Amíg húszévesen csak a dizájn volt a fontos, addig hatvan felett már a kényelem és a biztonság is képbe kerül - minden korosztálynak megvannak azok a speciális igényei, amelyektől lakását otthonosnak érzi. Ha idősödő szüleid külön háztartásban élnek, az alábbi szempontok alapján mindenképpen ajánlatos felülvizsgálni az otthonukat. 

Fontos a világítás

A kor előrehaladtával az idős szülők látása is egyre romlik, fontos, hogy megfelelő fény jusson be a lakásba. Ha kell, az égőket cseréld nagyobb teljesítményűre, hogy jobban bevilágítsa a helyiségeket.

Forrás: imgur.com

Okosítsd otthonukat

Persze tudjuk, hogy idős szüleid vagy nagyszüleid nem fognak egyik pillanatról a másikra digitális guruvá válni, de néhány otthoni okos megoldással nagyban segítheted a mindennapjaikat. Ha például kímélni szeretnéd anyukád vagy nagymamád derekát, érdemes beruházni egy robotporszívóra. Egy intelligens, videotelefonnal is ellátott kapucsengő pedig megakadályozhatja, hogy mindenféle idegennek ajtót nyissanak. De ma már arra is van lehetőség, hogy házi segélyhívót szereltess be, így az idős emberek egyetlen gomb megnyomásával tudnak segítséget kérni otthonukba.

Ne halogasd a javításokat

Ne halogasd a legszükségesebb javításokat, vagy ha te nem vagy egy ezermester, hívj szakembert, aki a pincétől a padlásig átnézi a házat, és javítja a hibákat. Az olyan apróságokra is érdemes odafigyelni, mint a könnyen elmozduló szőnyegek, amiket a csúszásveszély miatt érdemes a padlóhoz rögzíteni, a nem jól záródó ajtókat és ablakokat minél előbb fixálni, vagy akár a kopott vagy sérült vezetékeket cserélni. 

Forrás: imgur.com

A fürdő veszélyei

A fürdőszoba több veszélyt is rejthet, érdemes felülvizsgálni az adottságokat. Ha van rá mód, a fürdőkád és a vécé mellé alakíts ki kapaszkodókat, és a csúszásveszély elkerülése végett rögzítsd a fürdőszoba padlójához a kilépőszőnyeget. Az is sokat segíthet, ha a kádba vagy zuhanyzóba egy fürdőülőkét csináltatsz, ami megkönnyíti és biztosítja a kényelmes és biztonságos mosakodást.

Maradj kapcsolatban

Végül, de nem utolsósorban: tartsd a kapcsolatot. Ez a legolcsóbb módja annak, hogy szeretteidet biztonságban tudd.