A kamaszkor átvészelése minden szülőnek feladja a leckét. Ez az időszak olyan intenzív szellemi-érzelmi változásokkal jár, hogy néha a legtürelmesebb szülő is kevés ahhoz, hogy kezelni tudja önfejű gyerekének lázadásait. Az alábbi sorok írója egy elkeseredett édesanya, aki nyílt levélben szeretne üzenni 13 éves, kamaszodó lányának.

Levelét változtatás nélkül közöljük.

Levél a tini lányomhoz, aki gyűlöl engem

Kedves kislányom, azt mondod, gyűlölsz. Mindezt 13 éved teljes hevével jelented ki, összevont szemöldökkel vágod az arcomba. Bármit mondok, azt kiforgatod, és a lehető legnegatívabb módon értelmezed, ha pedig bármilyen testi kontaktust próbálok megvalósítani – megsimogatlak, megölellek, megpuszillak - te elhúzódsz.

Forrás: Thinkstock

Már nem beszélsz velem, mégis azzal vádolsz, hogy nem értelek meg. Alig ismerlek, pedig szeretnélek igazán megismerni.

Én nem a barátod, hanem az anyukád vagyok,

és nem is szeretnék a barátod lenni, de mélyen legbelül abban reménykedem, hogy egy napon még ez is lehetséges lesz. A kapcsolatunk változáson megy keresztül, szülőből szép lassan inkább a támogatóddá kell válnom, aki melletted áll, miközben kilépsz az életbe, és elköveted a saját hibáidat.

De úgy tűnik, te nem fogadod el a segítségem, nekem pedig megszakad a szívem, miközben nézem, hogyan sodródsz az élet nehézségei között. Folyton rosszat teszek, pedig nagyon próbálkozom, de sajnos éppolyan tapasztalatlan vagyok egy tini szülőjeként, mint te tiniként. Életemben először érzem azt, hogy nem tudom, mit csinálok, csak küzdök.

Majsai László pszichopedagógus tanácsa

"Azt gondolom, hogy türelemmel, megértéssel, nem nyomulva, nyíltan/őszintén (a saját hibáinkat, tévedéseinket és hiányosságainkat is így felvállalva) és persze igazi szeretettel talán sikerül egy kamasznál elérni dolgokat! Akinek alacsony a kudarctűrő képessége, az vagy nagyon készüljön, gyúrjon erre az időszakra, vagy bízza a konfliktuskezeléseket a szülőtársra. És hogy érdemes-e büntetni egy kamaszt? Hát, szerintem nem nagyon! Lehet, hogy egy kicsit késő?! Bünteti őt a sors a kamaszkorával eléggé! Nagyon labilis, és nagyon tág határok között mozog ilyenkor az ő (kialakulásában már az »utolsókat rúgó«) értékrendje, ezért az adekvát jutalmazás/büntetés szinte lehetetlen. De ha a kamasz olyan szabályokat/normákat sért, ami a családi értékek vagy a felnőtt világ szerint (jog és törvény) szabályozottan is elítélendő, a büntetés kiszabása természetesen elengedhetetlen!
Az utolsó mondat legyen egy üzenet a kamaszos szülőknek: ne féljetek, NEM VESZÍTJÜK EL ilyenkor a gyermekeinket, csak »kölcsönadjuk őket maguknak«! Ha megtalálják magukban a felnőttet (és abban a felnőttben minket, a szüleiket), akkor megnyugszanak, és »visszatérnek«! Mert ők mi vagyunk (nagyobb részben)!"

Ma egy órát sétáltam, és az elvesztésed miatt szomorkodtam, és a könnyeim elapadhatatlanul hullottak. Hiányzol. Nagyon. A barátok és a szakkönyvek szerint vissza fogsz majd jönni hozzám, de én nagyon félek attól, hogy mi van, ha mégsem.

Akadnak percek, órák és napok, amikor azt szeretném, ha semmi közöm nem lenne hozzád, olyan undok és bántó módon viselkedsz. 

Forrás: Thinkstock

Nem ismerem azt az embert, aki ilyen durván beszél velem. Talán éppen azért beszélsz így, mert nagyon jól tudod, milyen hatása van a szavaidnak, ez esetben viszont arra vagyok kíváncsi, miért akarsz ennyire megbántani engem. Az elmúlt három évben én ott álltam melletted életed nehéz időszakában, te pedig most elhagytál.

Üzennél valakinek? Üzenj a Life.hu-n keresztül!

Régóta szívedet nyomja már egy feldolgozatlan sérelem? Név nélkül, mégis őszintén le szeretnéd írni gondolataidat egy családi, munkahelyi problémával kapcsolatban? Írd meg nekünk az info@life.hu e-mail címre, és öntsd ki a szíved a Life.hu segítségével!

Azzal nyugtatom magam, hogy a köztünk levő szeretet mélyebb, mint a szavak vagy a sebek, amiket ejtenek, hogy ez a szeretet egyszerű és tiszta. Ilyenkor beosonok a szobádba, miközben alszol, és nézem a tökéletes, békés arcod, megsimogatom a hajad olyan óvatosan, hogy fel ne ébredj, és ez erőt ad ahhoz, hogy a másnapot is végig bírjam csinálni.

Forrás: Thinkstock

Mert én nem mondok le rólad. Továbbra is felajánlom számodra a szeretetem, a támogatásom, az ölelésem és az időm. Minden egyes napon.

A te szerető anyukád