Nem voltál nyaralni, és úgy érzed, hónapok óta ki se mozdultál a fülledt nagyvárosból? Nincs még semmi veszve! Tervezz be egy jó kis őszi utazást, és meglátod, különleges élményben lesz részed. Ráadásul nem is kell messzire menned, Magyarországhoz közel is gyönyörű, szeptember-októberre ideális úti célokat találhatsz. Íme a mi tippjeink! 

Bled, Bledi-tó

A másfél négyzetkilométeren elterülő Bledi-tó Szlovénia legnépszerűbb turistalátványossága. Ráadásul Budapesttől csupán 510 kilométerre van, tehát ha nem jártál még itt, ősszel érdemes megnézned, ugyanis szeptember-októberben a leggyönyörűbb. Ha nem vagy kifejezett sportember, sétáld körbe - mindössze 6 kilométer - a tavat, ha azonban edzésben vagy, akár le is futhatod ezt a távot. Sétálj be a tó kis szigetére, ahol a Mária Mennybemenetele templom, valamint a Bledi vár igazi turistacsalogató látnivaló, ugyanis a legszebb kilátás a tóra és a környékre a várból nyílik. 

A Bledi várForrás: Dreamstime

A helyiek elmondása szerint a sziget mágikus erővel bír. Az egyik legenda szerint, ha a templomhoz vezető 99 lépcsőn a vőlegény felcipeli menyasszonyát, a házasság örökké fog tartani. A másik, hogy ha megkongatjuk a templom harangját, valóra válik egy kívánságunk.

Sziget a Bledi-tó közepénForrás: Dreamstime

Nos, egy próbát megér. Mint ahogyan a bledi krémes is, amely szintén a városka védjegyévé vált. A vaníliás krémből, tejszínhabból és leveles tésztából álló sütemény legfinomabb változata Istvan Lukacevic, a Park Hotel cukrásza nevéhez fűződik, de nem fogsz csalódni akkor sem, ha nem pont itt kóstolod meg. Tényleg annyira jó, hogy megéri még a pluszkalóriákat is, amit úgyis lemozogsz a varázslatos vidék bebarangolása közben. A tó környéki szállodákat hercegek, politikusok, művészek is gyakran látogatják. Paul McCartney, Cliff Richard vagy Bobby Fischer is ódákat zengett már Bledről, ahol a tavon és a váron kívül más látnivaló is akad. A városkától mindössze négy kilométerre található Vintgar-szurdokot látnod kell, ahol a völgyben fa hidakon sétálgatva csodálhatod meg a kristálytiszta patakot és a szikláit.


Olaszország, Toscana

Amikor nálunk már hűvösebbre fordul az idő, élvezheted még egy kicsit a napsugarakat Toscanában. Szeptemberben, októberben még kellemes meleg van, de nincs már kánikula, úgyhogy minden adott egy jó kis túrázáshoz.

Napfelkelte ToscanábanForrás: Dreamstime

Ősszel ráadásul rengeteg a szőlő és bor témájú fesztivál,  amelyek az egyéb programok mellett igazán változatossá és felüdítővé teszik az utazást, amely azért is különösen pihentető, mert a turistatömegek megritkulnak, és a hőmérséklet mellett az árak is csökkennek.  Kiemelt eseményt Toscanában a mindenszentek ünnepe, zenei rendezvények és borünnepek mellett pedig szarvasgomba-, gesztenye-, gomba- és csokoládéfesztiválon is részt vehetsz.

 

München, Oktoberfest


Bár Münchenbe nem csupán az Oktoberfest idejére érdemes ellátogatni, de ha őszre terveztük be a bajor várost úti célnak, kössük össze a világ egyik legnagyobb népünnepélyével. 1810 óta évről évre több millió ember látogatja a Theresienwiesén megtartott rendezvényt. Erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek, amellyel azonban érdemes vigyázni, ugyanis nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál.

Az Oktoberfesten senki nem marad éhes vagy szomjasForrás: Dreamstime

Az idén 2016. szeptember 17. és október 3. között megtartott Oktoberfest évente több mint 6 millió látogatót vonz: az olaszok, az amerikaiak, a japánok és az ausztrálok között is hatalmas népszerűségnek örvend. 

Bár a müncheni idegenforgalmi szezon csúcspontja mindenképpen az Oktoberfest, a város ennél sokkal többet kínál: a Nymphenburgi kastélyban gyönyörű botanikus kertet találunk, a Miasszonyunk templom, az Olimpiastadion, a Viktualienmarkt csupán csak néhány a számos nevezetesség közül. Ha itt járunk, sétáljunk egyet Schwabing bohém negyedében vagy az Angolkertben, illetve az Isar folyó partján, amely az őszi lombhullásban mutatja a legszebb arcát. 

