A Life.hu női szerkesztősége rajong a hamburgerért, ezért úgy döntöttünk, megkeressük a legfinomabbakat a fővárosban. A húst azonban mellőzni szerettük volna, ezért vega és vegán burgereket kóstoltunk, mert eldöntöttük, bebizonyítjuk: igenis egy húsmentes burger is lehet isteni finom! Igazunk lett - íme a nagy vegaburger-teszt eredménye!

A több mint egy tucat fős szerkesztőség nagy része részt vett a kóstolásban, hatan mind a 8 ételcég készítményét megkóstolták, a többiek pedig 1-1 darabot ízleltek meg. Volt közöttünk húsimádó, megrögzött vega, és olyanok is, akik tényleg mindenre nyitottak. És igen, megállapítottuk, igenis lehet olyan vega illetve vegán burgert készíteni, amiről alig lehet megállapítani, hogy egy gramm húst sem tartalmaz. 5 vega és 3 vegán burgert kóstoltunk. 

Manga Cowboy

A hely leginkább a mennyei húsos hamburgereiről híres, így kicsit féltünk attól, hogy esetleg egy hamburgerzsömle, rántott sajt és némi ketchup segítségével oldják meg a vegadolgot. Tévedtünk, nagyon magasra tették a lécet. A vega burgerük külsőre is hozza azt, amit az ember egy hamburgertől elvárna, ebben mindenki egyetértett. Zamatos volt, nagyon ízletes, a zsömle omlós és puha. A legnagyobb bókot egy húsimádó kolléganőtől kapta: ,,Nagyon finom volt, megvolt a klasszikus hambira hasonlító íz. A pogácsája könnyű volt és kifejezetten íncsiklandó. Semmit nem hiányoltam belőle! 

Forrás: Life.hu

Az egyik legjobb hamburgerélményem volt eddig – még a húsos burgereket is beleértve!"

Pontszám: 10/9.5

Nemsüti Bisztró

A Nemsüti vega hamburgere inkább úgy fest, mint egy ínycsiklandó szendvics, semmint egy klasszikus burger - a buci ugyanis egy cibattára emlékeztet. Ám az első harapás után már nem tudtunk gondolkodni: a házi szárított paradicsomos pesztó volt az alap, a benne lévő grillezett kecskesajt, cukkini, padlizsán, paradicsom és házi padlizsánkrém igazi ízorgia volt. 

Forrás: Life.hu

A zsemle kellőképpen ropogós volt. A szósz simán lehetne kicsit több... Nem vegaként ez ízlett a legjobban, és egyáltalán nem hiányzott belőle a hús" - lelkendezett egy kolléganőnk. Olyan is volt, aki kifejezetten hiányolta a klasszikus hamburgerkülsőt, és kissé száraznak vélte a cibattát, de alapvetően mindenkinek ízlett ez a finomság. 

Pontszám: 10/8

Magic Burger

3 féle vega burgert kínálnak, legújabb kreációjuk őszre a sütőtökös burger, így úgy döntöttünk, ezt fogjuk értékelni a tesztben. Jól tettük! Már az ötlet is remek, és külsőre is megnyerő volt a burger. A bucija többek szerint ennek volt a legfinomabb, bár egy kolléganőnk szerint lehetett volna ropogósabb. Sebaj, mert ez a burger tényleg minden földi jóval meg volt pakolva, és szinte képtelenség volt megmondani, hogy nincs benne egy gramm hús sem. A hagyma talán egy kicsit sok volt, de a sütőtök mindenkit elvarázsolt. 

Forrás: Life.hu

Nem ettem még sütőtökös burgert, de érezhető volt benne ez az ízvilág. A szósz lehetett volna egy picit más, de imádtam az egész összhatást, az ízek harmóniáját" - áradozott egy kollegina. 

Pontszám: 10/9

Házikó

A Házikó vega burgerei alkalmi kiszállításban rendelhetőek, amit meg is értünk, hiszen ránézésre ezek voltak a leggusztábbak mind közül. Ez annak is köszönhető, hogy miniburgerek lévén könnyű volt őket elfogyasztani, és hihetetlenül ínycsiklandozóak voltak. Minden hozzávalót őstermelőktől szereznek be, mindhárom burger összetétele nagyon kreatív volt. Ízben azonban már nem pont azt hozták, amit szerettünk volna: volt, aki kifejezetten száraznak érezte őket, és a szósz mennyiségét kevésnek találta, és egyáltalán nem azt hozta, amit egy burgertől elvárt volna. Egy kolléganőnk azonban a kedvencei közé választotta. ,,Annak ellenére, hogy pici, minden jóval és finomsággal meg volt töltve.

