"Csak a gátlástalan, primitív, közönséges nők szoptatnak nyilvánosan"

Forrás: Dreamstime -
anyaság Mila Kunis szoptatás nyilvános szoptatás megalázás család anya Gwen Stefani Pink gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Szoptatás Világhete alkalmából mi mással is borzolhatnánk a kedélyeket, mint a nyilvános szoptatás témájával. Megbotránkoztató vagy helyénvaló? Magamutogatás vagy gondoskodás? A nyilvános szoptatásról szinte mindenkinek megvan a véleménye, amit a közösségi oldalakon nem átallanak másokkal is megosztani – ki ilyen, ki olyan stílusban.

A Szoptatás Világhetét 1992 óta ünnepeljük világszerte augusztus első hetében. Ennek alkalmából nagy fába vágtam a fejszémet, a Life.hu szakértőjének segítségével megpróbáltam megérteni, miért is tartja a társadalom egy része ördögtől valónak, ha egy anyuka nyilvános helyen szoptatja meg éhes gyerekét.

Anyukák egy csoportja demonstrál a nyilvános szoptatásért Buenos Airesben Forrás: AFP/Daniel Garcia

A téma kétségkívül megosztja az embereket, nem kell messzire menni a gyakran nyomdafestéket nem tűrő véleményekért. Jelen esetben szoptatás témában írt cikkek alatti kommentek közül szemezgettem. Volt miből, még válogathattam is a jobbnál jobb, szoptató anyákat megalázó, „bölcs” hozzászólásokból. Az alábbi négy kommentet azért emelném ki, mert a pocskondiázó megjegyzésekben nagy többségében az alábbi érveket szokták felhozni a nyilvános szoptatás ellen.

Kulturáltan is lehet szoptatni. Háttal, eltakarni mindent. Kulturáltan, anyukák. Régen ilyen nem volt, mert tudni kellett viselkedni.

Miből áll otthon lefejni a tejet és beletölteni a rohadt cumisüvegbe? Utána akkor adod oda, amikor akarod.

Csak a gátlástalan vagy primitív, közönséges nők, nagypofájúak mindenben... Csak ők teszik nyilvánosan.

Otthon is maradhatnának, én is otthon voltam, nem kell csavarogni, ha már van egy gyerek. Engem zavar a kirakott tejcsárda, vannak dolgok, amit nem csinálunk nyilvánosan.
Sokan megbotránkoznak nyilvános szoptatás láttán Forrás: Dreamstime

A „régen minden jobb volt” közhely tehát a szoptatásra is vonatkozik. Régen bezzeg az anyukák még nem voltak ilyen gátlástalanul primitívek, még tudtak viselkedni, manapság meg... Eljárnak boltba, sőt van, aki postára is megy a gyerekkel. És egyáltalán: miért nem hajlandóak néhány évre bezárkózni és szépen csendben szoptatni a lakás négy fala között? Milyen dolog ez?

Miért ennyire megbotránkoztató?

Nincs gyerekem, tehát nem a szoptatós anyukák falkaszelleme hajt, mikor értetlenkedem a nyilvános szoptatás keltette felháborodáson. Nem azért, mert valami perverz vonzalom hajt a közszemlére bocsátott női mellek iránt, hanem mert elfogadom és felfogom azt, hogy ilyen az élet. Megeshet, hogy egy baba a nagybevásárlás közben lesz éhes, és az is megeshet, hogy az adott intézményben nincs szoptatós szoba. Vagy ha van is ilyen elkülönített helyiség, az olyan állapotú, ahova gyerek nélkül sem szívesen tenném be a lábamat. A plázavécéről mint alternatív szoptatószobáról pedig nem is szeretnék beszélni. Majd ha a hőzöngök is plázavécékbe járnak vacsizgatni, akkor érdemes róla szót ejteni.

Forrás: Dreamstime

Szóval ezekben az esetekben jobb lenne, ha az anyuka hagyná, hadd üvöltsön éhesen a csemetéje?

