A technika fejlődésének, a modern élet térhódításának hatására a városok arculata folyamatosan változik. A hagyományos ingatlanok mellett egyre extravagánsabb, egyre különlegesebb formájú, felépítésű épületek jelennek meg, és nem lesz ez másképp ebben az évben se. Íme öt szokatlan épület, amelyet - ha minden jól megy - 2016-ban adnak majd át.

Sky Pool - London

A londoni Nine Elms városrészben épülő Sky Pool elnevezésű épület valójában egy 35 méter magasságban elhelyezett, két toronyházat összekötő, üvegfalú úszómedence. A hihetetlen konstrukció 6 méter széles és 1,5 méter mély lesz, és a mindössze 20 cm vastag, teljesen átlátszó üvegnek összesen 225 tonna víz nyomásának kell majd ellenállnia. Az építmény alulnézetből, azaz az utcai járókelők perspektívájából leginkább egy akváriumhoz fog hasonlítani.

Sky PoolForrás: ballymoregroup.com

Louvre Abu Dhabi - Egyesült Arab Emírségek 

A Jean Nouvel francia építész által tervezett Louvre Abu Dhabit a 2700 hektáros Saadiyat-szigetre álmodták meg. Már a nevéből is ki lehet következtetni, hogy az arab Louvre egy világszínvonalú kulturális és művészeti központ lesz. A névhasználatért és szakmai tanácsadásért több százmillió dollárt fizettek ki Franciaországnak.

Louvre Abu DhabiForrás: louvreabudhabi.ae

Modern Művészetek Múzeuma - San Francisco

Miután átesett egy három évig tartó felújításon, a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeuma 2016-ban egy igen látványos, új épülettel bővül majd. A munkálatokat a Snøhetta nevezetű norvég építési cég végzi, a dizájnt pedig Mario Botta álmodta meg.

SFMOMAForrás: sfmoma.org/Henrik Kam

Agora Garden - Tajpej

Az Agora Garden névre hallgató fenntartható felhőkarcoló, egy olyan 20 emeletes, dupla légcsavaros szerkezet, amely számos innovatív zöld technológiai megoldást rejt magában. A Vincent Callebaut által tervezett futurisztikus építmény egy rögzített központi mag körül forog majd, és fel lesz szerelve egy eső- és használtvíz felfogó rendszerrel, és egy szerves hulladékot komposztáló berendezéssel is. 

Agora GardenForrás: vincent.callebaut.org

Zlota 44 - Varsó

A Varsó szívében, a Złota utca 44. szám alatt épülő toronyház nem kevesebb, mint 194 méter magas lesz, és 54 emeletes. Az izgalmas formájú felhőkarcolót 2007 végén kezdték el építeni Daniel Libeskind tervei alapján. Ha elkészül, Lengyelország egyik leginnovatívabb és legformabontóbb lakóingatlana lesz.

Zlota 44Forrás: libeskind.com