Ausztria - Schönbrunn 
Igazi arisztokratikusan elegáns életélmény egy őszi ausztriai utazás. A  kávézók teraszán való üldögélés, a séták a parkokban kicsit visszavisznek minket a múltba, és néhány napra megállítják az időt.

Schönbrunn-palotaForrás: Dreamstime

Ha Bécsben jársz, mindenképpen nézd meg a Schönbrunn-palotát és annak gyönyörű parkját, amelyet 1779-ben nyitott meg II. József a nagyközönség előtt, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend az osztrák és a külföldi látogatók körében, 1996-ban pedig az ott található állatkerttel együtt felkerült az UNESCO világörökségi listájára. 

A palota, annak kertjével és az állatkerttel együtt a világörökség része.  A komplexumra nem elég néhány órát szánni: a kastély, a kastélykert, az állatkert, az útvesztő és a Schönbrunn felett található Gloriette egész napos programot kínál felnőtteknek és gyerekeknek is. A kastély és az állatkert természetesen belépős, de az ősszel különösen gyönyörű palotakert ingyen megtekinthető. Ösvényei, virágoskertjei, sövénylabirintusai minden odalátogatót lenyűgöznek. A kastélytól 10 perc gyaloglásra található a Schönbrunn állatkertje, amely a magyar kirándulók egyik kedvenc célpontja, és már négyszer nyerte el az Európa legjobb állatkertje címet.

Egy jóllakott panda a Schönbrunni ÁllatkertbenForrás: Dreamstime

A 17 hektáros parkosított intézmény mottója: „Legyen ez az állatkert a boldog állatok otthona". Az ősz az állatkerti sétára is kiváló, hiszen a legtöbb állat ilyenkor a szabad levegőn tartózkodik, sem a hideg, sem a kánikula nem kényszeríti őket arra, hogy elrejtőzzenek.

 

Csehország, Prága


Ha nem akarsz mélyen a zsebedbe nyúlni, de egy hétvégére kiruccannál itthonról még ősszel, Prágát ajánljuk, ahol egy jót sétálhatsz a Moldva menti fák alatt, amelyek lombkoronája szeptemberben és októberben ezer színben pompázik.

A prágai tornyok kavalkádjaForrás: Dreamstime

A cseh fővárosban persze rengeteg látnivaló van, az óváros a várral és a Károly híddal, illetve a Vencel tér igazi hangulatos kirándulást ígér. A világ egyik legszebb gótikus épületét, az Óvárosi hídtornyot a 14. század végén tervezték, amely nemcsak a Károly híd dísze volt, hanem védelmi célokat is szolgált. A Prága egyik fő látványosságának számító Károly híd 516 méter hosszú, és 10 méter széles, grafikusokkal, utcazenészekkel, mutatványosokkal találkozhatunk rajta, akik egy pillanat alatt elvarázsolnak. Az Óváros téren, Prága legrégebbi, már a 12. század óta létező terén érdemes kint valamelyik étterem teraszán elfogyasztani az ebédet, a nyüzsgés és sürgés-forgás garantáltan lenyűgöz majd. A tér egyik legérdekesebb része az óvárosi városháza mellett lévő csillagászati óra, a világ legrégebbi, még ma is működő csillagászati órája, amelyen a nap és a hold állása és a jelenlegi csillagjegy látszik. 

Asztrológiai óra a Vencel térenForrás: Dreamstime

A prágai Vencel-tér az újváros kulturális és üzleti központja, a legpezsgőbb helyszíne. Ha nem vagy nagy rajongója a sörnek, a cseh fővárosban akkor is kötelező megkóstolnod, már csak azért is, mert régi vágású prágai kocsmákban a pincér gyakran automatikusan sört tesz az asztalunkra. Jó tanács: a söralátétet a korsó szájára helyezve jelezhetjük, hogy nem kérünk többet. Ha enni szeretnél, érdemes kipróbálni a helyi egészben sült csülköt és a sült kacsát, amelyhez knédlit és párolt káposztát ajánlanak. Ha nem akarod nagyon megtömni a bendődet, rendelj cseh sörkorcsolyákat, mint a hagymás-ecetes krinolin, a fűszeres olajban érlelt camembert sajt és a hagymás-ecetes disznósajt. Az extremitásokat is kedvelőknek pedig érdemes megkóstolniuk a csípős, de a hazai pálpusztai sajtot idéző cseh sörsajtot vagy az olajban pácolt heringszeleteket. 

Támogatott tartalom.