Nem nőknek való vidék: Szaúd-Arábia

Forrás: AFP/Fayez Nureldine -
iszlám jogok Szaúd-Arábia egyenlőség Nem nőknek való vidék nők helyzete muszlim
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szaúd-Arábiában, a világ egyik leggazdagabb országában a nőket aranykalitkába zárják. Minden adott számukra, a szabadságot leszámítva. 

Néhány hónapja járta be az egész világot az a hír, miszerint Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban, egy Starbucks kávézóból a helyi szokásokra hivatkozva kitiltották a nőket. A kávézó arra szólította fel női vendégeit, hogy ha rendelni szeretnének valamit, küldjék be érte a sofőrjüket. A szaúd-arábiai Starbucksokban egyébként is külön bejárat van a férfiaknak és a nőknek, bent pedig egy fal választja el a két nemet egymástól. Az üzlet pedig közleményében arra hivatkozott, hogy a kávézó női része felújítás alatt áll, ezért léphetnek be most kizárólag férfiak.

Forrás: twitter.com/MuhammadLila

A kávézós eset azonban csak a jéghegy csúcsa. Szaúd-Arábiában a nők ma még csak álmodhatnak az egyenjogúságról.

A szaúdi királyságban nem könnyű nőnek lenni. A legtöbb helyen nők és férfiak nem tartózkodhatnak egyszerre a muszlim törvények szerint, a nemek közötti nyilvános keveredésért akár le is tartóztathatják az embert.

A nők kíséret nélkül sehova sem mehetnek. Ahogy elhagyják az otthonukat, maguk mellé kell venni egy férfi kísérőt, egy úgynevezett mahramot, aki többnyire egy rokonuk. Ezt a szigorú szabályt azzal indokolják, hogy a nők egyedül könnyebben bűnbe esnének. A lányoknak azt tanítják,

ha elhagyják az otthonukat, ők lesznek a felelősek minden rosszért, ami történik velük,

mivel a férfiak nem tudnak uralkodni az ösztöneiken. Egy tinédzsert például azért ítélt el a bíróság, mert ugyan őt erőszakolták meg csoportosan, de nem volt mellette mahram, vagyis a törvény szerint végül is ő volt a hibás.

Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A nők autót sem vezethetnek. Ez a teljesen agyament szabály pedig megint csak "a nők érdekeit szolgálja", ugyanis a magyarázata szerint az autóvezetés egyértelmű erkölcsi kockázatokat rejt a nők számára, hiszen nők és férfiak egy térben lehetnének, és az is előfordulhatna, hogy a nők leveszik a fátylukat.

A nőknek nyilvános helyeken kötelező a bokáig érő, karokat is eltakaró fekete köpeny, az abaja viselése, fejüket pedig kendővel kell befedniük.

Forrás: AFP/Fayez Nureldine

És bár az arcukat nem muszáj eltakarniuk, de feltűnősködniük semmiképpen nem szabad. Az egyébként gyakori, hogy az abaja alatt nagyon csinos, márkás ruhákat, drága cipőket és ékszereket hordanak.

Rokonaikon kívül más férfiakkal nem léphetnek kapcsolatba, a legtöbb középületnek éppen ezért külön bejárata van férfiak és nők számára, sőt a közlekedési eszközökön, parkokban, strandokon és vidámparkokban is szét vannak választva a nemek. Úszni vagy edzeni sem engedik őket, és így a nőket mindenféle versenysportból is kizárják, bár a londoni olimpián első alkalommal kvalifikáltak női versenyzőket, de ők is szigorúan férfi kísérettel utazhattak ki, és csak a vallásnak megfelelő sportöltözetet viselhettek, ami a hajukat takarta.

Sarah Attar (jobbra), az egyik első olyan szaúd-arábiai női sportoló, aki indulhatott a 2012. évi nyári olimpiai játékokon Londonban Forrás: AFP/Olivier Morin

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet 2012-es jelentése szerint

a szaúdi rendszer még ma is egész egyszerűen kiskorúként kezeli a nőket.

Vásárláskor a nőknek nem megengedett, hogy felpróbálják a ruhákat, hiszen a közelben tartózkodó férfiak számára már az a gondolat is megbotránkoztató lehet, hogy a függöny mögött egy vetkőző nő tartózkodik. De akármilyen divatmagazinokat sem lapozgathatnak, és még Barbie babát sem kaphatnak a kislányok. A szabályok betartását a mindenütt jelenlevő vallási rendőrség, az Erény Előmozdítása és a Bűn Megelőzése Bizottság felügyeli.

Forrás: AFP/Amer Hilabi

A gyilkosság mellett a házasságtörést vagy a homoszexualitást is halálbüntetéssel sújtják az országban, ami általában nyilvánosság előtti lefejezést jelent.

És mi a helyzet az országba látogató külföldi nőkkel? Csak igen szigorú keretek között élvezhetik Szaúd-Arábia vendégszeretetét, a viselkedési és öltözködési normák ugyanis rájuk is érvényesek.

A jövő kulcsa az edukáció

Lassan ugyan, de talán változásnak indulnak a dolgok. Tavaly decemberben például először szavazhattak és indulhattak jelöltként nők a választásokon. A sivatagi királyság volt egyébként mind ez idáig az utolsó ország a világon, ahol nők nem jelöltethették magukat, és nem szavazhattak választáson.

A Szaúd-Arábiában élő nők közül egyre többen tanultak és magasan képzettek, és egyre erősebben tiltakoznak az ellen, hogy a társadalmuk sötétségben akarja tartani őket. Talán már nincs messze számukra egy szebb, igazságosabb jövő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.