíneket, és élvezd a jó időt! Egyiptom ősszel és télen is tárt karokkal vár – itt találsz szuper ajánlatokat!

Két világ között

Cipruson fürödhetsz, napozhatsz, pihenhetsz és szórakozhatsz.

A sziget könnyen bejárható és áttekinthető, autóval vagy busszal 1-2 óra alatt szinte bármelyik kívánt úti célt elérhetjük,

de vigyázni kell, hisz bal oldali a közlekedés. Jártál már olyan szigeten, amelynek egyik fele a görögöké, azaz ciprusi fennhatóság alá tartozik, a másik, az északi rész pedig a törökök által 1974 óta megszállt terület, mely nem önálló ország és csak Törökország ismeri el. A két népcsoportot elválasztó határt „zöld vonalnak" hívják, és körülbelül 180 kilométer hosszan osztja ketté a szigetet.

A határ Nicosia közepén fut keresztül, a másik országba csak útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal lehet átmenni.

Nicosia Törökországhoz tartozó városrésze Forrás: Thinkstock

A két részre szakadt város mindkét oldalon más-más képet mutat, a Ciprusi Köztársaság területén a hivatalos fizetőeszköz az Euró (2009 előtt használtak ciprusi fontot ). Az elhanyagoltabb, középkori hangulatot árasztó, szűk utcácskákkal tarkított török részen természetesen található bazár, ahol az összes világmárka másolatát megvásárolhatjuk, míg a görög rész inkább elegánsabb, igazi mediterrán hangulatot áraszt éttermekkel, bárokkal, diszkókkal és bevásárlóközpontokkal.

A magyar turisták előszeretettel látogatják a sziget déli részének tengerpartjait, ahol párjukat ritkítóan szép strandokon napozhatsz, kristálytiszta tengervízben fürödhetsz.

Irány Ayia Napa!

Ciprus első számú nyaralóvárosa, és egyben a legelegánsabb üdülőhelye, a Larnacától 40 km-re található Ayia Napa.

Az egykori halászfalunál a legszebb a tengerpart, hófehér homokkal borított öblök helyezkednek el egymás mellett. Ráadásul itt nem csak a strandolásról szól az élet: legyen nappal vagy éjszaka, itt mindig buli van. Ide többnyire szórakozni vágyó fiatalok utaznak, míg a közeli, nyugodtabb Protarasban inkább gyermekes családokat és házaspárokat találunk.

Ayia Napa tengerpartja Forrás: Thinkstock

Az énekes pár, Tolvai Reni és Kállay Saunders András remekül ötvözte a két kisváros előnyeit. A nyugodtabb városban szálltak meg, és csak esténként vetették bele magukat a nyüzsgésbe.

Ayia Napa tényleg a fiataloknak van kitalálva! Klub klub hátán, minden nagyon hangos, jó kis őrült hely.

Forrás: Facebook/ Tolvai Reni

Sokat fürödtünk, elmentünk a sziget délkeleti csücskében található sziklás partrészre. Cape Grecón a sziklákról ugráltunk be a tengerbe, itt búvárkodtunk is. Nagyon élveztük a kristálytiszta tengert.

Cape Greco

Ciprus délkeleti csücske teljes egészében természetvédelmi terület: 400 hektáron biztosított a természet sértetlensége, és az itt élő növények, állatok védelme. A tengerparti szakaszokon fekvő barlangok, valamint a magaslati, dimbes-dombos terület egyaránt beletartoznak ebbe.

Annyira élveztük, amit ott helyben felfedeztünk, hogy nem is kirándultunk másfelé. Az utolsó napon még azt is megtapasztaltuk, milyen egy homokvihar. Amikor széthúztam a függönyt a szobában, öt méterig sem láttam el. A recepción elmondták, hogy egy kis ízelítőt kaptunk a szaharai homokból. Egész nap maszkban jöttünk-mentünk " – mesélte élményeit Reni.

Forrás: Facebook/Tolvai Reni

Helyek, amiket ne hagyj ki!

Ha nem csak strandolni szeretnél, és szereted a történelmet, az ókori szépségeket, inkább a sziget nyugati részét vedd célba!

Ciprus negyedik legnagyobb városa Pafos, amelynek belvárosa szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

A városban érdemes meglátogatni a Dionysos, Theseus és Aion házakban található mozaikokat, a világörökség részét képező királysírokat, az Odeon színházat, a helyi régészeti parkot és a dombon álló világítótornyot. A kolostorokból varázslatos a panoráma!

Panayia Pantanassa kolostor Pafos városában Forrás: Thinkstock

Larnaca a sziget legrégebbi, 6000 éves települése.

Fő látnivalója a XII. században épített tengerparti erőd: ez a várostól kis távolságra, a kecses flamingóknak és más vándormadarak csapatainak otthont adó, sóstó partján magasodó Hala Sultan Tekke, vagy más néven Umm Haram mecset, ami Mohamed próféta nevelőanyjának a szentélye.

Hala Soultan Tekke Forrás: Thinkstock

A sóstó

A sóstó – Larnaca közelében négy összefüggő vízfelületből álló tórendszert találunk: az Aliki-, az Orphani-, a Soros- és a Spiro-tavakat. Ezek együtt Ciprus második legnagyobb sóstavát alkotják a limassoli után.


A város külterületén, a régi limassoli úton található a Kamares, vagy más néven Bekir Pasa vízvezeték, amely 1747–50 között épült, és az ottomán kori építészet egyik igazán szép helyi példája.

A IX. század végén épült bizánci stílusú Szent Lázár ortodox templomot se hagyd ki, ha már Larnacában jársz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.