Spanyolországban 2014-ben több mint 3 millió lakás állt üresen. A 2008-as gazdasági válság igencsak megtépázta az ország ingatlanpiacát: félkész városok és nyomasztó, üres ingatlanok tanúskodnak a hajdani grandiózus tervekről. 

2001 és 2007 között robbanásszerű fejlődésen ment át a spanyol ingatlanpiac. Európában szinte példa nélküli volt, hogy az országban évente 13 százalékkal emelkedtek az árak, az építés és a vásárlás is csábító üzletnek tűnt. 

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Olyannyira, hogy az ingatlanláz idején az országban több új épület épült, mint Németországban, Angliában és Franciaországban együttvéve. 

Forrás: Wikipédia

A 2008-as válság hatására azonban kidurrant az ingatlanlufi. A százszámra épített lakások üresen maradtak, de több esetben olyan is történt, hogy komplett városokat hagytak befejezetlenül. 

Fotó: Manel Clemente

Ciudad Valdeluz is egy félbehagyott, üresen kongó spanyol szellemváros. A Madridtól 60 km-re található települést eredetileg 30 ezer ember számára tervezték, végül mindössze 400 lakosa lett. 

Forrás: AFP

A város modern lakóparkjait és egyéb épületeit még 2006-ban kezdték el tervezni majd építeni, amivel aztán 2008-ban le is álltak. A település nagyjából 75 százaléka befejezetlen maradt. 

Fotó: Manel Clemente

Ciudad Valdeluz egy igazi európai szellemváros, elhagyatott, nyomasztó utcákkal és üres üzletekkel.