Ha már úgyis mosogatsz, miért ne meditálnál közben, és lennél tudatos abban, amit éppen végzel. Nem mindig lótuszülésben jön el a végső nyugalom, aktívan is lehetsz jógi!

Remek útmutatóra bukkantunk, ami abban segít, hogy felfedezd a házimunkában rejlő nagy lehetőséget arra, hogy megtaláld a lelki békét, és megszeresd a porszívózást. Első pillanatban biztos felkapod a fejed, és nem érted, hogyan lehet mosogatás közben meditálni.  Azonban Basa Ágnes asztrológus, meditációs relaxációs instruktor és Dobos Andrea Beáta, vipasszana meditációs és relaxációs tanár úgy gondolták, egy remek könyvben összefoglalják, hogyan válhat egy jó háziasszony jógivá.

Forrás: Thinkstock
„A háztartás az önismeret nagy iskolája: segít tudatosítani készségeidet, tűrő- és állóképességedet és a legfontosabbat: az indítékaidat. Miért is csinálom én azt, úgy és akkor? A tudatos munkavégzés segít felismerni az elvárásaidat, a megfelelési kényszeredet, a családi és közösségi hagyományaidat és a saját, egyéni utadat. Könnyebben veszed észre a ragaszkodásodat, ami beszűkíti a lehetőségeidet, könnyebben fogadod el a dolgok változását" – magyarázza Basa Ágnes.

A hétköznapok békéje

A békesség, ami minden pillanatot átjárhat, ha tudatosan-meditálva végezd a munkát, az egyik legnagyobb ajándék, amit saját magadnak adhatsz.  Így nem csak az olyan különleges pillanatokat éled át teljességgel, mint a nyári szabadság vagy egy diplomaosztó, egy esküvő, a karácsony. Ezekre készülsz, hogy minden tökéletesen legyen, hogy tökéletesek legyenek ezek a drága, békés, nyugodt és fennkölt pillanatok. Ez hiányzik a hétköznapi életviteledből, ezért tűnnek szürkének a hétköznapok.

„A meditációban kiderül a dolgok igazi természete: minden érzékelt dolognak átmeneti/elmúló jellege van. Csak folyamat létezik, keletkezés, csúcspont és elmúlás. Ezt a racionális agyunkkal tudjuk, de a belátás, a saját élményű tapasztalat másféle hozzáállást eredményez. Ha elkészülök valamivel, tudom, hogy az átmeneti jellegű, nem dühöngök azon, hogy holnap már nem látszik, de megtanítom a gyereket, hogy vigyázzon a rendre, tisztaságra. Amikor elkezdtem meditálni, újfajta értelmet nyert a belátás. Itt olyan dolgokra gondolok, mint az elfogadás, ami nem egyenlő a beletörődéssel. Könnyebben veszem, ha például nem kedvezően alakulnak a dolgok" - mondta Dobos Andrea Beáta.
Forrás: Thinkstock

Így meditálj mosogatás közben!

Technika: Figyeld meg a körkörös és párhuzamos mozdulataidat, kívül-belül követve az edények formáját. Mely izmok dolgoznak? Belemerevedtél-e egyetlen tartásba, vagy toporogsz közben? Amikor jön az öblítés, figyeld meg a folyó víz csobogását, és tekintsd építkezésnek az edények szárítón való elhelyezését. Figyeld meg, a tevékenység közben van-e fájdalom? Hol fáj, mennyire, milyen az állaga, sűrűsége, színe...? És már meditálsz is!

Tapasztalat: Megfigyeled az anyagok és a felületek átalakulását az idő függvényében. Megéled a bőr és a víz intenzív érintkezését, a bőr változását, ahogy puhul.

Ha szeretnél többet megtudni a témáról, és az összes házimunkába való elmélyülést tanulmányozni, akkor Basa Ágnes és Dobos Andrea Beáta: "Buddha a porszívóban" című könyvét ajánljuk, amelyhez CD-melléklet is tartozik.