Még 2014-ben röppent fel a hír, hogy tulajdonosa, Habsburg Lotharingiai Domokos főherceg – egy reális ajánlat esetén – szívesen megválna a múzeumként működő erdélyi törcsvári kastélytól. Drakula gróf kastélya azóta is új tulajdonosát keresi. Te beköltöznél a hírhedt vámpírlakba?

Az épület Románia egyik leglátogatottabb nevezetessége, vonzerejét nem kis részben annak köszönheti, hogy Bram Stoker híres regényében ez a kastély volt Drakula gróf lakóhelye.

Forrás: bran-castle.com

Kitűnő állapota és turistamágnes mivolta ellenére úgy tűnik, az eladó és a lehetséges vevők elképzelései igen távol állnak egymástól, hisz a kastély még mindig várja új gazdáját. Pedig a hírek szerint a főherceg árral kapcsolatos elvárásai az idő múlásával jelentősen változtak.

Míg 2014-ben a Daily Mail közel 60 millió eurós kínálati árról cikkezett, 2015-ben a Financial Times szerint az eladó már beérte volna ennek ötödével, 12 millió euróval is.

A vevőket persze elriaszthatja az is, hogy az új tulajdonosnak a kastély hírnevéhez méltó, további nyilvános hasznosítására vonatkozó kötelezettséget kellene vállalnia. Ami biztosnak tűnik, hogy a román állam nem kívánt élni a kastély megvásárlásának lehetőségével. 

Forrás: bran-castle.com

A kastély Brassótól 30 km-re, a törcsvári szoros bejáratánál, egy 100 méter magas domb tetejére épült 1377-ben, I. Lajos király engedélyével a szoroson áthaladó fontos kereskedelmi útvonal ellenőrzése, megvédése céljából. A kifejezetten védelmi feladatokat ellátó várként induló későbbi kastély számos ostromot és tulajdonosváltást megélt története során. Kiváló elhelyezkedésének köszönhetően azonban mindig is a nagyon nehezen bevehető védelmi erődítmények közé tartozott.

A vámpírvadászok kedvét szegheti ugyanakkor, hogy

az egyesek szerint a Drakula című regény címszereplőjének karakterét ihlető III. Vlad havasalföldi fejedelemnek a kastélyhoz - leszámítva, hogy párszor áthaladt a szoroson - nem sok köze volt.

A kastélyról készült képek ezzel együtt is egyszerre lélegzetelállítóan és félelmetesen csodálatosak. 

/1603/Draku2016317132836