Forrás: Life.hu

Valamilyen szószt elviseltem volna még mellé, de a karamellizált hagyma sokat dobott az összhatáson

- és nem volt anniyra intenzív az íze."

Pontszám: 10/6

Black Cab Burger

Első ránézésre szinte olyanok a Black Cab burgerei, mint a legnépszerűbb gyorsétteremlánc kétemeletes hamburgerei. Külsőre tízpontosak, és az ízük is kifejezetten finom volt. Néhány kolléga szerint a sok szósz kicsit megáztatta a vega burgert, így nem volt elég ropogós a zsemlerész, de a nagy többség kifejezetten elégedett volt a pikáns ízesítéssel, aminek a tojás különösen jót tett.

Forrás: Life.hu

Nem hiányzott belőle a hús, így is nagyon pikáns volt. Az illata pont olyan, mint egy hétköznapi hamburgernek; ha klasszikus, ám húsmentes burgerre vágynék, ezt választanám" - mondta a kóstolás után egyik kolléganőnk. 

Pontszám: 10/8

Tündér Konyha

Stőhr Gréta vegán szakácsnő állati eredetű hozzávalók nélkül készíti a vegán burgereket. Tudtuk, hogy vegán burgert kóstolunk, vagyis nem kerestünk benne semmiféle állati eredetűt, ennél viszont éreztük a különbséget. A vélemények például nagyon megoszlottak a lencsefasírot illetően: volt, aki ezzel nem tudott kibékülni, másnak pedig épp ez ízlett benne a legjobban.

Forrás: Life.hu

A hamburgerpogácsa nem nyerte el a tetszésünket, és többen a szószon is változtattak volna. A karakteres íz hiányzott belőle, ám volt, ami kifejezetten népszerű volt:

Tetszett, hogy használnak növényi sajtot, ezzel is erősítve a hamburgeres ízvilágot" - vallotta egy vega kolléganőnk, aki bármikor fogyasztaná ezeket a burgereket.

Pontszám. 10/6

Istvánffi Burger

Tévhit, hogy egy vegán burger nem lehet tökéletes, az Istvánffi pedig ezt bizonyítja be - ettől a vegán burgertől ugyanis a húsimádók is kifeküdtek. Kóstoltunk háromféle zöldségfasírtosat (búzás, zabpelyhes, gombás), és mindegyik hozta azt a szintet, amit elvártunk az egyik legnépszerűbb egészségs burgerezőtől. A három íz közül a zabos és a búzás volt, akinek kicsit száraz volt, húsevő kolléganőink ezeket egyáltalán nem szerették, de abban egyetértés volt, hogy a gombás burger maga a tökély. Bár külsőre nem olyan mutatós, mint néhány fenti vega burger, az Istvánffi szószai azonban utánozhatatlanok. 

Forrás: Life.hu

Számomra az Istvánffi a tökéletes vegán burger. Annyira eltalálták az ízeket és az összetevőket, hogy ez a burger bizonyítja: bármiféle állati összetevő hozzáadása nélkül is lehet finom, sőt, nagyon finom burgert készíteni. Követendő példa!" - vallotta vega kolléganőnk. 

Pontszám: 10/8.5

Édeni Vegán

A népszerű vegán étterem is háromféle vegán burgert készít, mi ezek közül az ananászosra voltunk a leginkább kíváncsiak. Valami különleges összhatásra vágytunk, de ezt nem kaptuk meg. A buci kissé száraz volt, és az ananász sokak számára nem illett a képbe. Néhány kolléganőnk azonban szerette benne ezt a különlegességet, többen azonban arra panaszkodtak, hogy a szósz és a zöldség túl kevés volt benne.

Forrás: Life.hu

Számomra ez nem hajazott egy hamburgerre, nem volt elég fűszeres, semmiféle jellegzetes ízt nem éreztem,amire emlékeztem volna egy órával később. A pogácsája is kifejezetten száraz, ízetlen volt" - vallotta róla egy mindenre nyitott kolléga. Vega kolléganőnk azonban kifejezetten szerette ezt a burgert, ananászostul, mindenestül. 

Pontszám: 10/6