A legfrissebb kutatások szerint az árpának számos pozitív hatása van az ember szervezetére: csökkenti a vércukorszintet, segít megakadályozni a diabéteszt, csökkenti az étvágyat és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is.

Mindezek mellett az árpa a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában is segít, a szakemberek szerint ráadásul akkor is érdemes több árpatartalmú ételt fogyasztani, ha egyszerűen csak fogyni szeretnénk.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Georgimironi
Vitaminok, rostok és antioxidánsok
Az árpának több fajtája van, emberi fogyasztásra általában a durumárpát termesztik, ami kisebb százalékban tartalmaz keményítőt, mint a társai, viszont magasabb a fehérjetartalma. Magas rosttartalma miatt a rostban gazdag táplálkozás elengedhetetlen összetevője. Növényi olajokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is bővelkedik. A B-vitamin-tartalmának köszönhetően a fizikai és szellemi tevékenységet is fokozza. A kálium és a magnézium erősíti az idegrendszert, az antioxidánsok pedig lassítják az öregedést.

A svéd Lund egyetemen elvégzett kutatás során egészséges, középkorú önkénteseket vizsgáltak, akik árpamagból készült kenyeret ettek három napon át reggelire, ebédre és vacsorára mindennap. A pozitív változások a vércukorszintben, a testsúlyban és a közérzetben már három nap után észrevehetőek voltak,  míg az anyagcsere már az étkezést követő 11-14 órában javult.

Forrás: Thinkstock
Csíráztasd!
Az árpacsírában lévő SOD szuperoxid enzim erős antioxidáns, ami lassítja az öregedést. Aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat magas koncentrációban tartalmaz, ráadásul gyorsan felszívódnak. Fogyókúra és méregtelenítő kúra során is ideális a fogyasztása, mert csökkenti a székrekedést, és szabályozza a gyomorsavtermelést is.

„A titok nyitja az a különleges mixtúrája a rostoknak, amely kizárólag az árpában található meg ebben az arányban" – állítja a kutatást vezető Anne Nilsson. A szakember szerint az árpában az az igazán nagyszerű, hogy már három nap alatt mérhető változásokat érhetünk el a bevetésével. A pozitív hatás szinte azonnal érezhető, amint az árpamag a belekben felszívódik.  A kutatók szerint óriási lehetőségek rejlenek az új szuperételben.

Így fogyaszd!
Az árpa pirítás után jobban emészthető, ráadásul az íze is jobb lesz, és a tápértéke is megnő. Ezután érdemes néhány órára beáztatni, majd ugyanebben a bő vízben megfőzni. Rakhatod tavaszi salátába, de köretként is fogyaszthatod. A csírát szintén salátába ajánljuk, vagy szendvicsre is teheted.