„Nem kell nagy lakodalom ahhoz, hogy 51 évig együtt maradjunk” – egy fél évszázados házasság története

házasság feleség idősek otthona férj öregek otthona kapcsolat bakancslista
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
51 év, több mint fél évszázad együtt, jóban-rosszban. Hogy mi a titok? Nincs titok. Ahogy Rózsika mondta, „egy a lényeg, a tolerancia és a szeretet, ami minden vitán átível”. Rózsika és férje, Józsi egy törökbálinti idősotthonban élik mindennapjaikat 14 éve, az apropó pedig, ami miatt meglátogattam őket, egy igen különleges esemény volt: az otthon dolgozói néhány hete teljesítették a házaspár bakancslistájának egyik kívánságát.

Tény, hogy az idősotthonokról az emberek fejében még mindig erősen él az a bizonyos sztereotip, kifejezetten nyomorúságos kép, miszerint az öregek otthonába csak olyan idősek kerülnek be, akikről a hálátlan gyerekek nem voltak hajlandóak gondoskodni. Ma már azonban egyre kevésbé meglepő, ha egy idős ember saját maga dönt úgy, hogy nyugdíjas éveit egy otthonban szeretné tölteni. Rózsika és Józsi példája is rácáfol a negatív beidegződésre, 14 évvel ezelőtt ők döntöttek úgy, hogy 16. kerületi családi házukat egy törökbálinti apartmanra cserélik.

Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

De térjünk is rá arra a bizonyos bakancslistára.

A házaspár néhány hete egy különleges eseményen vehetett részt. Egy régi álmuk, egészen pontosan a bakancslistájukon szereplő egyik kívánságuk volt, hogy életünkben még eljussanak és sétálhassanak egyet a Margitszigeten. Nem nagy kérés, nekik viszont igazán sokat jelentett. Az otthon dolgozói teljesítették a kívánságukat, sőt túl is teljesítették, az idős házaspárt ugyanis gyertyafényes ebéd és pezsgő is várta a sziget egyik elegáns éttermében. Ezzel pedig életre szóló örömöt szereztek nekik.

„Tavaly ünnepeltük az 50. házassági évfordulónkat, akkor jelentkeztünk a bakancslistára. Fiatal házas korunkban a Dob utcában laktunk, és nagyon sokat jártunk a környéken moziba, színházba, a Margitszigeten pedig nagyon szerettünk sétálgatni. Aztán kikerültünk a 16. kerületbe, ott laktunk 30 évig, aztán idejöttünk, és bizony a Margitszigetre nem nagyon jutottunk már ki. Nagyon hiányzott már, hogy ennyi év után újra eljussunk” – mesélte izgatottan Rózsika.

A margitszigeti kiruccanás apropóján ültem le velük beszélgetni, néhány perc múlva azonban megrohanták őket az emlékek, ennek köszönhetően az interjú végére egy apró szeletét én is megismerhettem közös életüknek és már-már tökéletes házasságuknak.

Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

Hogy mi a fél évszázados harmonikus együttélés titka?

Ahogy fentebb már írtam, titok nincs.

Rózsika elmondta, hogy vitáik az 51 év alatt mindig is voltak, és a mai napig is vannak, a lényeg, hogy a tolerancia és a szeretet segít nekik átvészelni az összezörrenéseket. „Olyan nem volt, hogy puszi nélkül feküdtünk volna le, még ha nagyon haragudtunk, akkor sem. De egész biztos vagyok benne, hogy nincs is olyan házasság, ahol nem vitáznak. Ma már azt is tudjuk, hogy jobb a békesség – magyarázta. – Soha nem beszélünk egymással csúnyán, kézfelemelés soha az életben nem volt, de nem is tűrtem volna, a férjem viszont nem is ezt a szellemet hozta otthonról.”

Józsi és Rózsika egyébként az 1960-as években ismerkedtek meg, egy cégnél dolgoztak. Az akkor huszonéves Rózsi pénztárosként és könyvelőként a cég miskolci telephelyén, Józsi pedig Budapesten a központban nehézgépszerelőként. A férfit a munkája gyakran szólította vidékre, és ha éppen abban a körzetben volt, akkor Miskolcra, Rózsikához járt a fizetésért.

„Mikor jött, beszólt a pénztárba, hogy kezét csókolom, Rózsika, megérkeztünk. És mindig megkérdezte, hogy férjhez ment-e már Rózsika? És mindig mondtam, hogy nem, nem mentem még férjhez, majd ha maga megnősül. Így viccelődtünk egymással, aztán egy éven belül összekerültünk.”

Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

A viccelődés akkor fordult komolyra, mikor Józsi egy nap meglátogatta Rózsikát a munkásszállón, ahol lakott, és a lány megértette, hogy a férfi tényleg udvarolni szeretne neki.

„Volt egy nagyon csinos kolleganőm, egy fiatal lány, 18 éves, én már akkor 26 voltam, a párom is. A kolléganőmnek gyönyörű, hosszú fekete haja volt, szinte japános metszésű szeme, nagyon csinos volt. És én ezzel a lánnyal laktam a munkásszállón. A Józsika mindig meglátogatott bennünket, én pedig szentül hittem, hogy a Zitának akar udvarolni. Egyszer azonban akkor jött, amikor a lány iskolában volt, ekkor derült ki, hogy nem Zita tetszik neki, hanem én.”

Még annak az évnek a szeptemberében Rózsi is felkerült Pestre, és a pár eljegyezte egymást. Miután találtak egy albérletet, az esküvőre is sort kerítettek.

Nem volt semmi felhajtás, nem vágytak rá.

Két tanú kíséretében elmentek a házasságkötő terembe, utána pedig egy étteremben megebédeltek. „Nem kell nagy lakodalom ahhoz, hogy 51 évig együtt maradjunk” – tette még hozzá Rózsika.

Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

Az esküvő után Józsi 7-8 évig még maradt a munkahelyén, ami azt jelentette, hogy továbbra is rendszeresen járta a vidéket, volt, hogy egy-két hétig is odavolt. Bár feleségének ez az időszak emberpróbáló volt, most már úgy érzik,

ez a nehéz periódus is hozzájárult ahhoz, hogy 51 év után is együtt vannak.

„Borzasztó érzés volt, mikor elváltunk. De a nagyobb buktatókon ez idő alatt átestünk, és összecsiszolódtunk” – állapította meg Rózsika.

Később Józsi otthagyta a munkahelyét, és vállalkozóként kezdett el dolgozni, a pár pedig a belvárosi albérletükből a 16. kerületbe költözött ki, már a saját otthonukba. A házastársak teljes szimbiózisban éltek együtt, Rózsika lett ugyanis Józsi vállalkozásának a könyvelője.

Mint mondták, soha nem érezték, hogy mélyponthoz érkezett volna a kapcsolatuk, megpróbálták mindig elfogadni a másikat, sőt szabadságot is engedtek egymásnak, hogy ne érezzék úgy, hogy megfulladnak egymás mellett.

Képünk illusztráció Forrás: AFP

„Vettünk a Mátrában egy pici házat, és mindig oda zavartam fel a férjemet pénteken, hogy kicsit ki tudjon kapcsolódni, én meg itthon maradtam. A sok munka miatt féltettem az egészségét. Még amikor ideköltöztünk, akkor is volt, hogy a férjem felment a Mátrába egyedül, bár két nap múlva már itthon volt, mert nem volt, aki olyan finomat főzzön neki.”

Az idősotthon gondolata Rózsiban már elég korán, 42 éves korában megfogalmazódott, amikor egyszer kórházba került. Egy idősebb hölggyel került egy szobába, aki sokat mesélt neki saját kis apartmanjáról, amit a lánya fizetett neki. Rózsinak annyira megtetszett a dolog, hogy rögtön eldöntötte, nyugdíjasan ők is egy ilyen otthonba költöznek majd be.

„Gyerekünk nem volt, a család szanaszét vidéken, nem akartam, hogy a testvéreim gondozzanak majd. A férjem akkor azt mondta, hogy őrültség, és megállapodtunk, hogy nem beszélünk a dologról többet, és addig élünk együtt a 16. kerületi házunkban, ameddig élünk. Ha az egyikünk majd elmegy, a másik eldönti, hogy mit csinál. Ebben megállapodtunk, de bennem azért továbbra is ott motoszkált a dolog.”

Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

Aztán évekkel később Józsi is kórházba került, ami mindkettőjük számára nagy trauma volt. Tél volt, Rózsi egyedül maradt otthon, rendben kellett tartani a házat, havat lapátolt, a vidékről érkező vendégeket kiszolgálta, és közben, amikor csak tudott, rohant be a férjéhez. Józsi látta, mennyire megviseli feleségét a sok tennivaló, így hazatérte után

ő állt felesége elé azzal az ötlettel, hogy mindkettőjük egészsége és biztonsága érdekében mégiscsak az otthon lesz a megoldás.

Ennek 14 éve már, 2002 októberében költöztek be törökbálinti apartmanjukba, miután 16. kerületi házukat bútorostól, mindenestül eladták. És idén októberben lesz 51 éve annak is, hogy kimondták egymásnak azt a bizonyos boldogító igent.

