Te már elkezdted a márciusi kihívást? A 30 napos vízkihívás után ebben a hónapban minden nap 50 guggolással tesszük próbára magunkat!

A hastájék mellett minden nő legkényesebb testrésze a comb és a popsi. Ezek teljes átmozgatására tökéletes megoldás a guggolás, ami ráadásul rengeteg módon variálható, így nem válik unalmassá egy hónap alatt sem. 

Erre ügyelj!

A guggolás helyes végrehajtása nagyon fontos. Egyrészt azért, mert csak így éri el pozitív hatását az edzés, másrészt azért, mert sérülést is okozhat. Ha súllyal végzed a gyakorlatokat, akkor még jobban figyelj oda, mert a nagyobb megterheléssel, helytelenül végzett gyakorlat még komolyabb károsodást okozhat.

Forrás: Thinkstock

A térd és a lábfej mindig egy irányba nézzen, vagyis térdízületben semmiképpen ne csavarodjon a láb. A másik fontos tényező, hogy a térd vonala ne kerüljön a lábfej vonala elé. A súlypontot mindig hátra helyezd, és ne a térdre. A helyes kivitelezéshez az is hozzátartozik, hogy ne lendületből végezd a gyakorlatot, hanem lassan, teljes izomfeszüléssel. 

Így kezdd el!

A Life.hu szakértője, Nagy Amarilla azt javasolja, hogy bátran kezdd el a kihívást akár támaszkodva. Ha nem mozogsz rendszeresen, akkor ugyanis hamar elveszítheted az egyensúlyérzéked, ami pedig a guggolás minden formájánál nagyon fontos tényező. Támaszkodj az egyik kezeddel egy fitt ball labdára, vagy akár egy szék karfájára, és kezdd el így a guggolást. 

Forrás: Youtube

Bemelegítés és nyújtás

Amarilla tanácsai szerint a guggolás előtt végezz csipő-, térd- és bokakörzést. A gyakorlat végén pedig gondoskodj a combfeszítő és combhajlító izmok nyújtásáról. 

Variáld a gyakorlatokat!

Korábbi cikkükben is leírtuk, hogy mennyiféle guggolás létezik, amelyekkel tényleg minden izmot át tudsz mozgatni: az alapguggolást (kiindulás vállszélességű terpeszből) kombinálhatod oldalsó rúgásokkal, de végezhetsz zárt lábakkal való guggolást is, amit pedig hátrarúgásokkal lehet kiegészíteni, ráadásul a kitörésnek is többféle változata van.

A Life.hu szakértőjének, Nagy Amarillának tippje
Amarilla a futás megszállottja, de amikor futópályára megy, kedvenc guggoló gyakorlatát is beiktatja. A kitörésben haladást viszi végig egy 400 méteres körön keresztül, ami nemcsak előrefelé, de függőleges irányba is terhel. Próbáld ki te is ezt az egész testet átmozgató gyakorlatot!

Mit várhatsz?  

Egy hónapnyi rendszeres guggolástól már szép eredményeket várhatsz: a feneked és a combod is formásabb és feszesebb lesz. A rövidnadrágos idő és a bikiniszezon közeledtével nem is csinálhatnál jobb gyakorlatot, hiszen a guggolás a bőr feszességét is segít helyreállítani, vagyis igazi narancsbőrgyilkos. Ne feledd, a legnagyobb izmok a lábadban vannak, ezért az egész test karbantartásának alapja az erős láb.

A kihívások pszichológiája – Avagy ezért lépj ki a komfortzónádból!
Kihívás, siker, önbecsülés – három egymásra épülő fogalom, amelyek valójában egy elképesztően hosszú utat jelképeznek. Sokaknak ezt sajnos nem is sikerül végigjárni, pedig nem kisebb dolgok forognak kockán, mint a boldogság és a kiteljesedés. Olvasd el a Life.hu cikkét!