Mindig van új a nap alatt, és évente csatlakozik 1-1 furcsaság a szuperélelmiszerek csoportjához. 2015-ben a szakértők néhány afrikai zöldséget hirdettek valódi csodaszerként, előtte a bivalybogyó volt a sláger, most pedig, úgy tűnik, 2016 kedvence a kávéliszt lesz. 

Emberek milliói kezdik egy csésze kávéval a napjukat, melynek egészséges vagy egészségtelen voltáról már számos tanulmány született.

Nemrégiben azonban egy vizsgálat kimutatta, hogy a kávébabnak egy, az eddigitől eltérő módon való feldolgozásával a benne található antioxidánsok jóval nagyobb része kinyerhető.

Forrás: Thinkstock

 

Life.hu-tipp
Tényleg beválnak a szuperélelmiszerek? Korábban itt jártunk utána az egyre népszerűbb ételek erejének.

Amint arról dr. Dan Perlman, a Brandeis Egyetem munkatársa beszámolt, ha tíz percen át nagyjából 149 fokon pörköljük a kávébabot, akkor a benne található CGA (chlorogenic sav) megőrizhető, és így egy teljesen egészséges liszt állítható elő, amit élelmiszerek összetevőjeként vagy természetes étrend-kiegészítőként is alkalmazni lehet.

Tudtad?
Egyes kutatások szerint a kávé a természet viagrája - állítólag kiváló a merevedési zavarokkal küzdők számára. Hogyan lehetséges ez? Ennek jártunk utána ebben a cikkünkben. 

A Harvard Egyetem kutatói egyébként nemrégiben kimutatták, hogy a kávézás igenis jót tesz, aki ugyanis 3-5 csésze kávét elfogyaszt egy nap, annak 15 százalékkal csökken az esélye arra, hogy idő előtt meghaljon, mint azoknak, akik egyáltalán nem kávéznak. Ennek oka valószínűsíthetően pont a benne található CGA, ám ha a kávét a hagyományos módon dolgozzák fel, vagyis 10-15 percen át pörkölik több mint 204 fokon, akkor a CGA-tartalma jelentősen lecsökken.

Forrás: Thinkstock

De ha a fent vázolt módon, rövidebb ideig és alacsonyabb hőmérsékleten történik a feldolgozás, akkor a CGA-tartalom szinte teljes mértékben megőrizhető. Utóbbi esetben azonban a kávébab kávékészítésre nem lesz alkalmas, mivel az íze nem elég intenzív, egy speciális eljárással azonban lisztté átalakítható, és így számos termék készíthető belőle.  Ez a módszer ráadásul kevésbé költséges, mint a már korábban kifejlesztett zöld kávé előállítása, miközben egészségmegőrző hatása legalább akkora.

Ihász Katalin dietetikus

A Life.hu szakértője mindig hangsúlyozza, hogy szuperélelmiszerek helyett érdemes inkább a kiegyensúlyozott, vitamingazdag, tartósítószerektől mentes táplálkozást előnyben részesítenünk. Katalin szerint az, hogy éppen mit nevezünk szuperélelmiszernek, mindössze egy éppen felkapott dolog népszerűsítése. Fogyaszthatjuk ezeket az újdonságokat, de alapvetően nem ezektől kell várnunk a megoldást, hanem érdemes inkább hosszú távon gondolkodnunk.