Valójában hízlal a kókuszolaj?

Forrás: Thinkstock -
kókuszdió kókuszolaj kókuszzsír kókusztej
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szépen, lassan az egészséges ételekért rajongók táplálkozásába bekerült a kókusz. Ma már megtalálhatóak a boltok polcain az ebből készült nyersanyagok, de vajon tényleg annyira egészséges-e a belőle készült tej, vaj, zsír vagy más élelmiszerek?

Már nem kell messzire menni azért, hogy különleges, vagy egészséges alapanyagokból főzhessünk. A kókuszból készült élelmiszereket manapság rengetegen használják. Sima tej helyett kókusztejet, olaj helyett pedig kókuszolajat is egyre többen vesznek igénybe.

Forrás: Thinkstock

Azonban még mindig nem bizonyított, hogy ez valóban előnyös, és segíti a fogyni akarók céljának elérését, vagy csupán egy felkapott hóbort. Sophie Claessens dietetikus utánajárt, hogy valóban érdemes-e használnunk nap mint nap a kókuszt. Kiderült, hogy telített zsírsavakkal van tele, amikről azt állítják, egészségesebb a fogyasztásuk, ám ennek az emberekre gyakorolt pozitív hatása egyáltalán nem bizonyított.

Forrás: Thinkstock

Általánosságban elmondható, nem feltétlenül a legjobb alternatíva fogyókúrához a kókusz. A belőle készült cukornak ugyan alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos cukornak, ugyanakkor a kalóriatartalma grammonként megegyezik. Valamivel tehát egészségesebb, de továbbra is olyan energiadús étel, amit csupán különleges alkalmakkor érdemes fogyasztani.

Forrás: Thinkstock

Hasonló a helyzet a kókuszolajjal, aminek használatát szintén nem érdemes túlzásba vinni, mert hízlaló lehet. A dietetikus inkább a repceolajat javasolja helyette, aminek pozitív hatásai már bizonyítottak. Sophie Claessens szerint a kókusz felkapottsága egyelőre egy bizonyítatlan hóbort, és nem éri meg vele kockáztatni - írja a Daily Mail.

Papp Melinda fitneszmodell: "Betartom a játékszabályokat, de élhető életet szeretnék"http://www.life.hu/ez-zsir/20160325-papp-melinda-fitneszmodell-az-egeszseges-eletmodrol-meselt.htmlA 22 éves Papp Melinda két versenyszezonon van túl. A sport és az egészséges életmód számára szívügy, de az állat- és környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás is. Melinda betartja a játékszabályokat, amelyeket egy fitneszmodellnek kell, de mindemellett egy élhető életet szeretne megteremteni. Ez Zsír!--James Bond már a múlté! Hatalmas pocakot növesztett Pierce Brosnan http://www.life.hu/ez-zsir/20160329-pierce-brosnan-szinesz-hatalmas-pocakot-novesztett.htmlAlig lehet ráismerni a 62 éves színészre: James Bond egykori megformálóját hatalmas pocakkal kapták lencsevégre Hawaii tengerpartján. Ez Zsír!--A jóga tényleg a megnyugvásról és az egyensúlyról szól? Íme, a kíméletlen igazság!http://www.life.hu/ez-zsir/20160325-mi-van-akkor-ha-nem-erzed-magad-jobban-a-jogatol.htmlHa bemész egy McDonald'sba, az azért jó, mert egy franchise-rendszerről van szó, ahol mindig, mindenhol, megbízható módon ugyanazt a minőséget kapod. A minőségről persze vitatkozhatunk, de abban az értelemben a McDonald's nagyon is minőségi, hogy profi. Tehát tényleg mindig ugyanazt az élményt nyújtja, amit megszoktál. Teljességgel középszerű. Semmi kilengés. Ezért profi.A probléma ott kezdődik, amikor a jóga is úgy kezd működni, mint egy profi franchise. Van egy elképzelés, egy koncepció, egy konszenzusos "minőség", amit valakik meghatároznak, és annak mentén alakul a vásárlói elvárás. Ez Zsír!--Formás test és egy óriásspárga: Íme Aleska húsvéti ajándékahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160328-aleska-diamond-safrany-emese-husveti-ajandeka-a-formas-teste-es-egy-oriassparga.htmlMíg Dukai Regina nyuszifület, Zimány Linda pedig nyuszipopót posztolt, addig Baukó Éva kitette a melleit. Természetesen Aleska rajongói sem maradhattak üzenet nélkül, így a híresség küldött is egy méretes spárgát Instagram-követőinek. Ez Zsír!--Koktélozás büntetlenül? Sok fiatal nő azért nem eszik, hogy helyette ihassonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160328-sok-no-azert-nem-eszik-hogy-ihasson-kaloriabevitel-buntetlenul.htmlA legtöbb alkoholos italban rengeteg üres kalória van, így aki inkább koplal, hogy többet ihasson alapvető vitaminoktól és ásványi anyagoktól fosztja meg magát.Ez Zsír!ThinkstockHárom szuper tavaszi saláta húsvétrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160325-harom-szuper-tavaszi-salata-husvetra.htmlHa húsvétkor is szeretnél odafigyelni az alakodra, és szeretnél egészségesen étkezni, akkor a kalács, sonka és tojás mesterhármasa mellé készíts salátákat. Íme, néhány jól bevált recept, ami neked sem fog csalódást okozni. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.