Örökké éhes vagy? A cukor az oka

hormon leptin cukor éhségérzet Éhség édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepek alatt az emberek többsége kicsit elengedi magát és kevésbé figyel oda a táplálkozásra, ezért ilyenkor gyorsan felszaladhatnak a pluszkilók. Robert Lustig professzor elmélete szerint a súlygyarapodás egyáltalán nem a mi hibánkból következik be.

Robert Lustig, a Kaliforniai Egyetem klinikai gyerekorvos professzora legújabb, Fat Chance című könyvében egy forradalmi jelentőségű tudományos elméletet fogalmazott meg. A professzor meglátása szerint a túlevés, valamint az evés utáni tespedés és a néhány napig tartó édes semmittevés korántsem az emberi gyengeség jele, hanem sokkal inkább egy hormonális jelenség, melyet a túl sok cukor fogyasztása idézhet elő.

Thinkstock
Thinkstock

Lustig professzor úgy véli, hogy elsősorban az úgynevezett "étvágy-termosztátként" viselkedő leptin nevű hormon tehető felelőssé a túlevésért. Az emberi szervezetben kétféle "éhséghormont" különböztethetünk meg: a leptin az étvágy csökkenésért, a ghrelin pedig az étvágy növekedéséért felelős. Amikor eleget ettünk, a zsírsejtek leptineket kezdenek termelni, amelyek üzenetet küldenek az agyba, hogy ideje abbahagyni az evést. Azonban Lustig professzor szerint a túl sok édesség fogyasztása könnyen felboríthatja ezt a rendszert.

Évtizedeken keresztül a tudósok úgy vélték, hogy az elhízást a leptin hiánya, illetve alacsony arányszáma okozza, és emiatt a hormon nem képes üzenetet küldeni az agynak, hogy abba kell hagyni az evést. Azonban a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a túlsúlyos emberek szervezetében egyáltalán nem kevesebb a leptin, sőt minél túlsúlyosabb valaki, annál több leptint termel. Az elhízást sokkal inkább az okozza, ha az illető leptinrezisztenssé válik.

Ez valójában azt jelenti, hogy az agysejtek nem képesek "olvasni" a leptin által küldött üzeneteket, hogy itt az ideje abbahagyni az evést, és továbbra is éhségérzetet észlel. A leptinrezisztencia kialakulása esetén az agy továbbra is jóízűnek és kívánatosnak érzékeli az ételt, nem számít, hogy milyen sokat ettünk már belőle. Éppen emiatt olyan nehéz a túlsúlyos embereknek abbahagyni az evést, és emiatt fullad kudarcba a legtöbb fogyókúra, magyarázta Lustig professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.