Ha szereted a jó bort, szeretsz nagyokat kirándulni és új vidékeket felfedezni, érdemes ősszel egy igazi bortermő vidéket választanod úti célként. Már csak azért is, mert a bor kóstolása csak az utolsó lépés a borturista programjában: ami azt megelőzi, az éppen olyan fenséges: legjobb és legismertebb bortermelő területeken rengeteg sokszínű program közül választhatsz. 

Évekkel ezelőtt hazánkban még alig volt ismert a borturizmus fogalma, ma azonban már ezek a kifejezetten gasztroélménnyel kecsegtető utak egyre népszerűbbek a hazai fogyasztók között. Egyre inkább igény van a jó borra, és ezt az igényt a hazai pincészetek is feismerték. A borkedvelők pedig a magyar borokon túl egyre nyitottabbak arra, hogy felkerekedjenek, és bebarangolják Európa legjobb bortermő vidékeit, és a kirándulás, a pihenés élményével együtt néhány palack nedűt is hazahozzanak.  

Forrás: Dreamstime
Forrás: Dreamstime
Mi a borturizmus?
A pincészetek felkeresése, a szőlőültetvények megtekintése és azon éttermek látogatása, amelyek az adott vidékre jellemző étel- és italkülönlegességeket ajánlják számodra. Különleges élmény, hogy bejárva a vidéket, látod, hogyan és miből készül az, ami majd a poharadba töltenek.

Bordeaux - Franciaország

A bor nem egyszerűen egy termék, hanem egyre inkább önálló kultúra. A turisták keresik a történeteket és a kiváló termékeket, értelmet akarnak adni annak, amit esznek és isznak"  - vallja Laurent Fabius francia politikus, aki mindig is fontosnak tartotta a helyi borok népszerűsítését és a borvidékek megismertetését a nagyközönséggel. És igen: ha jó, sőt kiváló borról beszélünk, Bordeaux biztosan az eszedbe jut.

Forrás: Dreamstime

Nem véletlen, hogy ez a vidék, amely a világ legismertebb boraival büszkélkedhet, vonzza a világon a legtöbb borkedvelő turistát. A Bordeaux-i borvidék régóta ismert rendkívüli borairól. A körülbelül 120 ezer hektárnyi termőterületen 14 000 gazda osztozik évi 700 milliónyi üveget megtöltve az asztali boroktól egészen a 'premier cru'-nak nevezett első osztályú borokig. Természetesen nem feltétlenül kell mélyen a zsebedbe nyúlni, ha francia bort kóstolnál, hiszen a legtöbb, a turisták rendelkezésére álló pincészetek megfizethető áron adják a nedűt. Ha bort vásárolnál, érdemes többet is megkóstolnod, hogy aztán a neked legkedvesebből vásárolj néhány palackkal. 

Ezek a Château Lafite Rothschild ,Château Margaux, Château Latour, Château Haut-Brion, Château Mouton-Rothschild. 

Forrás: Dreamstime

La Rioja - Spanyolország

A főleg a vörös borairól híres La Rioja borvidéken még a rómaiak honosították meg a szőlőtermesztést.

A Reserva és a Gran Reserva borok Chachapoal-völgyből származó szőlőkből készülnekForrás: excelsiorwines.com

Az innen származó borok egyediségét, a különleges tölgyfahordókban való érlelés és a finom vaníliaaroma adja. A borvidék specialitása a kevés, vagy mindenféle érlelés nélkül készülő Sin Crianza, a nagy gonddal kiválogatott, 3 évig tölgyfahordóban és üvegben pihenő Reserva és a minimum 5 évig érlelt Gran Reserva. 

Gran ReservaForrás: excelsiorwines.com

Provance - Franciaország

Tudtad, hogy a dél-franciaországi Provence közepén található Correns az ország első biofaluja? És azt, hogy ez a kisváros Angelina Jolie és Brad Pitt második otthona? Nos, ez nem is csoda, ugyanis mesébe illő látványban lesz részed, ha ide látogatsz. A helyi termelők évszázadok óta utánozhatatlan mesterei a borkészítés művészetének: a Miraval pincészet kiváló minőségű vörösborokat készít, ám érdemes előzetesen tájékozódnod, mert a csoportos látogatáshoz minimum 12 fő szükséges.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto
A Brangelina-borászat
Brad Pitt és Angelina Jolie néhány éve vásárolta meg ezt a dél-franciaországi birtokot, ahol borokat készíttetnek egy borász családdal. A birtokhoz tartozó Château Miraval ültetvény szőlőiből eleinte csak rozé készült, de néhány éve fehér bort is készítenek.

Umbria - Olaszország

Csokoládé, szarvasgomba és bor: igen, ez az olasz Umbria tartomány, amely kevésbé ismert, mint a szomszédos Toscana, viszont éppen ezért alkalmasabb a meghitt kirándulásokhoz. Ha a pároddal romantikus sétákra, borozgatásokra vágysz, mi mindenképpen javasolnánk neked ezt a környéket. A bortúrát érdemes akár az Orvieto közeli Decugnano dei Barbi birtokon kezdeni, de a Falesco borászatot se hagyd ki semmiképpen. Sagrantino borvidék központi városában található az ország egyik legszebb birtoka, a Paola Bea, amely főként organikus borairól ismert, ám a ház igazi büszkesége a Sagrantino di Montefalco Secco, ami egy kóstolást naná, hogy megér.   

Paola Bea pincészetForrás: paolobea.com

Támogatott tartalom.