Minden tervező tudja, hogy vannak bizonyos ötletek, amelyek bár a papíron vagy az ember képzeletében nagyszerűen mutatnak, a valóságban azonban borzalmasan néznének ki. Nos, az alábbi épületek tervezői mégis mertek kockáztatni, vakmerő elhivatottságuknak köszönhetően pedig megépültek a világ legrondább épületei. Íme!

Lincoln Plaza – London 

A 31 emeletes luxusszálloda olyan extra szolgáltatásokkal büszkélkedhet, mint egy saját mozi, egy wellnessközpont és négy télikert, és mégis: küllemének köszönhetően bizony ott van a világ legrondább épületei között. "Kaotikus formavilág, rendezetlen homlokzat, olcsó vizuális megoldások" – ezekkel a szavakkal jellemezte az épületet Ike Ijeh sztárépítész.

Forrás: galliardhomes.com

 

Forrás: galliardhomes.com

Aoyama Műszaki Főiskola – Tokió 

Erről a japán egyetemi épületről nekünk első pillantásra egy Transformers jutott eszünkbe, nem lepődnénk meg, ha az egyébként is extravagáns japánok valóban egy alakváltó robotról mintázták volna. 

Forrás: Wikipedia, Flickr/patrickcollins

 

Forrás: Flickr/marianone

J. Edgar Hoover Épület – Washington D.C. 

Az 1974-ben épült FBI-székházat John Edgar Hooverről, az FBI leghosszabb ideig regnáló igazgatójáról nevezték el. Az épületet 126 millió dollárból emelték, annak idején ez volt a legdrágábban felhúzott kormányzati épület. Ez a komor betonkocka azonban az idő múlásával igen elavulttá vált. A szakértők úgy becsülték, hogy a központ korszerűsítése nagyjából 14 évig tartana, és 1,7 milliárd dollárba kerülne, így hát anyagi és célszerűségi megfontolásokból a Szövetségi Nyomozó Iroda elköltözött ebből a rondaságból. 

Forrás: AFP/Jim Watson

 

Forrás: AFP

 SIS Épület – London 

A londoni titkosszolgálat épületét sem sikerült túlságosan esztétikusra tervezni, a Travel + Leisure magazin szerzői egészen pontosan azt írták róla, hogy úgy néz ki, mint egy nyolcvanas évekbeli esküvői torta és egy erőd találkozása. 

Forrás: AFP/Bertrand Langlois

 

Forrás: AFP/Shaun Curry

Krisztus Király Temploma Metropolita Székesegyház – Liverpool

Az épület 1967-es megnyitóját követően a falakról elkezdtek potyogni a mozaikok, a tető pedig beázott, így a katolikus egyház 1,3 millió fontos kártérítési igényt nyújtott be a tervezővel, Sir Frederick Gibberddel szemben. De tervezési és építési hibák ide vagy oda, az épület első ránézésre bizony nem túl szép látvány. 

Forrás: AFP

 

Forrás: AFP

 Zizkov Televízió-torony – Prága 

Te is látod azokat az apró alakokat, amik úgy tűnnek, mintha felkapaszkodtak volna a 216 méter magas toronyra? Nos, azok babák, egészen pontosan babákat megformáló szobrocskák. Borzalmas. 

Forrás: AFP

Morris A. Mechanic Theater – Baltimore 

Az 1967-ben épült, brutalista stílusjegyeket magán viselő színház, sajnos – vagy nem sajnos – már csak volt, a világ egyik legrondább épülete, 2015-ben ugyanis lebontották, miután 10 évig üresen árválkodott. Talán jobb így mindenkinek. 

Forrás: Wikipedia

 The Ascent – Covington 

A Kentuckyban, azon belül is Covington városában található épület 70 lakásnak ad otthont, és egy Daniel Libeskind nevű építész tervezte. Az épületet sokan kritizálták nem mindennapi formája miatt – és hát valóban, nem nevezhetjük túl esztétikusnak. 

Forrás: yourascent.com

 

Forrás: yourascent.com

 Experience Music Project – Seattle 

A 2000-ben megnyílt múzeum formájára nehéz megfelelő szavakat találni. Vannak, akik egy nyitott szívműtéthez hasonlítják, mások szerint gyakorlatilag egy nagy színes paca. 

Forrás: Wikipedia

 

Forrás: AFP

 

Forrás: Wikipedia

Nemzeti Könyvtár – Minszk 

Egy geometriai rémálom, üvegből – röviden így lehetne jellemezni a 2006-ban átadott fehérorosz könyvtárépületet. Ezt a furcsaságot ráadásul éjszakánként színes fények világítják meg. 

Forrás: AFP