József most 77 éves, Rózsika pedig 78. Az ünneplés, a bakancslista kívánságuk teljesítésével már megvolt, talán nem is kaphattak volna szebb ajándékot egy margitszigeti sétánál.

Nyílt levél a nőnek, akire rákiabáltam sorban állás közbenhttp://www.life.hu/csalad/20160919-nyilt-level-a-holgynek-akire-rakiabaltam-sorban-allas-kozben.htmlTermészetesen azt egy embertársunktól sem lehet elvárni, hogy egy számára szokatlan vagy érdekes dologra ne figyeljen fel, adott esetben ne kezdje el nézni. Az azonban igenis mindenkitől elvárható, hogy kíváncsiságával próbáljon meg nem beletaposni a másik ember érzéseibe. Család--Szegénység, éhezés, kiszolgáltatottság - A világ gyermekeinek tragikus helyzetehttp://www.life.hu/csalad/20160919-szeptember-20-unicef-a-gyermekek-vilagnapja.html2015-ben körülbelül 1 millió gyermek számára életük első napja egyben az utolsó is volt – borzasztóan magas szám ez. Az UNICEF A világ gyermekeinek helyzete (SOWC 2016) című idei jelentése szerint pedig a világ legszegényebb kiskorúinak az életkörülményei a következő 15 évben csak tovább fognak romlani, amennyiben a kormányok, vállalatok, nemzetközi szervezetek nem tesznek erőfeszítéseket a megoldások keresésére. Szeptember 20-án a gyermekekre, elsősorban a fejlődő országok gyermekeire emlékezünk. Család--Sztárcsemeték, akikről nem gondoltad volna, hogy az LMBTQI közösséghez tartoznakhttp://www.life.hu/csalad/20160915-celebgyerekek-akikrol-nem-is-gondoltad-hogy-az-lmbtq-kozosseghez-tartoznak.htmlA nemiséggel és szexualitással összefüggő társadalmi normák változásával és azzal, hogy egyre többféle identitás válik elfogadottá, a hírességek is élnek a lehetőséggel, és egyre többen coming outolnak. És miközben ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy a kiforrott, sziklaszilárd személyiséggel bíró hírességek tárulkoznak ki leginkább, szépen lassan megjelentek a porondon a sztárcsemeték is, akik egyre fiatalabb korban próbálják meghatározni, hogy kik is ők valójában. Körbejártuk hát kicsit a témát, és bemutatunk öt olyan celebgyereket, akikről te sem tudtad, hogy LMBTQI irányultságúak. CsaládOrigoHírességek, akik sérült gyereket nevelnekhttp://www.life.hu/csalad/20160915-sztarok-akiknek-gyermeke-serult-beteg.htmlEgy speciális nevelési igényű gyermek mellett az élet soha nem unalmas. A sérült gyereket nevelő szülőknek az évek alatt számtalan kihívással és nehézséggel kell megküzdeniük, cserébe azonban semmi máshoz nem fogható szeretetet és ragaszkodást kapnak "csodabogár" csemetéjüktől. Az alábbiakban olyan hírességeket vettünk sorra, akik családjába speciális nevelést igénylő gyerkőc született. Család--Terror a neten – halálba hajszolt gyerekek tragikus történetei http://www.life.hu/csalad/20160914-internetes-zaklatas-cyberbullying-harom-tragikus-tortenet.htmlAz iskolai kiközösítések, csúfolódások és fenyegetések egyáltalán nem számítanak új keletű dolognak, biztosan neked is volt olyan osztálytársad – esetleg te magad voltál az – akit valamilyen, sokszor mondva csinált ürüggyel piszkáltak a társai. A folytonos csúfolódás jobb esetben csak a kipécézett gyerek iskolai pályafutására nyomja rá a bélyegét, rosszabb esetben akár az életébe is kerülhet. Család--Így csapatták a nyáron az Instagram burzsuj tinédzsereihttp://www.life.hu/csalad/20160913-igy-toltottek-a-nyarat-az-instagram-kogazdag-kolykei.htmlNem kell ahhoz kőgazdagnak lenni, hogy a nyarat felhőtlen szórakozással töltse el az ember fia vagy lánya. Ha viszont egy tininek – szülei jóvoltából – van mit a tejbe aprítania, akkor szó szerint az egész világ kinyílik előtte, és az uncsi fesztiválozás és strandolás kombó helyett a földi halandók számára szinte elképzelhetetlen szinteken tölheti el a nyári szünetet. Lássuk hát, hogyan telt a vakáció az Instagram kőgazdag tinédzserei számára. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.