Ma, a 21. században, amikor a világ szinte minden táján – főképp a nyugati társadalmakban – a sokszínűség, a másság megértését és elfogadását hirdetik, miért háborodunk fel egy szoptató anyuka láttán? A női mell elvileg a nőiség-nőiesség, az anyaság, a szexuális vonzerő szimbóluma. A szoptatás pedig a világ egyik legtermészetesebb és legszebb élménye. Miért fogadjuk el a női mell látványát, ha szexuális tartalmat látunk, és miért utasítjuk el, ha az anyaságról van szó?

A fröcsögő tömeg részéről az az elvárás, hogy az anyukák a szoptatást magánügyként kezeljék, és otthonuk legsötétebb zugában kerítsenek rá sort. Ez azonban azért meglehetősen ironikus hozzáállás, mert

a legtöbb szoptató anyuka melléből szoptatás közben sokkal kevesebbet látni, mint amennyit például egy átlagos film vagy egy köztéri reklám láttat. Amik ellen valamiért senki nem indított még keresztes hadjáratot.

A szoptatás a világ legtermészetesebb dolga Forrás: Dreamstime

Győri Szilvia szexuálpszichológus szerint

A köztudatban a meztelenség összekapcsolódik a bujasággal, a laza erkölcsökkel. Az anyaszerep merőben más kategória. Az mentes az erotikától, hiszen egy anyukáról elsősorban nem az jut eszünkbe, hogy micsoda érzéki kisugárzása van, és milyen kívánatos nő. Az anyaszerephez egyfajta tisztaságot, bensőségességet, az életet adást, a gondoskodást és a család melegét kapcsoljuk inkább, ami nem fér össze a fedetlen keblek látványával. A társadalom nem arra szocializál bennünket, hogy az anyai, tápláló mell mutogatása helyénvaló vagy erkölcsös lenne. Azt kellene látni, hogy ez nem a magamutogatásról szól. Adódhat olyan helyzet egy anyuka életében, hogy út közben kell szoptatnia, és ezt a társadalomnak tudnia kellene megfelelően kezelni. Azonban itt is meg kell találni a megfelelő kereteket. Szerencsére egyre több helyen biztosítanak pelenkázószobát, vagy adnak lehetőséget a szoptatásra nyugodt körülmények között.

Félreértés ne essék, én sem azt mondom, hogy a szoptató kismamák tömegesen pakolják ki fedetlen melleiket a város random pontjain, de azt kellene megérteni, hogy ők sem ezt akarják, és hogy a nyilvános szoptatás nem a magamutogatásról szól.

A szoptatás nem csak egy hülye hóbort

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék az újszülöttek számára, amely mindig alkalmazkodik a baba korához és fejlettségéhez, ezért a konkrét összetétele az első időkben attól függ, hogy a pici idő előtt vagy időre született-e. A tejben található megannyi vitamin, ásványi anyag mellett ráadásul a kizárólagos szoptatás csökkenti a csecsemők másodlagos fertőzésekre való hajlamát is. Számos tudományos kutatással bizonyították már, hogy a szoptatás pozitív hatással bír mind a baba, mind az édesanyja egészségére rövid és hosszú távon is.

A WHO ajánlása szerint a csecsemők számára az első hat hónapban a kizárólagos szoptatás lenne a legideálisabb táplálási mód, és a kiegészítő táplálkozás mellett a szoptatást akár a gyermek kétéves koráig vagy még annál is tovább folytatni lehetne.

Forrás: Dreamstime

A számos egészségügyi pozitívum mellett fontos kiemelni a szoptatás lelki előnyeit is. A szoptatás ugyanis nemcsak táplálás, hanem egyben az anya és a gyermek szeretetteljes köteléke is. A mama hasában a magzat kilenc hónapig a lehető legszorosabb kapcsolatban él az édesanyjával, ez a szoros kötődés viszont a születés pillanatában egy csapásra megszakad. Ha azonban a pici baba anyja mellén fekve újból megérzi a mindennél megnyugtatóbb szívdobogását, ismét egy különlegesen bensőséges kapcsolat alakul ki közöttük. A babáknak az anya közelsége, az érintése jelenti a biztonságot.

„Miből áll otthon lefejni a tejet és beletölteni a rohadt cumisüvegbe?”

