Nem vagy édesszájú, így azt gondolod, téged nem érint a cukorkérdés? Nem is gondolnád, manapság mennyi élelmiszerben található cukor, kezdve az egészségesnek gondolt üdítőktől a salátaöntetekig. Száműzd az életedből a "fehér halált", méghozzá végleg – hidd el, megéri!

Öngyilkosság cukorral

A cukorfogyasztás nem csak nálunk probléma, a tengerentúlon is hatalmas méreteket ölt. Ám úgy tűnik, a cukor elleni harc végre megkezdődött, mert az utóbbi időben egyre több komoly szaktekintély emelte fel a hangját a "fehér halál" ellen. Schobert Norbert: A nagy kalóriahazugság – Így gyilkol a szacharotoxikózis című könyvében többek között arról is ír, hogy kutatások már kimutatták: a cukorra ugyanúgy rászokhat a szervezet, mint mondjuk az alkoholra vagy a dohányzásra. „Bebizonyították, hogy a cukor megzavarja annak a hormonnak a működését, amely az egészséges éhségérzetért felel, így szinte folyamatos evésre ingerel..." – írja Schobert, aki szerint érdemes a tengerentúlon hatalmas népszerűségnek örvendő Nancy Appleton Öngyilkosság cukorral című könyvét is tanulmányozni. A szerző ugyanis 134 pontban foglalta össze a cukor káros hatásait.

Forrás: Thinkstock

Ezt már mi is megtettük korábban az Ezt műveli a cukor a testeddel című cikkünkben, Appleton azonban jóval részletesebben dolgozza fel a témát. Tudtad például, hogy a cukor asztmát okozhat, csökkentheti a hormontermelést, sőt, alkoholizmushoz is vezethet? 

Forrás: Thinkstock
Egyre több az elhízott gyerek

A hozzáadott cukor fogyasztásának csökkentése gyorsan, akár már kilenc nap alatt is javíthatja az elhízott gyerekek anyagcsere-eredményeit anélkül, hogy mérsékelnék a kalóriabevitelt, vagy fogynának - derült ki a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i tagintézménye és a Kaliforniai Touro Egyetem kutatóinak legújabb tanulmányából.

A kutatók 43, 9 és 18 év közötti elhízott gyerek részvételével folytatták a vizsgálatot. A résztvevők étrendjét kilenc napon át biztosították, korlátozták benne a cukor mennyiségét, de ugyanolyan arányban tartalmazott zsírt, fehérjét, szénhidrátot, és kalóriaértéke is akkora volt, mint a korábban otthon fogyasztott ételeké. Az étrend gyümölcsöt tartalmazott, a hozzáadott cukrot azonban tésztával, gabonafélékkel, kenyérfélével helyettesítették. "Gyerekmenüt" szolgáltak fel, például helyi boltban vásárolt pulykavirslis hotdogot, pizzát, de nem vettek cukrozott gabonapelyhet, süteményt, sem édesített joghurtot. "Jóllakottságról számoltak be, azt mondták, mintha sokkal többet ennének, pedig ugyanannyi kalóriát kaptak, mint korábban, csak sokkal kevesebb cukorral. Volt, aki úgy érezte, túletetjük" - mondta a tanulmány egyik vezető szerzője. Csupán kilenc nap telt el, mire a résztvevők minden egészségi eredménye javult, az éhgyomorra mért vércukorszint például 5 ponttal, az inzulinszint pedig egyharmadával csökkent, miközben a gyerekek súlya nem változott.

Élet cukor nélkül

Az amerikai Schaub család tagjai egészségesen éltek, az édesanya – aki egyébként újságírónő – rendszeresen főzött friss alapanyagokból. Ám egy tévéműsor rávilágított arra, hogy olyan ételek is tartalmaznak cukrot, amelyekről álmainkban sem gondolnánk. A nő úgy döntött, ki kell próbálniuk, milyen lenne az élet cukor nélkül. A családja belement abba, hogy egy éven át ne egyenek semmiféle cukrot vagy olyan élelmiszert, ami hozzáadott cukrot tartalmaz, tapasztalataikból pedig könyvet is írt az édesanya.

