Kecskeszőrrel kipótolt szemöldök? Igen, volt amikor ez volt a trend!

fashion week szemöldök Mona Lisa Kleopátra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy volt idő, amikor kecskeszőrrel pótolták a szemöldököt? Vagy észrevetted már, hogy Mona Lisának egyáltalán nincs is szemöldöke? Íme, a történelem öt talán leglátványosabb, legmeghökkentőbb szemöldöktrendje.

1. Szépség vs. praktikum

Ha a történelem női ideáljaira gondolunk, akkor bizonyára a top 10-ben mindenkinél szerepel Kleopátra, akinek korában a nők igyekeztek a szemöldökükre fektetni a legnagyobb hangsúlyt. Czvitkovics-Kiss Anita szemöldökszakértő szerint a korban nagyon divatos volt az erős, fekete kontúros szemöldök, amelyet rendszerint szinte a halántékukig kihúztak. Azt persze bizonyára nem említette volna meg Kleopátra, hogy ennek praktikus oldala is van, hiszen segített a rovarok távoltartásában is. Anita szerint sokan használják manapság is az egyiptomihoz hasonló erős, fekete kontúrt, még ha rövidebben húzzák is meg.

Elizabeth Taylor mindannyiunkat elvarázsolt Kleopátraként Forrás: AFP

2. Ókori hóbort

A rómaiak nemcsak a csatornázással és a hódítással foglalkoztak, hanem a szemöldökformázással is. „Náluk az egybeszemöldök, az unibrow volt a divat” – mondja Anita. Költők, írók többször megemlítették, hogy a nők feladata az efféle szemöldök készítése, akik meg is fogadták ezt. Amennyiben a korom és az egyéb ásványi anyagok nem hozták meg a kívánt hatást, például kecskék szőrével pótolták a kopasz részeket. Ez ma már visszájára fordult, a hölgyek inkább szabadulni próbálnak az egybeszemöldöktől.

Az „unibrow”, vagyis az egybeszömöldök divatja hódított a rómaiaknál, sokszor kecskeszőrből készült hozzá a pótlás Forrás: Wikipedia, Dreamstime

3. A kevesebb néha több?

Bizonyára nincs olyan, aki ne ismerné Mona Lisát, a szemöldökéről azonban kevesebben tudnának mesélni, pedig egyértelműen látszik, hogy ő a szemöldök nélküli életet választotta. Az 1500-as években nem volt ritka az ehhez hasonló viselet. Sőt! Anita szerint még napjainkban is összefuthatunk olyanokkal az utcán, akik szeretnének megválni a teljes szemöldöküktől. A stílus leghíresebb kortárs képviselője Whoopi Goldberg.

Sosem gondoltuk volna, hogy mi a közös Mona Lisában és Whoopi Goldbergben Forrás: Wikipedia, AFP

4. Szemöldök a polcról

Az 1910-es években jelentek meg az első kereskedelmi forgalomba hozott kozmetikumok az üzletek polcain. Köztük az első szemöldökszínező, amelyet egy ifjú lány a nővére biztatására készített el. A termék maga vazelin és szénpor keverékéből állt, ami Anita szerint az évek során sokat finomodott. Ma már rengeteg, gondosan kimért adalék segít például a szemöldök vízállóvá tételében. De azóta különféle elmosódást gátló anyagok is megtalálhatóak a prémium kozmetikumokban.

Az igéző Marlene Dietrich is élt az új technikával Forrás: AFP, beautyblitz.com

5. extRÉM?

A 90-es évek alapjaiban rázták meg a szemöldöktrendek világát is, ugyanis ekkor kezdtek megjelenni az alternatív, sokszor már-már extrém példányok. Néhányan teljesen megszabadultak természetes szemöldöküktől, a helyére pedig a legextrémebb dolgokat helyeztek, gyöngysort, flittert, textilt vagy egy tetoválást – csak a képzelet szabhat határokat.

Voksán Virág védjegye a vastag, hangsúlyos szemöldök, de sokan maradtak a vékonyabb fazonnál is Forrás: Instagram/djflowerofficial, Dreamstime

5+1. Napjaink

Azért ne feledkezzünk el a legfrissebb trendekről sem, hiszen egy jól megválasztott szemöldökformával és árnyalattal akár éveket fiatalíthatunk, vagy épp öregíthetünk arcunkon. Anita legfontosabb tanácsa: fő a természetesség! Lejárt a művi, túlszedett vagy épp ápolatlannak ható szemöldökök ideje. Akkor se csüggedj, ha a természet nem a legtökéletesebb szemöldökkel áldott meg, ma már több kiváló termék közül választhatsz, ami segítségedre van a szemöldökformázásnál. Válassz olyat, amelyet könnyű használni, víz- és izzadságálló, így nem lesz vele sok gondod!

Végül, de nem utolsósorban az isteni Irina Shayk, Bradley Cooper barátnője pompázik teljesen természetes és vastagabb szemöldökkel. A kecskék itt már csak a fotózáshoz kellenek! Forrás: Instagram/Irina Shayk, Intimissimi

A szemöldökformázás titkai

A szépen szedett, gondozott szemöldök smink nélkül is meghatározó éke az arcnak. Egy kis hangsúlyozással pedig megkoronázza a szemfestésedet. Olvasd el Larion Oscar sminkmester tippjeit!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.