Rengetegen edzenek napi szinten, ehhez képest a nők mintegy 80 százaléka nem megfelelő sportmelltartót hord. Márpedig ez azért is fontos, mert az aktív testmozgás akár kárt is tehet a mellekben.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy ha nem a megfelelő sportmelltartót választjuk, jó eséllyel számolhatunk hát- és nyakfájdalommal, nem is beszélve a fájó mellekről, illetve a mell tartóizomzatának károsodásáról, aminek eredményeként a mellek megereszkedhetnek, és striák is megjelenhetnek a felületén. 

Forrás: Dreamstime

Hiába beszél egyre több szakember a megfelelő sportmelltartó fontosságáról, a két sportmárka, a Bandier és a Nike összefogásával készült kutatás szerint a nők mintegy 80 százaléka nem megfelelő melltartót hord: sem sportoláskor, de a hétköznapokban sem. 

Fontos tudni, hogy a jól kiválasztott sportmelltartó körülbelül 70%-kal csökkenti a mellek sport közbeni mozgását (a hagyományos fehérneműknél ez nagyjából 30%).

Nem túl biztatóak a nagy fehérneműmárka, a Triumph kutatásai sem: a 10 ezer nő részvételével készült felmérésük szerint a nők közel kétharmada nem megfelelő méretű melltartót hord. Pedig a mellek tökéletes alátámasztása a hétköznapokban is fontos.

Forrás: Youtube

Így válassz sportmelltartót

  1. Érdemes odafigyelni a pántok vastagságára. Minél vastagabb a pánt, annál nagyobb területen tud eloszlani a válladra nehezedő súly.
  2. Amire nagyon fontos odafigyelni, az a megfelelő tartás, vagyis alátámasztás. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minél kisebb, így minél szorosabb melltartót kell választani, ami jól lenyomja a melleket. Egyáltalán nem ez a lényeg. A számodra tökéletes méret lesz az, ami kellőképpen alátámasztja és megtartja a melleket.
  3. Amellett, hogy jól tart, természetesen az is fontos, hogy kényelmes legyen, ne vágjon be sehol.
  4. Az egyterű fazonok is segítenek abban, hogy kevesebbet mozogjanak a mellek. Ezek közül is a hátul keresztpántos fazont érdemes választani, ami abszolút stabil tartást biztosít. Ezt a fazont elsősorban a kicsi vagy közepesen nagy mellűeknek ajánljuk. Ha nagyobb melled van, válassz inkább kosaras fazont, ami a nagy melleknek is erős tartást ad.
  5. Mindenképpen próbálj fel több fazont is, hogy érezd a különbséget, és lásd, melyik a legkényelmesebb.
  6. Már az öltözőben érdemes elvégezni néhány gyakorlatot: ugrálj párat, nyújtsál, hogy megérezd, jól tart-e a kiválasztott fazon. 
1. H&M 6990 forint 2. The North Face - Mountex 8990 forint 3. The North Face - Mountex 10 990 forint 4. Icebreaker Sprite Racerback - Mountex 10 900 forint 5. Adidas - Hervis 5999 forint
Szakadt póló kontra dögös fitneszcucc – Te melyiket választanád?
Egy friss kutatás szerint a designermárkák olyan hatással vannak szervezetünkre, hogy rögtön jobban teljesítünk az edzőteremben. Még érdekesebbé teszi a jelenséget a tény, hogy csupán placebohatásról van szó. Olvasd el a Life.hu cikkét!