Nyílt levél egy lázadó tinihez

Forrás: Thinkstock -
édesanya tinédzser családi viszály szülő tini nyílt levél kamaszkor gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kamaszkor átvészelése minden szülőnek feladja a leckét. Ez az időszak olyan intenzív szellemi-érzelmi változásokkal jár, hogy néha a legtürelmesebb szülő is kevés ahhoz, hogy kezelni tudja önfejű gyerekének lázadásait. Az alábbi sorok írója egy elkeseredett édesanya, aki nyílt levélben szeretne üzenni 13 éves, kamaszodó lányának.

Levelét változtatás nélkül közöljük.

Levél a tini lányomhoz, aki gyűlöl engem

Kedves kislányom, azt mondod, gyűlölsz. Mindezt 13 éved teljes hevével jelented ki, összevont szemöldökkel vágod az arcomba. Bármit mondok, azt kiforgatod, és a lehető legnegatívabb módon értelmezed, ha pedig bármilyen testi kontaktust próbálok megvalósítani – megsimogatlak, megölellek, megpuszillak - te elhúzódsz.

Forrás: Thinkstock

Már nem beszélsz velem, mégis azzal vádolsz, hogy nem értelek meg. Alig ismerlek, pedig szeretnélek igazán megismerni.

Én nem a barátod, hanem az anyukád vagyok,

és nem is szeretnék a barátod lenni, de mélyen legbelül abban reménykedem, hogy egy napon még ez is lehetséges lesz. A kapcsolatunk változáson megy keresztül, szülőből szép lassan inkább a támogatóddá kell válnom, aki melletted áll, miközben kilépsz az életbe, és elköveted a saját hibáidat.

De úgy tűnik, te nem fogadod el a segítségem, nekem pedig megszakad a szívem, miközben nézem, hogyan sodródsz az élet nehézségei között. Folyton rosszat teszek, pedig nagyon próbálkozom, de sajnos éppolyan tapasztalatlan vagyok egy tini szülőjeként, mint te tiniként. Életemben először érzem azt, hogy nem tudom, mit csinálok, csak küzdök.

Majsai László pszichopedagógus tanácsa

"Azt gondolom, hogy türelemmel, megértéssel, nem nyomulva, nyíltan/őszintén (a saját hibáinkat, tévedéseinket és hiányosságainkat is így felvállalva) és persze igazi szeretettel talán sikerül egy kamasznál elérni dolgokat! Akinek alacsony a kudarctűrő képessége, az vagy nagyon készüljön, gyúrjon erre az időszakra, vagy bízza a konfliktuskezeléseket a szülőtársra. És hogy érdemes-e büntetni egy kamaszt? Hát, szerintem nem nagyon! Lehet, hogy egy kicsit késő?! Bünteti őt a sors a kamaszkorával eléggé! Nagyon labilis, és nagyon tág határok között mozog ilyenkor az ő (kialakulásában már az »utolsókat rúgó«) értékrendje, ezért az adekvát jutalmazás/büntetés szinte lehetetlen. De ha a kamasz olyan szabályokat/normákat sért, ami a családi értékek vagy a felnőtt világ szerint (jog és törvény) szabályozottan is elítélendő, a büntetés kiszabása természetesen elengedhetetlen!
Az utolsó mondat legyen egy üzenet a kamaszos szülőknek: ne féljetek, NEM VESZÍTJÜK EL ilyenkor a gyermekeinket, csak »kölcsönadjuk őket maguknak«! Ha megtalálják magukban a felnőttet (és abban a felnőttben minket, a szüleiket), akkor megnyugszanak, és »visszatérnek«! Mert ők mi vagyunk (nagyobb részben)!"

Ma egy órát sétáltam, és az elvesztésed miatt szomorkodtam, és a könnyeim elapadhatatlanul hullottak. Hiányzol. Nagyon. A barátok és a szakkönyvek szerint vissza fogsz majd jönni hozzám, de én nagyon félek attól, hogy mi van, ha mégsem.

Akadnak percek, órák és napok, amikor azt szeretném, ha semmi közöm nem lenne hozzád, olyan undok és bántó módon viselkedsz.

Forrás: Thinkstock

Nem ismerem azt az embert, aki ilyen durván beszél velem. Talán éppen azért beszélsz így, mert nagyon jól tudod, milyen hatása van a szavaidnak, ez esetben viszont arra vagyok kíváncsi, miért akarsz ennyire megbántani engem. Az elmúlt három évben én ott álltam melletted életed nehéz időszakában, te pedig most elhagytál.

