A nők 57 százaléka próbált fogyni az elmúlt egy évben, háromból ketten pedig arról számoltak be, hogy általában, illetve mindig igyekszenek megszabadulni két-három kilótól. A férfiak körében ehhez képest csupán 39 százalékos a fogyni vágyók aránya – állítja a Mintel kutatása.

Ez a fajta elégedetlenség a testalkatunkkal tökéletes táptalaja a különféle csodadiétáknak, illetve életre hívta az ún. szuperételek piacát is: háromból egy ember nyitott arra, hogy kipróbáljon egy új terméket, ami tökéletesebb egészséget ígér. Ugyanakkor ez a sok diétázó nő és férfi a valóságban nem igazán ügyel arra napi szinten, hogy mit is eszik.

Forrás: AFP

A Loughborough University kutatásból pl. kiderül, hogy a mozgás ugyanakkor jót tesz, ha fogyni szeretnénk. Azok a nők, akik mérsékelt testmozgást végeztek a svédasztalos vacsora előtt, kevesebbet ettek, mint ülőmunkát végző társaik. Azok a társaik, akik viszont energiát veszítettek azzal, hogy korlátozták a kalóriabevitelt, egy ilyen alkalommal átlagosan 40 százalékkal többet ettek, mint társaik.

David Stensel metabolizmus-szakértő szerint ez az új kutatás ellentétes a korábbi feltételezéssel, miszerint a sport hatására éhesebbek leszünk, és többet eszünk. “Most már biztos: nem eszik többet az, aki sportol – legalábbis nem a testmozgást követő néhány órán belül. Most az a cél, hogy megfigyeljük, hogyan folytatódik ez a tendencia, a következő napon is visszafogottabb-e a fogyasztás a mozgás hatására” – teszi hozzá.

Az is kiderült, hogy háromból egy nő nem tudja, mennyi kalóriát fogyaszt egy nap. Azoknak, akik ezzel tisztában vannak, a harmada állította, hogy a napi ajánlott 2000 kalóriánál többet vesznek magukhoz.