Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet indoka szerint az idézettel kapcsolatos feladat célja nem a műelemzés, hanem kiinduló gondolatként való felhasználása.

A szépség nem az arcodon van. A mosolyodban. A szívedben.

- ez az Oravecz Nóra által megfogalmazott idézet szerepel egy harmadikosoknak szánt tankönyvben. A köré épített feladat szerint különböző kérdésekre kell válaszolniuk a diákoknak ezzel kapcsolatban.

A Szeretlek Magyarország megkereste az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet, és megkérdezte őket döntésük hátteréről. Eszerint a szóban forgó idézet a kísérleti Környezetismeret 3. kísérleti tankönyvben jelent meg 2015-ben, az első kiadásában, tehát kipróbálásának első évében.

A tankönyv kipróbálási fázisa még nem zárult le, azonban a pedagógusok egyelőre nem jelezték feléjük, hogy az előbbi feladat ne lenne "a pedagógiai céloknak és eszközöknek megfelelő." Továbbá a feladat, amely nem az ajánlott vagy kötelező olvasmányok között szerepel, célja az idézetet kiinduló gondolatként felhasználni egy adott, tantervi téma körüljárásához, nem pedig a műelemzés.