Itt van az ősz, itt van újra – kezdődhet a fűtési szezon! Ha nem akarod, hogy a gatyád is rámenjen a fűtésszámlák kifizetésére, akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

A fűtési szezon  általában október 15. és április 15. között tart, ebben az időszakban pedig a háztartások a felhasznált energia 50–75 százalékát fordítják a lakás fűtésére. A gázszámla kifizetése sok családnak okoz nehézséget, éppen ezért érdemes néhány praktikus trükköt bevetni a költségek csökkentése érdekében. 

Forrás: Thinkstock

Gyors tippek

  • Ne élj egy szaunában! Ha szabályozod a helyiségek nappali és éjszakai fűtését, bizony sok energiát megtakaríthatsz. Törekedj arra, hogy az egyes helyiségekben rendeltetésüknek megfelelő hőmérséklet legyen. A nappaliban például a 20 fok, a gyerekszobában a 22 is bőven elegendő, míg a hálószobában elég, ha 18 fokot tartasz, hiszen nappal a hálószobában úgysem tartózkodsz túl sokat, éjszaka pedig egészségesebb, kellemesebb az alvás, ha nincs nagyon meleg. A konyhában is elég a 16–18 fok, hiszen az itt üzemelő berendezések növelik a helyiség hőfokát, plusz a páratartalom miatt is melegebbnek érezheted a teret. Fürdés idején a fürdőben nagyjából 22 fok az ideális, míg napközben nyugodtan lejjebb csavarhatod a fűtést. 
  • Előbb öltözz, aztán tekerj! Inkább vegyél fel egy pulóvert, ne rögtön a fűtést birizgáld. Ha a megszokott 24 fok helyett felveszel egy pulóvert, és letekered a hőmérsékletet 20 fokra, akár 24%-kal is csökkentheted a fogyasztást.

  • A szakaszos fűtés nem jó megoldás! Magyarán azzal, hogy hagyod lehűlni az otthonod, majd újra felfűtöd, nagyobb energiát használsz el, mint a szinten tartással. A hosszabb távollét alatt azonban természetesen kapcsold le a gázt. 

  • Szellőztess rendszeresen! Naponta 3-5 percre tárd ki az ablakot, hogy az egész lakásban ki tudjon cserélődni a levegő, de ne túl sokáig, hogy a falak nehogy lehűljenek. Ez a megoldás sokkal célravezetőbb, mint ha sokáig hagyod résnyire nyitva az ablakot, hiszen ekkor folyamatosan távozna a meleg. A szellőztetés idejére a fűtést természetesen állítsd le. 
Forrás: Thinkstock

Hosszú távú tanács

A meleg fele nagyjából a falakon, ablakokon, padlón és a tetőn át távozik, tehát, ha ezeken a pontokon nincs megfelelő szigetelés, jóval mélyebben a pénztárcádba kell nyúlnod télen. Keress meg minden rést és hézagot, és szigeteld a kérdéses területeket.

Az utólagos ajtó- és ablakszigeteléssel akár 15-20%-ot is megtakaríthatsz, ami tekintve a mai borsos gázárakat, igencsak figyelemreméltó.