A nemkívánatos szőr eltávolításának egyik bevált módja a gyantázás, amellyel – legalább is egy darabig – biztosítható a selymesen sima bőr. A bőrgyógyász szerint azonban a gyantázást is megfelelően kell végezni ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek a problémák.

„A házilag végzett gyantázás gazdaságos módja lehet a szőrtelenítésnek, de fontos, hogy tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket" – javasolta dr. Jessica Krant bőrgyógyász az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia sajtótájékoztatóján. „Soha nem szabad napégett vagy rendkívül érzékeny bőrt gyantázni, és akkor is kerülni kell a gyantázást, ha valaki isotretinoin hatóanyagú aknegyógyszert szedett az előző hat hónapban. Érdemes a brazil gyantázást is szakemberre bízni, mert ezeken a területeken különösen érzékeny a bőr." 

Forrás: Thinkstock

 

Borotva, gyantázás, végleges szőrtelenítés – Hitek és tévhitek a szőrről
Tényleg erősebbek lesznek a szőrszálak a borotválástól? Tényleg végleges a végleges szőrtelenítés? A nadrág valóban kikoptatja a szőrt? Most eláruljuk, melyek a legnagyobb tévhitek a szőrről!

Gyantázás előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a szőr hosszúsága körülbelül 6-8 milliméter. Az ennél hosszabb szőr már rendkívül nehézzé és fájdalmassá teheti a gyantázást. Nem ajánlott vény nélkül kapható retinol (A-vitamin)-tartalmú bőrápoló termékeket, illetve vényköteles retinoidokat használni az arc gyantázását megelőző kettő-öt napban, mert így a szőrrel együtt a bőr egy részét is eltávolíthatjuk. 

A fájdalom és diszkomfortérzés csökkentése érdekében vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót is érdemes bevenni, vagy hideg borogatást is tehetünk az érintett bőrre körülbelül 30 perccel a gyantázás előtt. Az eljárás előtt finoman mossuk le a bőrt, hogy eltávolítsuk róla a szennyeződéseket, az elhalt bőrsejteket és a bőrápoló termékek maradványait. Ezután alaposan töröljük szárazra. A tiszta és száraz bőrön jobban megtapad a gyanta. 

Forrás: Thinkstock

„Gyantázás után hideg borogatással lehet enyhíteni a fájdalmat, kerülni kell a forró fürdőt, viseljünk laza ruházatot, és használjunk olyan hidratálót, amely nem tömíti el a pórusokat. Keressünk olajmentes, nem komedogén feliratú termékeket" – javasolja dr. Krant. „Ha követjük a termékek használati utasításait, a házi gyantázás biztonságos és hatékony szőrtelenítési módszer lehet. Ha azonban valaki két napnál hosszabb ideig bőrpírt vagy duzzanatot tapasztal a bőrén, forduljon bőrgyógyászhoz." 

Már a leszállópálya sem menő, csak a teljes csupaszság – Szőrtrendek 2016-ban

Míg a 80-as évek végéig a természetes szőrzet dominált, a 90-es években lassan elkezdtek kikopni a hosszú szőrszálak. Az elmúlt években pedig már a leszállópálya sem volt menő, habár egy-két naturalista híresség mindig megpróbálja visszacsempészni a szőrös évtizedeket. Olvasd el a Life.hu cikkét!