Ha szereted megnézni madártávlatból is a várost, ahol kirándulsz, nem félsz a magasságtól, és nem zavar a bezártság sem, az óriáskerekeket neked találták ki. Íme, néhány gyönyörű építmény a nagyvilágból és Európából, amelyek közül egyet neked is látnod kell. 

Az óriáskerék nem az utóbbi száz év találmánya, előzményei már a középkorban is felbukkannak. Pietro Della Valle, egy római utazó, aki leveleket küldött Konstantinápolyból, Perzsiából és Indiából, egy Ramadán fesztiválon vett részt 1615-ben. Levelében leírja a tűzijátékot, a fényeket és nagyszerű hintákat, majd az óriáskerékről írt: „ El voltam ragadtatva attól, ahogy azzal a sebességgel egyszer csak fent majd lent találtam magam. De a kerék olyan gyorsan forgott körbe, hogy egy görög, aki a közelemben ült, nem bírta tovább, és kiabált, hogy „Soni! Soni!". (Elég! Elég!)"

Őrült tempóForrás: Dreamstime

Az első mai értelemben vett óriáskereket George Washington Gale Ferris tervezte és építette meg az 1893-ban rendezett chicagói Világkiállításra, amely hatalmas sikert aratott. Az építmény a 324 méter magas Eiffel-torony riválisaként a rendezvény legnagyobb attrakciója volt 80,4 méteres magasságával. Harminchat kocsijában 40-40 szék volt, kocsinként több mint hatvan embert fogadott magába, így összesen akár 2160 utasa lehetett egyszerre. A kerék húsz perc alatt tett meg egy kört. 

Az első óriáskerék 1893-banForrás: Wikipedia

Ma már a világ számos nagyvárosában található óriáskerék, amelyek nem csupán önmaguk miatt kedvelt turistacélpontok, hanem mert az "utazás" alatt remek panoráma nyílik a városra, éjszaka pedig a kivilágított nevezetességekben gyönyörködhet az odalátogató. 

A legnagyobbak: 

A Star of Lake Tai, a világ egyik legnagyobb aktív óriáskereke Kínában áll egy tó partján, de szintén hatalmas - 117 méter magas - a Gyémánt és Virág elnevezésű óriáskerék is Tokióiban. A Singapore Flyer sokáig a világ jelenlegi legmagasabb óriáskereke  címmel büszkélkedhetett. Átmérője 150 méter, és a tetejéről 45 kilométerre is ellátni: még néhány indonéz szigetet és a maláj partvidéket is látni róla. 8 kabinjában összesen 784 vendég utazhat, sőt akár étkezhet is. Kezdetben a mellette álló Marina Centertől nézve az óramutató járásával ellenkező irányban forgott, majd 2008-ban feng shui mesterek tanácsára ezt megfordították. 

Singapore FlyerForrás: Dreamstime

A Niagara vízesés kanadai oldalán álló óriáskerék egy igazi csoda. Nem elég, hogy a világhírű vízesés lábához épült, az éjszakai megvilágítása felejthetetlen. 

Emberi erővel hajtott óriáskerék
Indiában gyakran okoz gondot az áramhiány, így a faluról falura vándorló vidámparkoknak is alkalmazkodniuk kell a helyzethez. Az óriáskereket például emberi erővel hajtják, ahogy az alábbi videón is látható.

A legelérhetőbbek: 

Ha a távol-keletre nem is jutsz el, a bécsi és londoni óriáskerék számodra is elérhető. A bécsi óriáskerék a Prater bejáratánál 1916-os építésétől 1985-ig tartotta a legmagasabb óriáskerék címet, és a világ egyik legrégebbi máig működő kereke, ma a Prater szimbóluma.  Több mint 100 éve kulturális és építészeti kötelező látványosság.

PraterForrás: Dreamstime

A London Eye 1999-ben készült el, és a nagyközönség számára 2000 márciusában nyitották meg. Ez Európa legmagasabb óriáskereke és egyben napjaink legnépszerűbb turistalátványossága Londonban. A 135 méter magasságba emelkedő 32 kabin összesen 800 vendéget utaztat. 

London EyeForrás: Dreamstime

A félórás út alatt teljes kényelemben tekinthetünk Londonra madártávlatból, csodás felvételeket készíthetünk, ha az idő alkalmas rá. Tiszta időben 40 kilométerre is ellátni a kerék tetejéről, egészen a windsori kastélyig.

Kilátás a London Eye-bólForrás: Dreamstime
A Roue de Paris óriáskerék a Concorde térenForrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje
Tölts el egy hosszú hétvégét a fények városában, Párizsban, hajózz a Szajnán, éld át a francia főváros egyedülálló hangulatát. Ülj fel a 60 méter magas Roue de Paris óriáskerékre a Concorde téren, és gyönyörködj a kilátásban. Utazz ősszel:  77 900 Ft/ fő/4 éjtől.

Ha nem akarsz külföldre utazni, akkor elég a budapesti Erzsébet térre látogatnod. Itt áll a mi óriáskerekünk, a  Budapest Eye. A monstrum 65 méter magas, 41 kabinja van, és összesen 332 fő utazhat rajta.

Budapest EyeForrás: Dreamstime

Kabinjaiból a Deák teret, az Andrássy utat, az Anker-palotát, a Király utcát, a Budai-hegységet és a Dunát láthatjuk, de a Szent István-bazilikát is új szögből fedezhetjük fel.

 

Történtek tragédiák is

Az óriáskerekek méretük ellenére stabil szerkezetek. Gyenge pontjuk a gondolák és kabinok felfüggesztése. Ebből adódó baleset volt 1962-ben a Budapesti Vidám Parkban, amikor eltört az óriáskerék egyik gondolájának a tengelye, két utas ijedtében kiugrott, és megsérült. 2013 augusztusában pedig Argentínában történt baj, ahol harmincméteres magasságból zuhant le a kabin. Ketten meghaltak, heten megsérültek. 

2016 augusztusában vidámparki tragédia történt Amerikában, Greeneville-ben, ahol egy meghibásodott óriáskerékből zuhant a mélybe három gyermek. A rendőrségi vizsgálatok szerint az óriáskerék egyik kosara a feje tetejére fordulhatott, így eshettek ki belőle a lányok. A szerencsétlenül járt fiatalok közel 15 méteres zuhanás után értek földet, de szerencsére nem haltak bele a sérülésekbe. 

Nemcsak óriáskeréken, de a vidámparki eszközökön is történhetnek tragédiák. A legsokkolóbbakról itt olvashatsz.