Ha vége a nyárnak, sem áll meg az élet! - 5 felejthetetlen úti cél őszre

Forrás: Dreamstime -
Bledi-tó nyaralás2016 Toszkána Schönbrunni Állatkert Schönbrunn ősz Prága München
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem voltál nyaralni, és úgy érzed, hónapok óta ki se mozdultál a fülledt nagyvárosból? Nincs még semmi veszve! Tervezz be egy jó kis őszi utazást, és meglátod, különleges élményben lesz részed. Ráadásul nem is kell messzire menned, Magyarországhoz közel is gyönyörű, szeptember-októberre ideális úti célokat találhatsz. Íme a mi tippjeink! 

Bled, Bledi-tó

A másfél négyzetkilométeren elterülő Bledi-tó Szlovénia legnépszerűbb turistalátványossága. Ráadásul Budapesttől csupán 510 kilométerre van, tehát ha nem jártál még itt,

ősszel érdemes megnézned, ugyanis szeptember-októberben a leggyönyörűbb.

Ha nem vagy kifejezett sportember, sétáld körbe - mindössze 6 kilométer - a tavat, ha azonban edzésben vagy, akár le is futhatod ezt a távot. Sétálj be a tó kis szigetére, ahol a Mária Mennybemenetele templom, valamint a Bledi vár igazi turistacsalogató látnivaló, ugyanis a legszebb kilátás a tóra és a környékre a várból nyílik.

A Bledi vár Forrás: Dreamstime

A helyiek elmondása szerint a sziget mágikus erővel bír. Az egyik legenda szerint, ha a templomhoz vezető 99 lépcsőn a vőlegény felcipeli menyasszonyát, a házasság örökké fog tartani. A másik, hogy ha megkongatjuk a templom harangját, valóra válik egy kívánságunk.

Sziget a Bledi-tó közepén Forrás: Dreamstime

Nos, egy próbát megér. Mint ahogyan a bledi krémes is, amely szintén a városka védjegyévé vált. A vaníliás krémből, tejszínhabból és leveles tésztából álló sütemény legfinomabb változata Istvan Lukacevic, a Park Hotel cukrásza nevéhez fűződik, de nem fogsz csalódni akkor sem, ha nem pont itt kóstolod meg. Tényleg annyira jó, hogy megéri még a pluszkalóriákat is, amit úgyis lemozogsz a varázslatos vidék bebarangolása közben. A tó környéki szállodákat hercegek, politikusok, művészek is gyakran látogatják. Paul McCartney, Cliff Richard vagy Bobby Fischer is ódákat zengett már Bledről, ahol a tavon és a váron kívül más látnivaló is akad. A városkától mindössze négy kilométerre található Vintgar-szurdokot látnod kell, ahol a völgyben fa hidakon sétálgatva csodálhatod meg a kristálytiszta patakot és a szikláit.


Olaszország, Toscana

Amikor nálunk már hűvösebbre fordul az idő, élvezheted még egy kicsit a napsugarakat Toscanában. Szeptemberben, októberben még kellemes meleg van, de nincs már kánikula, úgyhogy minden adott egy jó kis túrázáshoz.

Napfelkelte Toscanában Forrás: Dreamstime

Ősszel ráadásul rengeteg a szőlő és bor témájú fesztivál,

amelyek az egyéb programok mellett igazán változatossá és felüdítővé teszik az utazást, amely azért is különösen pihentető, mert a turistatömegek megritkulnak, és a hőmérséklet mellett az árak is csökkennek.

Kiemelt eseményt Toscanában a mindenszentek ünnepe, zenei rendezvények és borünnepek mellett pedig szarvasgomba-, gesztenye-, gomba- és csokoládéfesztiválon is részt vehetsz.

München, Oktoberfest


Bár Münchenbe nem csupán az Oktoberfest idejére érdemes ellátogatni, de ha őszre terveztük be a bajor várost úti célnak, kössük össze a világ egyik legnagyobb népünnepélyével. 1810 óta évről évre több millió ember látogatja a Theresienwiesén megtartott rendezvényt. Erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek, amellyel azonban érdemes vigyázni, ugyanis nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál.

Az Oktoberfesten senki nem marad éhes vagy szomjas Forrás: Dreamstime

Az idén 2016. szeptember 17. és október 3. között megtartott Oktoberfest évente több mint 6 millió látogatót vonz:

az olaszok, az amerikaiak, a japánok és az ausztrálok között is hatalmas népszerűségnek örvend.

