Ha egy igazán pörgős és mesés városra vágysz, nem érdemes kihagynod az Amerikai Egyesült Államok egyik legcsodásabb turisztikai központját. New York a szabadság és az új élet szimbolikus városa, mely bővelkedik turisztikai látványosságokban és muzeális értékekben. Tarts velünk, és ismerd meg jobban ezt a fantasztikus várost!

Times Square

Times SquareForrás: Thinkstock

Manhattan városrész legforgalmasabb negyede, emellett Hollywood egyik kedvenc forgatási helyszíne. Számtalan nagyobb produkcióban "zúzzák szét" New York egyik legismertebb csomópontját, mely korábban a város központja is volt.  A "világ útkereszteződésének" is hívják, hiszen a Times Square-en található a Broadway és a Seventh Avenue is.  A napi látogatószáma körülbelül 330 ezer fő. A filmkészítőknek elég betenniük egy rövid vágóképet, és máris mindenki tudja, hogy Manhattanben vagyunk. 

A Life.hu extra tippje
Irány a Nagy Alma és Florida! Pakold össze a bőröndöt, és vegyél részt egy izgalmas fly & drive körúton 257 359 forint/fő/10 éjtől.
Forrás: Youtube

 

Szabadság-szobor 

Ez volt az első, ami bevándorlók millióit köszöntötte New Yorkban, amikor a hajójukkal megérkeztek az öbölbe.A szobrot a francia kormány ajándékozta az USA-nak az amerikai függetlenség 100. évfordulója alkalmából. Érdekesség, hogy a francia alkotó, Frédéric-Auguste Bartholdi az édesanyja arcáról mintázta a közel 93 méter magas szobor arcát. A hét tüskéből álló korona a Föld hét kontinensét jelképezi. 

Hét tüske, hét kontinensForrás: Thinkstock

 

Amerikai Természettudományi Múzeum

Amerikai Természettudományi MúzeumForrás: Wikipedia

A világ egyik legnagyobb és leghíresebb múzeuma, amely közvetlenül a Central Park mellett található. Az intézmény 25 külön épületből áll, melyeknek 46 állandó kiállításterme, könyvtára és egy interaktív planetáriuma is van. A gyűjtemény közel 32 millió történelmi tárgyból áll. Ha végig szeretnéd látogatni az egészet, már most szólunk, hogy egyetlen nap biztosan nem elég. A legjobban látogatott tárlatok az őskori és az óceánok élővilágát bemutató termek, de sokan szeretik még az észak-amerikai indiánokkal, a drágakövekkel és a meteoritokkal foglalkozó kiállításokat.

A múzeum előcsarnoka lenyűgöző látvánnyal várForrás: Vivienne Gucwa
Csodálatos manhattani fényekForrás: Thinkstock
Érdekességek a Nagy Almáról:
Évente több mint 250 filmet forgatnak itt, vagyis reklámokkal és videoklipekkel együtt körülbelül 40 000 alkalommal futhatnánk össze kamerával a város bármely pontján.

Az első New York-i taxivállalatot 1907-ben alapították. Akkor azért választották a sárga színt, mert szerintük ezt a színt a legkönnyebb észrevenni az utakon. A városban körülbelül 13 000 sárga taxi cirkál, összesen évi másfél milliárd kilométernyi utat megtéve.

Összesen 26 vonalon 6200 metrókocsi robog New Yorkban. Egy átlagos napon körülbelül ötmillió utas használja ezt a fajta tömegközlekedési eszközt. A világ egyik leghosszabb és legtöbb állomással rendelkező metrórendszeréről beszélhetünk, mely a nap 24 órájában üzemel. A metróban játszó zenészeket külön meghallgatáson választják ki, így nem zenélhet bárki az aluljáróban.

Central Park         

Hatalmas oxigéntermelő zöld terület a városban a Central ParkForrás: Thinkstock

Közhelyesnek tűnhet, de New York egyik legismertebb nyilvános parkja mellett nem mehetünk el szó nélkül. Területileg is hatalmas, hiszen a kereskedelmi negyedtől egészen Harlemig húzódik. Az itt élők egyszerűen imádják ezt a közel nyolcszáz hektáros zöld terepet, melyben megtalálhatóak sétányok, játszótér, korcsolyapálya, vadaspark, és egy mesterséges tó is.

Igazi kikapcsolódás itt sétálni, piknikezni, biciklizni vagy csónakázniForrás: Thinkstock

Aki kocogni vagy biciklizni szeretne egyet a betondzsungelben, egyedül itt teheti nyugodt környezetben: a park belső 10 kilométeres körútján hétvégén és este 7 után az autóknak már tilos bemenniük, ezzel is megkönnyítvén a város lakóinak könnyedebb kikapcsolódását.