Ha nem vagy elég elővigyázatos, paradicsomi nyaralásod könnyen változhat pokolivá - bárkivel történhetnek olyan szerencsétlenségek, amelyek az egész vakációt derékba törhetik. Érdemes felkészülni!

Persze az sem jó, ha valaki túlaggódja a nyaralást, éppen ezért mi sem szeretnénk rád hozni a frászt, csak felkészíteni néhány alapvető bajforrásra.

Hullámok hátán

Azt ugye mondanunk sem kell, hogy úszni nem tudó gyerkőcöket soha nem szabad felügyelet, no meg úszógumi vagy karúszó nélkül hagyni? És persze a felnőttekre is vonatkozik, hogy ha valaki nem tud úszni, akkor bizony jobb nem a tengerbe merészkedni néhány méternél beljebb.

De ha már a tengerpartnál tartunk, jó felkészülni a vízben megbúvó állatokra is. A medúzák és a tengeri sünök okozhatnak némi bosszúságot, ám ezek kivédésére a strandon viselt védőpapucs, és a kellő odafigyelés tökéletes védekezés lehet. Ha pedig a parton sárga zászlót látsz, vigyázz, mert medúzaveszélyt jelent. De azt is tartsd észben, hogy a hullámok a partra is sodorhatják a medúzákat, tehát akár a homokban sétálva is összefuthatsz velük. 

Forrás: Youtube

Ha pedig mégis megtörténne a baj és megcsíp egy medúza, akkor se ess kétségbe! Ha a fájdalmon kívül görcsök vagy ájulás is kíséri a csípést, akkor azonnal kérj segítséget, írány a kórház. Ha viszont a kellemetlen égő érzésen, no meg a csípés hagyta piros csíkon kívül nincs más tünet, akkor távolítsd el egy töröközővel a bőrben maradt csápdarabokat és sós vízzel mosd le az érintett testrészed. 

Kulináris élvezetek

Egzotikus országokba látogatva bizony oda kell figyelni, mit eszik és iszik az ember. Érdemes csak palackozott vizet inni és csak jól átsütött ételeket enni. A tejtermékek, a fagylalt vagy a szennyezett vízzel lemosott zöldségek, gyümölcsök kifejezetten veszélyesek lehetnek. Ha mégsem tudsz ellenállni a csábításnak jobb esetben egy szimpla hasmenéssel is megúszhatod a dolgot, de súlyosabb következményei is lehetnek. A hastífusz vagy a hepatitis A fertőzés ugyanis a nem megfelelően tisztított vízzel, mosatlan ételekkel, de a nyers, nem kellően átsütött húsokkal is terjedhet..  

Forrás: Dreamstime

A hastífusz lázzal, hasmenéssel, fejfájással járhat, de néhány nap alatt túl is eshetsz rajta. A hepatitis A étvágytalansággal, lázzal és sárgasággal jár, de ha a szövődményeket sikerül elkerülni, akkor a tünetei általában enyhék. A legbiztosabb azonban, ha utazás előtt beoltatod magad hepatitis A és B ellen is.

Napozás a parton

 A parton az egyik leggyakoribb, de könnyen elkerülhető probléma a napégés. A legmelegebb órákban, nagyjából délelőtt 11 és délután 3 között jobb kerülni a tűző napsütést és árnyékba húzódva átvészelni a kánikulát. Ha viszont mégis napra merészkedsz, fontos, hogy fél órával a strandra indulás előtt jól kend be magad a bőrtípusodnak megfelelő faktorszámú fényvédővel. Ezt pedig minden fürdőzés után érdemes meg is ismételni. 

Forrás: Youtube

A tűző napsütésnek azonban nem csak a leégés lehet a hátulütője. A túlzásba vitt napozás könnyedén dehidratálja szervezetedet, a fejed forróbb lesz a testednél, elgyengülsz, szédülni kezdesz és akár a hányinger is rádtörhet. A napszúrást, vagy más néven hőgutát úgy tudod elkerülni, ha odafigyelsz a megfelelő folyadékbevitelre, kerülöd a dehidratáló alkoholt és a koffeint és persze a tűző napot.

Támogatott tartalom