Bár a müncheni idegenforgalmi szezon csúcspontja mindenképpen az Oktoberfest, a város ennél sokkal többet kínál: a Nymphenburgi kastélyban gyönyörű botanikus kertet találunk, a Miasszonyunk templom, az Olimpiastadion, a Viktualienmarkt csupán csak néhány a számos nevezetesség közül. Ha itt járunk, sétáljunk egyet Schwabing bohém negyedében vagy az Angolkertben, illetve az Isar folyó partján, amely az őszi lombhullásban mutatja a legszebb arcát.

Ausztria - Schönbrunn


Igazi arisztokratikusan elegáns életélmény egy őszi ausztriai utazás. A

kávézók teraszán való üldögélés, a séták a parkokban kicsit visszavisznek minket a múltba, és néhány napra megállítják az időt.

Schönbrunn-palota Forrás: Dreamstime

Ha Bécsben jársz, mindenképpen nézd meg a Schönbrunn-palotát és annak gyönyörű parkját, amelyet 1779-ben nyitott meg II. József a nagyközönség előtt, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend az osztrák és a külföldi látogatók körében, 1996-ban pedig az ott található állatkerttel együtt felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

A palota, annak kertjével és az állatkerttel együtt a világörökség része.

A komplexumra nem elég néhány órát szánni: a kastély, a kastélykert, az állatkert, az útvesztő és a Schönbrunn felett található Gloriette egész napos programot kínál felnőtteknek és gyerekeknek is. A kastély és az állatkert természetesen belépős, de az ősszel különösen gyönyörű palotakert ingyen megtekinthető. Ösvényei, virágoskertjei, sövénylabirintusai minden odalátogatót lenyűgöznek. A kastélytól 10 perc gyaloglásra található a Schönbrunn állatkertje, amely a magyar kirándulók egyik kedvenc célpontja, és már négyszer nyerte el az Európa legjobb állatkertje címet.

Egy jóllakott panda a Schönbrunni Állatkertben Forrás: Dreamstime

A 17 hektáros parkosított intézmény mottója: „Legyen ez az állatkert a boldog állatok otthona". Az ősz az állatkerti sétára is kiváló, hiszen a legtöbb állat ilyenkor a szabad levegőn tartózkodik, sem a hideg, sem a kánikula nem kényszeríti őket arra, hogy elrejtőzzenek.

Csehország, Prága


Ha nem akarsz mélyen a zsebedbe nyúlni, de egy hétvégére kiruccannál itthonról még ősszel,

Prágát ajánljuk, ahol egy jót sétálhatsz a Moldva menti fák alatt, amelyek lombkoronája szeptemberben és októberben ezer színben pompázik.

A prágai tornyok kavalkádja Forrás: Dreamstime

A cseh fővárosban persze rengeteg látnivaló van, az óváros a várral és a Károly híddal, illetve a Vencel tér igazi hangulatos kirándulást ígér. A világ egyik legszebb gótikus épületét, az Óvárosi hídtornyot a 14. század végén tervezték, amely nemcsak a Károly híd dísze volt, hanem védelmi célokat is szolgált. A Prága egyik fő látványosságának számító Károly híd 516 méter hosszú, és 10 méter széles, grafikusokkal, utcazenészekkel, mutatványosokkal találkozhatunk rajta, akik egy pillanat alatt elvarázsolnak. Az Óváros téren, Prága legrégebbi, már a 12. század óta létező terén érdemes kint valamelyik étterem teraszán elfogyasztani az ebédet, a nyüzsgés és sürgés-forgás garantáltan lenyűgöz majd. A tér egyik legérdekesebb része az óvárosi városháza mellett lévő csillagászati óra, a világ legrégebbi, még ma is működő csillagászati órája, amelyen a nap és a hold állása és a jelenlegi csillagjegy látszik.

Asztrológiai óra a Vencel téren Forrás: Dreamstime

A prágai Vencel-tér az újváros kulturális és üzleti központja, a legpezsgőbb helyszíne. Ha nem vagy nagy rajongója a sörnek, a cseh fővárosban akkor is kötelező megkóstolnod, már csak azért is, mert régi vágású prágai kocsmákban a pincér gyakran automatikusan sört tesz az asztalunkra. Jó tanács: a söralátétet a korsó szájára helyezve jelezhetjük, hogy nem kérünk többet. Ha enni szeretnél, érdemes kipróbálni a helyi egészben sült csülköt és a sült kacsát, amelyhez knédlit és párolt káposztát ajánlanak.

Ha nem akarod nagyon megtömni a bendődet, rendelj cseh sörkorcsolyákat, mint a hagymás-ecetes krinolin, a fűszeres olajban érlelt camembert sajt és a hagymás-ecetes disznósajt. Az extremitásokat is kedvelőknek pedig érdemes megkóstolniuk a csípős, de a hazai pálpusztai sajtot idéző cseh sörsajtot vagy az olajban pácolt heringszeleteket.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.