A Cleveland Klinika Elhízással és Anyagcserével Foglalkozó Intézetének szakemberei szerint a hagyományos testtömeg-index (BMI) helyett egy jóval szélesebb spektrumú módszert kellene kidolgozni a jövőben az elhízás meghatározására.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a BMI-kalkulátor nem tesz különbséget például az izomtömeg és a zsírtömeg között, így előfordulhat, hogy egy fiatal sportolónak, aki sok izommal és alacsony testzsírszázalékkal rendelkezik, 27-es lesz a testtömeg-indexe, egy idősebb embernek pedig, aki az izmait már elveszítette, viszont hízásnak indult, csak 25. Ráadásul az etnikai különbségek is sokat számítanak, hiszen egy ugyanolyan testtömeg-indexű ázsiainak például kétszer nagyobb az esélye a kettestípusú cukorbetegségre, mint egy európainak. Éppen ezért nagyon fontos lenne az is, hogy a normális BMI-tartományba tartozóknál is mérjék a derékkörfogatot, az ugyanis jó előjelzője a belső hasi zsír kialakulásának, ezáltal a metabolikus szindrómának is, ami az Egyesült Államokban minden harmadik felnőttet érint.

Forrás: AFP/ANP

Az elhízás pontos felismerése azért is nagyon fontos, mert akiben tudatosítják, hogy túlsúlyos, az könnyebben rávehető a fogyásra is. Márpedig, ha valaki 5-10 százalékos súlycsökkenést ér el megfelelő étrenddel és mozgással, annak 30 százalékkal is csökkenhet a belső szervei körül felgyülemlett zsír mennyisége, és ezzel párhuzamosan számos betegség kialakulásának a kockázata is.