A különböző diétaőrületek csak jönnek-mennek manapság. Van azonban néhány, ami hosszú idők óta tartja magát, mint a paleó vagy a mediterrán étrend. Most itt van a legújabb őrület, az úgynevezett Sirtfood-diéta, amit néhány celeb már fel is kapott, és esküsznek a jótékony hatására. 

Az elve a következő 

A szirtuinokban gazdag élelmiszereket tartalmazó étrend elősegíti a fogyást. Néhány kutatás szerint ez a speciális, növényi eredetű fehérje az anyagcsere felgyorsítása révén a kalóriakorlátozás hatásait utánozza, fokozva az izmok hatékonyságát, bekapcsolva a zsírégető mechanizmusokat, és csökkentve a gyulladás szintjét. De tényleg így van? Vegyünk sorra néhány további kérdést a diétával kapcsolatban. 

Forrás: Dreamstime

Ténylegesen hogyan működik a diéta? 

A diéta két szakaszból áll. Az első, háromnapos szakaszban a diétázók napi 1000 kalóriára korlátozzák kalóriabevitelüket. Napi étkezéseik három, szirtuintartalmú zöldségekből készült léből és egy szirtuinban gazdag élelmiszerekből készült „normál” fogásból állnak. A negyediktől a hetedik napig a diétázók napi 1500 kalóriára emelik kalóriabevitelüket. Ezeken a napokon kétszer isznak zöldséglevet, és két normál fogást fogyasztanak. 

A Sirtfood-diétát Aidan Goggins és Glen Matten, az angliai Surrey Egyetem táplálkozásgyógyász szakértői mutatták be részletesen idén januárban kiadott könyvükben. Valóságos Sirtfood-őrület tört ki, miután néhány világsztár megesküdött jótékony hatásaira.

A fenntartó időszaknak tekinthető második, 14 napos szakaszban a diétázók naponta három kiegyensúlyozott, szirtuinokban gazdag élelmiszerekből készült fogást esznek, valamint egy szirtuinokban gazdag zöldségekből készült levet isznak. Ezt követően az ajánlások szerint folyamatosan a szirtuinokban gazdag élelmiszerek kiegyensúlyozott étrendjét követik, a zöldséglevekkel kiegészítve. 

Forrás: Dreamstime

Melyek a szirtuin fehérjékben gazdag élelmiszerek? 

A lista a következőket tartalmazza: dió, eper, kávé, kelkáposzta, zeller a zöldjével együtt, extraszűz olívaolaj, hajdina, chili, kakaó (amelyik legalább 85 százalékos tisztaságú), matcha, zöld tea, medjool datolya, vörös cikória, lila hagyma, vörösbor, rukola, szója és kurkuma. 

Mit tartalmaznak a zöldséglevek? 

Kelkáposztát, petrezselymet, rukolát, zellert, almát, citromot és matcha teát. 

Lehet a diétától fogyni? 

Igen. Legalábbis az elején. Szinte bármikor, amikor korlátozzuk a kalóriabevitelt, fogyni fogunk – a napi 1000 kalória pedig igencsak korlátozásnak tekinthető. 

Forrás: Dreamstime

Egészségesek ezek az élelmiszerek? 

Igen. Feltétlenül javasolhatók ezeknek a szirtuinokban gazdag élelmiszereknek a fogyasztása a kiegyensúlyozott étrendek alkotórészeként. A több azonban nem feltétlenül jobb. A túl sok olaj, kakaó és bor például, akárhogy is nézzük, túl sok kalóriát jelenthet. 

Összességében elmondhatjuk, hogy a zöldséglevek fontos részét képezik a diétának, tehát ha valaki nem szereti az ízét, máris problémába ütközik. Ha pedig a listán szereplő többi élelmiszert sem szereti, jobb, ha elfelejti. A diétáknak inkább az adagok kontrollálására kellene megtanítaniuk az embereket, és arra, hogyan készíthetik el az amúgy is kedvelt élelmiszereik egészségesebb változatait, anélkül, hogy a naponta fogyasztandó különleges élelmiszerek listájára kellene hagyatkozniuk. 

Forrás: Dreamstime

Az eddigi kutatások alapján a szirtuinok inkább az emberi élettartamra vonatkoztak, mintsem a fogyásra. A kutatások ígéretesek ugyan, de további vizsgálatokra – különösen humán kísérletekre – lesz szükség ahhoz, hogy meggyőző javaslatokat lehessen megfogalmazni. Ezek az élelmiszerek nem csodaszerek, és egyszerűen az, hogy a tányérunkra tesszük ezeket, még nem garantálja a fogyást. A sikeres karcsúsodásban az életmóddal összefüggő más tényezők is szerepet játszanak. 

A kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabálya
Ki ne szeretne karcsúbb, egészségesebb és nagyobb önbizalommal megáldott lenni, különösen ilyenkor, nyáron? A sikerhez vezető út első lépése az elhatározás, amit aztán a helyesen kivitelezett megvalósításnak kell követnie. Már-már köztudott, hogy az egészséges életmódot 70%-ban az étkezés, 30%-ban a sport határozza meg. Ezért most a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz adunk tippeket!