Ez ugye mind szép és jó – mondanák erre a kritikusok –, de akkor sem kell egy plázában szoptatni, anyuci etesse meg szépen otthon a babát, és aztán induljanak útnak. Vagy – ahogy a kommentelő is írta – tessék lefejni a tejet előre, bele a cumisüvegbe, és ilyen egyszerű a történet.

Sajnos azonban nem ilyen egyszerű. Az első megoldásjavaslat bármilyen triviálisnak is tűnik, nem működik mindenkinél. Nem minden baba egyforma. Lehet, hogy van, aki szopizás után órákig az igazak álmát alussza, és mellette anyukája bátran „csavaroghat” egész nap, de mi történik akkor, ha valakit egy nyűgösebb csöppséggel áldott meg a sors? Ha hiába etette meg otthon indulás előtt, szemefénye torkaszakadtából kezd tej után riadózni, miközben anyukája éppen vásárolna?

Alternatív megoldás lehet a cumisüveg Forrás: Dreamstime

Igen-igen, ilyenkor jöhetne a cumisüveg, ami azonban ugyancsak nem univerzális megoldás. Van olyan, hogy egy baba egyszerűen nem hajlandó cumisüvegből enni. De még ha hajlandó is, a folyamatos mell-cumisüveg váltogatás akár úgynevezett „cumizavar” kialakulását is okozhatja, és előfordulhat, hogy a baba később már nem tud (vagy nem hajlandó) anyamellből táplálkozni.

Szóval sokkal összetettebb a szoptatásmizéria, mint ahogy azt egy átlag kívülálló gondolná.

Mit tehet egy kisgyermekes anyuka?

A pró és kontra érvek rengetegében nehéz mindenki számára elfogadható megoldást találni. Egy tapasztalatlan kismamának pedig már önmagában az is kihívást jelenthet, hogy a babával egyáltalán kimozduljon otthonából.

Természetesen az lenne az ideális megoldás, ha minden magyarországi közintézmény fel lenne készülve a kisgyerekes anyukákra, és ha a szoptatáshoz kialakított helyiségekben emberhez méltó körülmények uralkodnának, ahol az anya kicsit megpihenhet, a baba pedig nyugodtan elfogyaszthatja ebédjét, vacsiját, uzsiját, vagy éppen, ami jön.

Amíg ez nincs így, addig csak annyit mondhatunk, hogy bátran szoptassanak az anyukák, hiszen csemetéiknek szükségük van az anyatejre. Akinek pedig nem tetszik a szoptatás látványa, az egyszerűen csak fordítsa el a fejét.

Forrás: Dreamstime

Akik igazán nagy halakra utaznak

De mindenki megnyugodhat, a nyilvános szoptatás nem csak itthon osztja meg ennyire az embereket. Tőlünk nyugatabbra is előszeretettel aláznak meg szoptatós anyukákat, az igazán elszántak pedig még a hírességeket sem kímélik. A legtöbb celebanyukát azonban nem hatja meg a gyalázkodás, töretlenül kiállnak a szoptatás fontossága mellett – mindig, minden körülmények között.

Mila Kunis

Az immár kétgyermekes anyuka, Mila Kunis nemrég a Vanity Fairnek adott interjújában számolt be néhány kellemetlen élményéről a nyilvános szoptatással kapcsolatban.

Forrás: AFP/Larry Busacca

Több alkalommal is előfordult már velem, hogy elfelejtettem kendőt vinni magammal, amivel eltakarhattam volna a mellemet. Úgyhogy egyszerűen csak megetettem a babámat kendő nélkül, például a metrón, a parkban, a repülőtereken, vagy akár a repülőn is. Hogy miért csináltam nyilvánosan? Mert a gyerekem éhes volt, és nekem meg kellett etetnem. Eleinte nehéz volt elviselnem a rosszalló tekinteteket, de ez az én döntésem. Az emberek nagyon szigorúak azokkal a nőkkel, akik úgy döntenek, hogy szoptatnak, akár nyilvánosan is. Az Egyesült Államokban olyan szexuális töltete van a női mellnek, hogy az emberek egyszerűen nem tudják, hogyan álljanak hozzá, ha meglátnak egyet nyilvános helyen.

Pink

A vadóc énekesnő előszeretettel oszt meg közösségi oldalán babás, sőt olykor-olykor szoptatós fotókat is. Az őt kritizálókról pedig megvan a véleménye.

