1972. augusztus 26. és szeptember 11. között az NSZK-beli München adott otthont a XX. nyári ötkarikás játékoknak. A müncheni olimpia üde színfolt az olimpiai színhelyeket bemutató sorozatunkban: az eddigiekkel ellentétben itt az épületek nagy részét az elmúlt évtizedekben szépen karbantartották.

Sorozatunkban olyan olimpiai helyszíneket mutattunk be, ahol a sportrendezvények végeztével az épületek kihasználatlanul maradtak. Ezek a felelőtlen építkezések egyrészt igen pénzpazarló beruházások voltak, másrészt pedig évtizedek múltán a hátramaradt omladozó, gazzal benőtt, elhagyott épületek a városképet is jelentősen rombolták, és sokszor rombolják a mai napig. A '72-es olimpia után azonban a szervezők mindent megtettek azért, hogy a létesítmények új funkciót kapjanak. 

A Müncheni Olimpiai ParkForrás: AFP

Ez pedig 90 százalékban sikerült is,

az összképet csupán a München Olympiastadion vasútállomás csúfítja el, amely mára a kihasználatlansága miatt szépen lassan az enyészeté lett. 

Az olimpiai stadion vasútállomása a 80-as évekbenForrás: Wikipedia
A vasútállomás napjainkbanForrás: Wikipedia

De ugorjunk kicsit vissza az időben. A játékok mottója "Olimpia a zöldben" volt, ennek megfelelően pedig az épületeket München keleti külvárosában található kertes, ligetes területre építették fel. Az olimpiai falu több létesítménynek is helyet adott: itt épült meg a Müncheni Olimpiai Stadion, és egyebek mellett itt áll a 291 méter magas olimpiai torony.  

Így néz ki most az olimpiai torony és az olimpiai stadionForrás: AFP

A müncheni olimpiai stadion 80 000 nézőt volt képes befogadni, a játékok után 30 évig pedig a Bayern München és az 1860 München sportegyesület közös otthona volt. Az utolsó futballmérkőzés a stadionban 2005. április 3-án volt, amikor is az 1860 München az FC Köln ellen játszott. Azóta nem játszanak benne labdarúgó-mérkőzéseket, helyette a könnyűatlétika a fő műsorszám. 

A müncheni olimpiai stadion 1972-benForrás: AFP

Az olimpiai falu napjainkban is nagyon szépen karban van tartva, sőt valóságos kertépítészeti ikonná vált, minden évben turisták százai látogatnak ki ide.

Az olimpiai faluForrás: AFP