A hagyományos szaunázásnál sokkal intenzívebb élményt nyújt a szaunaprogram, amit szakképzett szaunamesterek vezetnek le. A 15 perces szeánsz olyan impulzusokkal tölt fel, amitől új emberként fogsz kilépni a kabinból.

A szaunamester tökéletesen kézben tartja és irányítja a negyedórás program minden másodpercét. Ő felel a páratartalomért, a hőfokért, az illatokért és ezek kellemes összhangjáért. Nem véletlen, hogy a szaunaorgazmust emlegetik ezen programok kapcsán.

Forrás: Thinkstock

A szó azt az érzést takarja, amikor a szaunamester a törülközőjével felkavarja a szauna melegét, aminek a hatására kellemesen megborzong az ember. Ennek következtében pedig endorfin szabadul fel, így jó kedélyállapotot eredményez. Mindezeken túl a szaunaprogram azért is kihagyhatatlan élmény, mert a szaunázás egészségügyi hatásai is fokozottan érvényesülnek. Nézzük, melyek a legközkedveltebb programok!

Aromás

Az aromás felöntésen belül rengeteg programot kipróbálhatsz. Élvezheted különböző gyógynövények gyógyító, a mentol frissítő vagy különböző illóolajok relaxációs hatását. Az izzadás méregtelenítő és az aromaterápia nyugtató hatásai együtt érvényesülnek.

Sós

Az előmelegedési szakasz után tengeri sóval dörzsölheted át a testedet. Ezzel megszabadulsz az elhalt hámsejtektől, ráadásul a verejtékmirigyek még aktívabbá válnak, így fokozódik a méregtelenítés. 

Forrás: Thinkstock

Jeges

A finn szauna intenzív forró levegője és a hideg jég ellentéte keveredik ebben a programban. A szaunamester jégkockákat helyez a kályhára, közben pedig jégkockákkal dörzsölheted át a testedet. Frissítő hatású, már azért is, mert néhol még egy dézsa jeges víz is jár a nyakadba. Ezután pedig újra jöhet az izzadás. Az ereket kiválóan tornáztatja, és edzi a tüdőt is.

Mézes

Rövid izzasztás után mézzel masszírozhatod át a testedet. A méz hidratálja, táplálja és megnyugtatja a bőrt. Közben a szaunamester vízzel locsolja a köveket, ezzel még inkább megnyitva a bőr pórusait. Nem kell félni, a program végére egyáltalán nem fogsz ragadni, a méz ugyanis teljesen felszívódik.

Forrás: Thinkstock

Sörös  

A szaunamester sörrel kevert vizet locsol a felhevített kövekre. A sörben lévő B-vitamin az izzadás következtében kitágult pórusokon keresztül felszívódik a bőrbe. Az árpa és a maláta felszabaduló illata a frissen sült kenyér illatára emlékeztet, úgyhogy több érzékszerv is élvezkedhet!

IV. Magyar Országos Szaunamester-bajnokság
Február 20-án Makón rendezik meg az országos szaunamester-bajnokság következő fordulóját. Ha egy igazán különleges élményre vágysz, ne hagyd ki ezt a fantasztikus eseményt, ahol minden szaunamester 2-2 aromaterápiás programot tart. Lazíts, engedd ki a gőzt a tamási szaunában!