Tudtad, hogy volt idő, amikor kecskeszőrrel pótolták a szemöldököt? Vagy észrevetted már, hogy Mona Lisának egyáltalán nincs is szemöldöke? Íme, a történelem öt talán leglátványosabb, legmeghökkentőbb szemöldöktrendje.

1. Szépség vs. praktikum 

Ha a történelem női ideáljaira gondolunk, akkor bizonyára a top 10-ben mindenkinél szerepel Kleopátra, akinek korában a nők igyekeztek a szemöldökükre fektetni a legnagyobb hangsúlyt. Czvitkovics-Kiss Anita szemöldökszakértő szerint a korban nagyon divatos volt az erős, fekete kontúros szemöldök, amelyet rendszerint szinte a halántékukig kihúztak. Azt persze bizonyára nem említette volna meg Kleopátra, hogy ennek praktikus oldala is van, hiszen segített a rovarok távoltartásában is. Anita szerint sokan használják manapság is az egyiptomihoz hasonló erős, fekete kontúrt, még ha rövidebben húzzák is meg. 

Elizabeth Taylor mindannyiunkat elvarázsolt KleopátrakéntForrás: AFP

2. Ókori hóbort 

A rómaiak nemcsak a csatornázással és a hódítással foglalkoztak, hanem a szemöldökformázással is. „Náluk az egybeszemöldök, az unibrow volt a divat” – mondja Anita. Költők, írók többször megemlítették, hogy a nők feladata az efféle szemöldök készítése, akik meg is fogadták ezt. Amennyiben a korom és az egyéb ásványi anyagok nem hozták meg a kívánt hatást, például kecskék szőrével pótolták a kopasz részeket. Ez ma már visszájára fordult, a hölgyek inkább szabadulni próbálnak az egybeszemöldöktől. 

Az „unibrow”, vagyis az egybeszömöldök divatja hódított a rómaiaknál, sokszor kecskeszőrből készült hozzá a pótlásForrás: Wikipedia, Dreamstime

3. A kevesebb néha több? 

Bizonyára nincs olyan, aki ne ismerné Mona Lisát, a szemöldökéről azonban kevesebben tudnának mesélni, pedig egyértelműen látszik, hogy ő a szemöldök nélküli életet választotta. Az 1500-as években nem volt ritka az ehhez hasonló viselet. Sőt! Anita szerint még napjainkban is összefuthatunk olyanokkal az utcán, akik szeretnének megválni a teljes szemöldöküktől. A stílus leghíresebb kortárs képviselője Whoopi Goldberg. 

Sosem gondoltuk volna, hogy mi a közös Mona Lisában és Whoopi GoldbergbenForrás: Wikipedia, AFP

4. Szemöldök a polcról 

Az 1910-es években jelentek meg az első kereskedelmi forgalomba hozott kozmetikumok az üzletek polcain. Köztük az első szemöldökszínező, amelyet egy ifjú lány a nővére biztatására készített el. A termék maga vazelin és szénpor keverékéből állt, ami Anita szerint az évek során sokat finomodott. Ma már rengeteg, gondosan kimért adalék segít például a szemöldök vízállóvá tételében. De azóta különféle elmosódást gátló anyagok is megtalálhatóak a prémium kozmetikumokban.

Az igéző Marlene Dietrich is élt az új technikávalForrás: AFP, beautyblitz.com

5. extRÉM? 

A 90-es évek alapjaiban rázták meg a szemöldöktrendek világát is, ugyanis ekkor kezdtek megjelenni az alternatív, sokszor már-már extrém példányok. Néhányan teljesen megszabadultak természetes szemöldöküktől, a helyére pedig a legextrémebb dolgokat helyeztek, gyöngysort, flittert, textilt vagy egy tetoválást – csak a képzelet szabhat határokat. 

Voksán Virág védjegye a vastag, hangsúlyos szemöldök, de sokan maradtak a vékonyabb fazonnál isForrás: Instagram/djflowerofficial, Dreamstime

5+1. Napjaink 

Azért ne feledkezzünk el a legfrissebb trendekről sem, hiszen egy jól megválasztott szemöldökformával és árnyalattal akár éveket fiatalíthatunk, vagy épp öregíthetünk arcunkon. Anita legfontosabb tanácsa: fő a természetesség! Lejárt a művi, túlszedett vagy épp ápolatlannak ható szemöldökök ideje. Akkor se csüggedj, ha a természet nem a legtökéletesebb szemöldökkel áldott meg, ma már több kiváló termék közül választhatsz, ami segítségedre van a szemöldökformázásnál. Válassz olyat, amelyet könnyű használni, víz- és izzadságálló, így nem lesz vele sok gondod! 

Végül, de nem utolsósorban az isteni Irina Shayk, Bradley Cooper barátnője pompázik teljesen természetes és vastagabb szemöldökkel. A kecskék itt már csak a fotózáshoz kellenek!Forrás: Instagram/Irina Shayk, Intimissimi
A szemöldökformázás titkai
A szépen szedett, gondozott szemöldök smink nélkül is meghatározó éke az arcnak. Egy kis hangsúlyozással pedig megkoronázza a szemfestésedet. Olvasd el Larion Oscar sminkmester tippjeit!