Üzennél valakinek? Üzenj a Life.hu-n keresztül!

Régóta szívedet nyomja már egy feldolgozatlan sérelem? Név nélkül, mégis őszintén le szeretnéd írni gondolataidat egy családi, munkahelyi problémával kapcsolatban? Írd meg nekünk az info@life.hu e-mail címre, és öntsd ki a szíved a Life.hu segítségével!

Azzal nyugtatom magam, hogy a köztünk levő szeretet mélyebb, mint a szavak vagy a sebek, amiket ejtenek, hogy ez a szeretet egyszerű és tiszta. Ilyenkor beosonok a szobádba, miközben alszol, és nézem a tökéletes, békés arcod, megsimogatom a hajad olyan óvatosan, hogy fel ne ébredj, és ez erőt ad ahhoz, hogy a másnapot is végig bírjam csinálni.

Forrás: Thinkstock

Mert én nem mondok le rólad. Továbbra is felajánlom számodra a szeretetem, a támogatásom, az ölelésem és az időm. Minden egyes napon.

A te szerető anyukád

A világ legsikeresebb asszonyai: Erős Antóniahttp://www.life.hu/csalad/20160125-a-vilag-legsikeresebb-asszonyai-eros-antonia-az-rtl-klub-musorvezetoje.htmlTöbb mint 20 éve már, hogy a tanári katedrát képernyőre cserélte. Nem kellett hozzá sok idő, hogy beigazolódjon: jó döntést hozott. Erős Antónia amellett, hogy a magyar kereskedelmi televíziózás egyik legismertebb arca, a legbefolyásosabb magyar asszonyok listájára is felkerült. CsaládFotó: Szabó Gábor - OrigoMontessori-pedagógia - Így válik majd György hercegből boldog és öntudatos felnőtthttp://www.life.hu/csalad/20160126-gyorgy-herceg-brit-tronorokos-montessori-ovodaba-jar-montessori-pedagogia.htmlEgész Anglia lázban ég a kis György herceg óvodai tanulmányai miatt: no nem azért aggódnak vajon elég ügyes lesz a trónörökös az óvodai foglalkozásokon, az elszánt angol szülők azon munkálkodnak, hogy valahogy saját csemetéjüket is bejutassák abba az oviba, ahova a herceg jár. Minden szülő György herceget akarná gyermeke legjobb barátjának. Család--Hírességek, akiket családon belüli erőszakkal vádoltakhttp://www.life.hu/csalad/20160122-hiressegek-akiket-csaladon-beluli-eroszakkal-vadoltak.htmlOscar- és Emmi-díjas színészek, sikeres sportolók és csupa-csupa olyan híresség, akikről a rajongók hajlamosak csak szépet és jót gondolni. Egy világsztár élete azonban nem csak játék és mese, ők is gyarló emberek, akiknek múltjában gyakran sötét titok lappang. CsaládAFPHírességek, akik idén töltik be 70. évükethttp://www.life.hu/csalad/20160114-sztarok-akik-2016-ban-toltik-be-a-70-eletevuket.htmlA 2016-os év számos legendás színész, tehetséges énekes és ismert politikus számára jelent mérföldkövet: a hírességek egy generációja bizony hivatalosan is nagypapa és nagymama korba fog lépni. CsaládAFPCsak szerelem és más semmi - Önmegtartóztatás a 21. századbanhttp://www.life.hu/csalad/20160121-verba-barna-es-abbe-lewis-a-rising-star-enekesi-fiatalon-osszehazasodtak.htmlKét nem mindennapi fiatal nem mindennapi szerelme. Az amerikai származású Abbe Lewist és a szegedi Verba Barnát a Rising Star című műsorban ismerte meg az ország. Ám számukra nemcsak karrierjük miatt volt fontos mérföldkő a tehetségkutató - a hírnév mellett a szerelem is a műsor közben talált rájuk. Család--A fővárosból vidékre - Új élet a fenntarthatóság jegyébenhttp://www.life.hu/csalad/20160114-biro-szabolcs-es-csaladja-a-fovarosbol-videkre-koltozott-termeszetkozeli-eletet-el.htmlTermészetközeli életmód, csendes, nyugodt, szinte idilli környezetben. Zsuzsa és Szabolcs, hátrahagyva csapot-papot, a főváros nyüzsgő rengetegét egy saját kezükkel átalakított, vidéki parasztházra cserélték. Megújult életüket a fenntarthatóság jegyében alakították ki. CsaládFotó: Szabó Gábor - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.