Forrás: Instagram/Pink

A szoptatás az egészséges, természetes, na meg kényelmes módja a kisbabám táplásásának, szóval lesz*rom, hogy más mit gondol.

Gwen Stefani

Az énekesnő három gyönyörű kisfiú boldog anyukája, aki akkor sem rémült meg, amikor nyilvánosan kellett megetetni gyerekeit. Legkisebb fia születése után egy intim pillanatot is megosztott követőivel az Instagramon, amely alá a következőket írta:

Ez az én életem, és ott szoptatok, ahol csak akarok.
Forrás: Instagram/Gwen Stefani
Nyílt levél az ügyfélszolgálatokra betelefonálókhozhttp://www.life.hu/csalad/20160729-nyilt-level-az-ugyfelszolgalatra-betelefonalokhoz.htmlA folyamatos pörgés és a stresszes életmód bárkit az őrületbe tud kergetni, valamilyen szinten tehát érthető, ha egy feszült idegállapotban lévő ember hamarabb kijön a sodrából. Az azonban már egyáltalán nem megengedhető, hogy olyan hangnemet üssön meg embertársaival, amilyenről az alábbi nyílt levél szól. Család--A világ legkegyetlenebb feleségei 2. részhttp://www.life.hu/csalad/20160728-kegyetlen-gyilkos-felesegek.htmlVolt már péniszleharapás, megcsalás és kannibalizmus - most következzen két újabb gyilkos asszony. Van, aki előre megfontolt szándékból, más viszont véletlenül oltotta ki férje életét. CsaládOrigoViszlát, bulizás, helló, szoptatás! - Amikor a barátnőkből anyukák lesznekhttp://www.life.hu/csalad/20160727-amikor-a-baratnoidbol-anyukak-lesznek.htmlMinden nő életében eljön a nap, amikor a barátnői, ismerősei sorra anyává válnak. Na jó, nem igazán egy konkrét napról van szó, sokkal inkább egy folyamatról, amelyet legkönnyebben a Facebookon követhetsz nyomon. Az évek előrehaladtával a Facebook-ismerőseid helyét az ismerőseid babái veszik át, 30 évesen egyszer csak ráeszmélsz, hogy barátnőid 90 százalékának gyereke született, és hogy a barátságotok már soha nem lesz olyan, mint régen volt. CsaládOrigoInstagramon rajoskodnak a kőgazdag dubaji tinikhttp://www.life.hu/csalad/20160718-a-gazdag-dubaji-fiatalok-instagramon-menoznek-a-penzukkel.htmlEgy hely, ahol a pénzes szülők elkényeztetett kölykei kutya helyett tigrist, esetleg gepárdot tartanak, ahol senki nem vagy, ha nincs egy rakat márkásabbnál márkásabb cipőd, ruhád, ha nincsenek méregdrága ékszereid, és nem áll néhány luxusjárgány a garázsban. Dubaj kőgazdag fiataljainak a bőre alatt is pénz van, és szívesen kérkednek vele a közösségi oldalakon. Család--A magánélet mindenek felett - Így titkolták el terhességüket a legnagyobb sztárokhttp://www.life.hu/csalad/20160715-hiressegek-akik-titkoltak-a-terhesseguket-vagy-a-szulest.htmlVannak, akik gyakorlatilag az egész világot körbehaknizzák a nagy hírrel, vannak, akik örömüket meg szeretnék tartani maguknak. Minden sztár másképp kezeli a terhességet és a gyermekáldást, az alábbiakban azokat a hírességeket gyűjtöttük össze, akik a közelmúltban adtak életet gyermeküknek, és ezt hihetetlenül fondorlatosan el tudták titkolni a nagyérdemű elől. CsaládAFPCsaláddal? Baráttal? Egyedül? Íme, a legjobb programok a hétvégére http://www.life.hu/csalad/20160713-csaladdal-barattal-egyedul-a-legjobb-programok-hetvegere.htmlGyerekkel vagy gyerek nélkül, egyedül, avagy párral, a következő hétvégi programok garantáltan felhőtlen szórakozást nyújtanak minden korosztály számára. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.