A 60-as években egy új korszak kezdődött, de nézzük csak, mik is történtek: ember lép a Holdra, felhúzzák a berlini falat, az államokban J. F. Kennedyt választják elnöknek, világhódító útjára indul a Beatles, és elkezdődik a miniszoknyakultusz.

Minden mindennel összefügg, és hatást gyakorol a szépségiparra és a divatra egyaránt. London diktálja a tempót, meghatározó szimbólumok, új trendek születnek. Az új modellideál a tinédzserkülső, a miniszoknya alól kivillanó hosszú combok, a hosszú haj, a frufru és a nagyon erősen festett szem.

Forrás: Thinkstock

Az új áramlat magával vonzotta az új szépségideálok megjelenését: Patti Hansen, Penelope Tree, Cynthia Hampton, Julie Christie, Jane Birkin, Francoise Hordy, Catherine Deneuve, akiket milliók utánoztak. De az egyik legmeghatározóbb jelensége a korszaknak Twiggy színrelépése. Ő volt az első nagyon sovány, fiús alkatú modell, aki gyökeresen megváltoztatta a divat- és a modellvilágot. Még Elvis Presley Amerikájában is igazi őrületté vált a Beatles- és a Twiggy-kultusz. Andy Warhol felfedezettje, Edie Sedgwick lett a fiatal underground generáció jelképe. A hippidivat meghatározó a korszak számára, ők azok, akik lázadtak a sztereotípiák ellen: nem akartak megfelelni a társadalmi elvárásoknak. 

TwiggyForrás: Northfoto, AFP

A hippimozgalom által megjelenik az etno irányzat, a horgolt fürdőruhák, a háromszög alakú, alig fedő bikini felsőrészek, a hanyag, lezser felsők, a miniszoknya és a vastag talpú cipők, szandálok.Életvidám, változatos minták díszítették a ruhákat, napszemcsiket, óriás táskákat viseltek, és a nők melltartó nélkül jártak. A kozmetikai ipar is irdatlan tempót diktált, a folyamatosan megújuló termékeivel új trendek alakultak, így ezen a területen is áttörés kezdődött. A nagy világmárkák egy-egy sminkmesterhez kezdtek kötődni, és általuk kommunikálták termékeiket.

Új, kreatív szépségeszmények alakultak ki, mint az etno art,a body art, az op art és a flower power. 

Flower power - Egy vietnami háború ellen tüntető lány virágot nyújt a rendőrök felé, 1967Forrás: Wikipedia

A hatvanas évek közepén megerősödött a feminizmus, és elkezdődött az ellenállás, sok nő teljesen elhagyta a sminket, kinyilatkoztatásul a rájuk nehezedő megfelelési kényszerrel szemben. De ettől függetlenül a korszak forradalmasítja a sminktrendeket, új színek jelennek meg, és változatosabb lehetőségeket kínálnak.

Megjelenik a gyöngyház hatású rúzs, a pasztellárnyalatok, de az igazán trendi pink és barackszín az, ami őrületbe kergeti a nőket. Kialakul a szemhangsúlyos smink, óriási műszempillákat ragasztanak mellé, túlhúzzák a szemhéj vonalát. A korszak legmeghatározóbb szemfestési stílusa a banánszerűen hatalmasra festett szem és az alsó pillák ceruzával való hangsúlyozása. Népszerűek a rózsaszín, arany, zöld lila, narancs élénk szemhéjfestékek. Majd Brigitte Bardot megjelenése hozott egészen új vonalat: fekete, füstös, nagy szemei és a natúr rúzs kombinációja még a mai napig is hatással van a sminktrendekre. 

Marilyn Monroe így csinálta – Szépségtrükkök Hollywood aranykorából
Greta Garbo, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor – csak néhány név a legnagyobb dívák közül, akik Hollywood aranykorában éltek. Szépségük titkait annak idején hét lakat alatt őrizték. Rejtélyes világukba most Larion Oscar ad betekintést!