szépségápolás smink sminkbaki
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Senki sem tökéletes, de van bennünk egy közös, mégpedig a tökéletességre való törekvés. Ami bizony könnyen sérülhet, ha kapkodva készítjük el a sminkünket. Ám sokszor a tájékozatlanság is okozhat meglepetéseket. Azok hibáznak a legtöbbet, akik amúgy nem használnak sminket rendszeresen, hanem valami élettani változás lép az életükbe, és az ideiglenes bőrproblémáikat, pattanásaikat szeretnék palástolni. Nekik sokkal hasznosabb lenne egy tisztítókúra, valamint egy kozmetikus szakember segítsége, mint a smink, ha valóban meg szeretnék oldani a problémát.

A sminkhibák toplistáját még mindig az alapozó vezeti

A túl sötétre (öregít, gyakran nyúzottabbnak mutatja az arcot) vagy éppen fordítva, a túl világosra (mint egy lampion az éjszakában magára vonzza a fürkésző tekinteteket) alapozott arc minden esetben elválik viselője testétől, és külön életet kezd élni. A jó minőségű alapozó egységesíti a bőrszínt, és javítja a bőrszerkezetet. Akkor szép, és akkor marad láthatatlan, ha a jelenlegi bőrszínünkkel azonos árnyalatú alapozót választunk.

Forrás: Thinkstock

A korrektor

Sokan még mindig nem tudják, de a korrektor nem alapozó! Ha a korrektorral próbálod egységesíteni az arcszíned, akkor maszkszerű, vastag lesz, mert sokkal gazdagabb a textúrája, mint az alapozóé. A korrektornak más szerepe van. A szem alatti terület felfrissítésére való, amihez egy-két árnyalattal világosabb korrektort kell választani, mint a bőrszíneddel megegyező alapozószín. A bőrhibák elkendőzésére a bőrszíneddel harmonizáló árnyalatot válassz, és csak a problémásabb részekre használd. A professzionális termékek palettája szélesebb spektrumban kínál lehetőségeket, de mindenképp kérj segítséget a használatukhoz, mert másképp működnek, mint a közönségtermékek.

Forrás: Thinkstock

Az arckontúrozás

Ismerjük be végre, hogy a sminkelés művészete egy szakma, és még a szakmabelieknek is fejtörést okoz olykor-olykor. Nem csoda, hogy a Kim Kardashian-féle arckontúrozás kiverte a biztosítékot, hiszen hozzá nem értő, de lelkes amatőrök előszeretettel alkalmazzák, nem törődve a végeredménnyel, hogy koravén, maszkhatású transzvesztitákká változnak. Grace Kelly volt az első nő, aki elsőként élt az arckontúrozás lehetőségeivel, amit mi, szakemberek is alkalmazunk, de annak semmi köze a Kardashian-féle változathoz.

Forrás: Thinkstock

A túlrajzolt, sablonszerű szemöldök

A nemzetközi trend a természetes, vastag szemöldököt hirdeti, amivel önmagában semmi gond. De akinek kikopott vagy túlszedte, gyakran esik abba a hibába, hogy sablonszerűen, vastagon alá-fölé rajzolja a szemöldökét, amitől úgy fest, mint egy rajzfilmfigura. Túl karakteres lesz a kinézete, és gyakran szigorúvá teszi viselőjének arcát. A másik nagy hiba, hogy nem megfelelő a színválasztás. A természetes hatáshoz az arcformádhoz igazítsd a szemöldököd formáját, majd a hajtöveddel harmonizáló árnyalatú szemöldökceruzával vagy porral élénkítsd a színét, ezután egy spirálos kefével, a száliránynak megfelelően fésüld ki a felesleget.

Forrás: Thinkstock

A rúzs színének kiválasztása

A rúzs a csábítás második legfontosabb kelléke. De úgy látom, hogy a megfelelő szín kiválasztása sokaknak nehézségeket okoz. Sokan nem tudják eldönteni, melyik szín előnyös számukra. A legfontosabb tényező, hogy mindenkinek más és más a személyes kémiája, ezért az ajakrúzst mindig az ajkakon kell kipróbálni. A meghatározásához fontos figyelembe venni a bőrszínt is.

  • A tél típus bőrszíne világos, rózsaszínes, a hozzá passzoló rúzsszínek a classic red, a borvörös, a hot plum, az élénk pink, a misztikus lilák, a fukszia árnyalatai.
  • A tavasz típus bőrszíne világos, meleg tónusú, barackos árnyalatú, gyakran szeplős. A hozzá illő rúzsszínek a nude, a barackos árnyalatok, a rózsaszínek, a lazac, a korall, a narancs, a narancsos piros.
  • A nyár típus bőrszíne a tipikus porcelánbőr, a hozzá passzoló rúzsszínek a nude, a pasztell rózsaszín, a lazac, a mályvás árnyalatok, a lilás tónusok, a hideg piros.
  • Az ősz típus bőrszíne sötétebb. A hozzá illő rúzsszínek a nude, a barackos, a narancs, a terrakotta, a barnás árnyalatok, a rézvörös, a bogyós színek, a mélyvörös és az erdei gyümölcsök árnyalatai.
Forrás: Thinkstock

A smink egy lehetőség az önkifejezésünk, egyéniségünk kinyilatkoztatására. Éljünk vele!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.