A Schaub család egy évig teljesen száműzte életéből a "fehér halált". Bal oldalon kisebbik lányuk, Ilse az egyik kedvenc gyümölcsét reklámozzaForrás: Facebook/Eve O. Schaub, Stephen M. Schaub

A nő kiemelte, semmiféle hátrányuk nem származott a cukormentes életből. Az első pár nap ugyan erőpróbát jelentett számukra, ám hamar megszokták "új" életüket. A következő pozitív hatásokról számol be könyvében: 

  • A szokottnál kevesebb alkalommal betegedtek meg, ha ez mégis megtörtént, hamarabb meggyógyultak. 
  • Sokkal jobb lett az általános közérzetük. 
  • Kifinomultabb lett az ízérzékelésük. 
  • Orvosra, gyógyszerekre és vitaminokra kevesebbet költöttek. 

Mi a megoldás?

Fontos lenne felismerni, hogy a cukorfogyasztás valóban komoly probléma, amit nem elég csak egy legyintéssel elintézni. Hiába fogadjuk meg, hogy nem eszünk édességet, számtalan olyan étel van, amiről nem is gondolnánk, hogy cukrot tartalmaz. Tudtad például, hogy 1 nagyobb kanál ketchup körülbelül 1 teáskanálnyi hozzáadott cukrot rejt? Vagy azt, hogy 1 doboz üdítőitalban akár 10 teáskanálnyi cukor is lehet? Sokkoló, ugye? 

A ketchup igazából cukorbomba, vigyázz veleForrás: Thinkstock

Persze nem azt mondjuk, hogy mától egy falat cukrot se fogyassz, ám nem árt mérlegelni, hogy megérné-e jobban odafigyelni a bevitt táplálékra? Itt korábban adtunk tippeket, hogyan csökkentheted a napi cukorbeviteledet – érdemes őket megfontolni! 

Emellett, hogy leszokj a cukorról, vagy komolyan csökkentsd a napi bevitelt, érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a megfelelő szénhidrátok kiválasztására, és előnyben részesíteni a csökkentett szénhidráttartalmú ételeket. Ezek ugyanis közel sem hizlalnak annyira, mint a hagyományos szénhidrátok, emellett nem befolyásolják hevesen a testben zajló inzulinreakciókat, így nem kell például a cukorbetegségtől tartani. Járj nyitott szemmel, nézd meg, mit eszel, és válassz úgy, hogy a tested meghálálja azt, amivel táplálod! 

Búcsúzz el a finomított cukroktól!

Schobert Norbi, A nagy kalóriahazugság - Így gyilkol a szacharotoxikózis című könyv szerzője otthon is nagyon drasztikus, ha cukorról van szó. „Én semmiféle finomított és hozzáadott cukrot nem engedélyezek otthon, a lakásba sem viszünk be ilyeneket. Ezek ugyanis olyan hormonokat stimulálnak, melyek többletfogyasztást idéznek elő. Ha például megeszünk egy almát, hozzájutunk minden vitaminhoz, cukorféléhez, amire szükségünk van. Ám ha már finomított cukor formájában fogyasztjuk az almából kivont gyümölcscukrot, az hízást is okozhat, de akár hasnyálmirigyrákot is.

A jelenleg boltban kapható élelmiszerek zöme finomított cukrot tartalmaz, ez azt jelenti, hogy nem természetes formában található meg bennük a cukor. Hogy egy jó példával éljek: a dél-amerikai indiánok évszázadokon keresztül, amikor vadásztak, kokacserjét rágcsáltak. Ettől éberebbek voltak, de nem voltak kokainfüggők. Ha azonban a kokacserjéből laboratóriumi úton kivonják a hatóanyagokat, az már függést okoz.

Sajnos hazai szinten a szénhidrátfüggésben érdekelt gyártók, multicégek és az ezeket összefogó szövetségek kemény pénzekkel támogatják a szakmai szervezeteket a haszon érdekében, a fogyasztókat pedig rossz irányba befolyásolják, aminek a végeredménye a cukorfüggőség."