Hitel, költekezés, eladósodás - Így előzd meg a karácsonyi vásárlási lázat

Forrás: Thinkstock -
vásárlás karácsony hitel adósság pénzügy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony a család, a szeretet és lassacskán a vásárlás ünnepe is lesz - az emberek tömege lepi el a bevásárlóközpontokat, vagy éppen online rohamozzák meg az áruházakat, hogy szeretteiknek a legszebb, a legjobb ajándékot vegyék meg. Annak érdekében azonban, hogy a 2016-os évet ne üres pénztárcával indítsuk, érdemes néhány tanácsot megfogadni. A következőkben Szopper Zsófia, a Life.hu pénzügyi tanácsadója lesz segítségünkre.

Szinte hihetetlen, hogy advent második vasárnapjánál járunk, és két hét múlva itt a karácsony. Furcsa volt bemenni a zsúfolt bevásárlóközpontokba most, hogy már vasárnap is tudunk vásárolni. Annyi mindent kell elintézni az ünnepre, annyi mindenkinek kell ajándékot venni, hogy úgy érezzük, képtelenség egy nap alatt mindent beszerezni.

Forrás: Thinkstock

A nagyobb karácsonyi vásárok már megnyitottak, ami arra jó, hogy hangulatot teremtsen az ember lelkében.

De vigyázzunk ezekkel a vásárokkal, mert minden lényegesen drágább, mintha máshol vennénk meg.

Igaz, hogy például a karácsonyi vásárokban kapható szezonális forralt boros bögre máshol talán beszerezhetetlen.

Évről évre elkövetjük ugyanazt a hibát: úgy gondoljuk, egész évben hajtottunk, keményen dolgoztunk, ezért karácsonykor megengedhetjük magunknak vagy a családunknak azt az álomdolgot, amire vágyunk. Még akkor is, ha erre hitelt kell felvenni.

Forrás: Thinkstock

Statisztikák vannak arra vonatkozóan minden évben, hogy a karácsonyi ajándékokat sokszor hitelre vesszük meg. Éppen ezért összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot a karácsonyi készülődéshez.

  • Vásároljunk kis értékű ajándékokat a közvetlen környezetünknek! Vegyünk egy átlagos, négytagú családot, ahol két kereső és két gyermek van, és kb. 350 000 forint a havi bevételük (egy átlagos családi havi kiadás: rezsi 100e ft, élelmezés 150e ft, hitel 60e ft, utazás 30e ft). Célszerű a bevétel maximum 10%-át a karácsonyra költeni, vagy annyiszor többet, ahány hónapig tudtunk előre takarékoskodni a karácsonyra. Amennyiben egy nagyobb értékű műszaki cikkre amúgy is szükségünk van, akkor a család közösen vásárolja meg. Soha ne vegyünk ajándékot hitelből! Ezekre a dolgokra általában készülni szoktunk, már vannak előjelek (pl.: gondok vannak a mosógéppel). Karácsony előtt sok áruház csinál nagyobb akciókat, ilyenkor érdemes ezt kihasználni.
  • Célszerű a felkészülést minél hamarabb elkezdeni. Így jól át tudjuk gondolni, hogy mire mennyit költsünk. Továbbá nem kap el minket a „vásárlási láz” decemberben, ráadásul rengeteg stressztől is meg tudjuk magunkat ezáltal kímélni.
Forrás: Thinkstock
  • Sokszor a kézzel készített ajándéknak, a személyes ajándéknak sokkal nagyobb varázsa van, mint a negyvenötödik fürdőszobai szettnek.
  • A gyermekeinkkel íratassunk kívánságlistát! Abból válasszuk ki, hogy mi az, amit anyagilag bírunk vállalni, és ehhez következetesen tartsuk is magunkat!
  • Figyeljük a különféle kuponokkal és bónuszokkal foglalkozó weboldalakat, mert ezeken a weboldalakon nagy kedvezményekkel vásárolhatunk termékeket és szolgáltatásokat is.
  • Ne féljünk az internetes vásárlásoktól! Kényelmes, mert házhoz viszik akár másnap a terméket, így nem kell órákat foglalkoznunk a parkoló keresésével, bolyongással a hipermarketekben és sorban állással a pénztárnál. Ennek külön szabályai is vannak, amik védik a vásárló érdekeit, jobban, mintha boltban vásárolna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.