Azt tudjuk, hogy a biciklizés nagyon jó kalóriaégető sport, de számos olyan más jótékony hatást is kimutattak, amiket elsőre nem is gondoltunk volna róla. Tehát ha idáig nem voltál lelkes biciklifan, most ideje azzá válni!

1. Segít koncentrálni  

Már korábban is felfedezték a kapcsolatot a rendszeres testmozgás és a koncentráció képessége között. Nemrégen azonban kiderült, hogy ez a biciklizőkre különösen érvényes. Dániában 20 ezer iskolással végeztek felmérést, és kiderült, hogy azok a diákok, akik mindennap biciklivel járnak iskolába, sokkal jobban koncentrálnak, és a memóriájuk is jobb.

Forrás: Dreamstime

2. Erősíti az immunrendszert  

Lehet, hogy a bicikli egy influenza elleni oltásnál is jobb? Egy Hollandiában végzett felmérés szerint azok a dolgozók, akik kerékpárra járnak dolgozni, sokkal kevesebbszer hiányoznak a munkahelyükről betegség miatt. 

3. Energikusabb leszel  

Akik biciklivel járnak, sokkal ellenállóbbak a fáradtsággal szemben, ráadásul kevésbé feszültek. A kutatások szerint ez egyébként nem igaz azokra, akik hetente többször magas intenzitással végzik ezt a testmozgást. Az alacsony és közepes intenzitású biciklizés (például hetente háromszor 20 perc) a legideálisabb ebből a szempontból.

Forrás: giphy.com

4. Segít az alvásban  

A napi 30 perc biciklizés átlagosan egy órával több alvást eredményez, ráadásul kétszer olyan gyorsan tudnak elaludni a kerékpárt preferálók. Ha tehát alvási zavarokkal küzdesz, pattanj biciklire délután, és tekerj egy kört.

5. Megnyugtat  

A kutatók a fókuszálásban, a ritmikus ismétlődésben látják a bicikli nyugtató hatását. Még inkább érvényesül ez a hatás, ha nem a városban, hanem a természetben tekerünk. Éld át te is a meditatív pedálozást!

Forrás: Dreamstime
3 bringaút itthon, ahol magával ragadhat a tekerés élménye
Kényelmes, szórakoztató, és jót tesz testednek-lelkednek. Nem csoda, hogy a kerékpározás itthon is egyre népszerűbb közlekedési forma, és jó hír a bringarajongóknak, hogy nemcsak új utak épülnek szerte az országban, hanem a jelenleg meglévő kerékpárút-hálózatokat is folyamatosan fejlesztik és bővítik. Mutatjuk is a kedvenceinket!