Az árpa az új szuperétel? Itt a bizonyíték!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Georgimironi -
szuperétel étvágy árpa vércukorszint
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legfrissebb kutatások szerint az árpának számos pozitív hatása van az ember szervezetére: csökkenti a vércukorszintet, segít megakadályozni a diabéteszt, csökkenti az étvágyat és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is.

Mindezek mellett az árpa a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában is segít, a szakemberek szerint ráadásul akkor is érdemes több árpatartalmú ételt fogyasztani, ha egyszerűen csak fogyni szeretnénk.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Georgimironi

Vitaminok, rostok és antioxidánsok

Az árpának több fajtája van, emberi fogyasztásra általában a durumárpát termesztik, ami kisebb százalékban tartalmaz keményítőt, mint a társai, viszont magasabb a fehérjetartalma. Magas rosttartalma miatt a rostban gazdag táplálkozás elengedhetetlen összetevője. Növényi olajokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is bővelkedik. A B-vitamin-tartalmának köszönhetően a fizikai és szellemi tevékenységet is fokozza. A kálium és a magnézium erősíti az idegrendszert, az antioxidánsok pedig lassítják az öregedést.

A svéd Lund egyetemen elvégzett kutatás során egészséges, középkorú önkénteseket vizsgáltak, akik árpamagból készült kenyeret ettek három napon át reggelire, ebédre és vacsorára mindennap.

A pozitív változások a vércukorszintben, a testsúlyban és a közérzetben már három nap után észrevehetőek voltak,

míg az anyagcsere már az étkezést követő 11-14 órában javult.

Forrás: Thinkstock

Csíráztasd!

Az árpacsírában lévő SOD szuperoxid enzim erős antioxidáns, ami lassítja az öregedést. Aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat magas koncentrációban tartalmaz, ráadásul gyorsan felszívódnak. Fogyókúra és méregtelenítő kúra során is ideális a fogyasztása, mert csökkenti a székrekedést, és szabályozza a gyomorsavtermelést is.

„A titok nyitja az a különleges mixtúrája a rostoknak, amely kizárólag az árpában található meg ebben az arányban" – állítja a kutatást vezető Anne Nilsson. A szakember szerint az árpában az az igazán nagyszerű, hogy már három nap alatt mérhető változásokat érhetünk el a bevetésével.

A pozitív hatás szinte azonnal érezhető, amint az árpamag a belekben felszívódik.

A kutatók szerint óriási lehetőségek rejlenek az új szuperételben.

Így fogyaszd!

Az árpa pirítás után jobban emészthető, ráadásul az íze is jobb lesz, és a tápértéke is megnő. Ezután érdemes néhány órára beáztatni, majd ugyanebben a bő vízben megfőzni. Rakhatod tavaszi salátába, de köretként is fogyaszthatod. A csírát szintén salátába ajánljuk, vagy szendvicsre is teheted.
Szaunaszeánsz – Ha különleges élményre vágysz!http://www.life.hu/ez-zsir/20160218-a-szaunaprogram-kulonleges-elmenyt-nyujt.htmlA hagyományos szaunázásnál sokkal intenzívebb élményt nyújt a szaunaprogram, amit szakképzett szaunamesterek vezetnek le. A 15 perces szeánsz olyan impulzusokkal tölt fel, amitől új emberként fogsz kilépni a kabinból. Ez Zsír!--Ezekkel az applikációkkal biztos, hogy mindennap eleget fogsz innihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160217-vizivast-segito-applikaciok.htmlA harmadik hét végéhez közeledik a Life.hu első kihívása. Reméljük, te is érzed már a vízivás pozitív hatásait, és tervezed, hogy a hónap végével sem hagysz fel ezzel a jó szokással. Ez Zsír!--A testtömegindex sem mérvadó többé! Nem tudja megmondani, hogy egészségesek vagyunk-ehttp://www.life.hu/ez-zsir/20160215-a-testtomegindex-nem-jo-merofoka-az-egeszsegnek.htmlAz orvosok több mint 150 éve használják a testtömegindexet az egészség egyik mérőfokaként, szakemberek azonban újabban egyre erőteljesebben kritizálják ezt a mérési módszert. Szerintük ugyanis egyáltalán nem reálisak az eredmények, amiket a segítségével megkapunk, így ráadásul feleslegesen stigmatizálja az embereket soványnak vagy éppen kövérnek. Ez Zsír!--A tökéletes nassolnivaló - Készíts müzliszeletet otthon!http://www.life.hu/ez-zsir/20160213-keszits-otthon-muzliszeletet.htmlEgészséges nassolnivalóra vágysz? Szánj rá egy órát a vasárnapodból, hogy aztán egész hétre be legyen tárazva a gyors éhségcsillapító. Ez Zsír!--Hiába sportolsz, mégsem fogysz? Ez lehet az oka!http://www.life.hu/ez-zsir/20160211-ezert-nem-fogyaszt-hosszu-tavon-a-kocogas.htmlHa valaki rendszeresen kocogni kezd, eleinte megszabadul jó néhány kilótól, majd ez a hatás leáll, és a súly nem változik. Ismerős a helyzet? Így tudsz változtatni rajta! Ez Zsír!--Sikertörténet: Tibi életmódváltással fogyott 56 kilót http://www.life.hu/ez-zsir/20160209-sikertortenet-eletmodvaltassal-fogyott-56-kilot-szenasi-tibor.htmlAz önutálat és az önbizalomhiány keserves állapotából lépett hatalmasat a 30 éves Tibi, aki mögött már három év kitartó munkája és 56 leadott kiló áll. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.