A takarékoskodás nem feltétlenül pénz, sokkal inkább döntés kérdése. Nem a félretett összeg nagysága a legfontosabb, hanem az, hogy igenis szánd rá magad, és próbálj meg havonta egy kis pénzt „eldugni magad elől”. Hidd el, később még jól fog jönni! 

A következőben három olyan egyszerű módszert mutatunk be, amit mindenki meg tud otthon csinálni, semmiféle pénzügyi képesítés nem szükséges hozzá. 

Forrás: Thinkstock

Gondolkodj előre 

Amikor megkapod a fizetést, a kötelező kiadásokra azonnal tegyél félre annyit, amit ki kell majd fizetni. Ami ezenfelül megmarad oszd el 30 egyenlő részre. Mindennap csak annyi pénz legyen nálad, amennyit költhetsz. Ebben az esetben fontos, hogy ne használj bankkártyát, mert nem fogod tudni kontrollálni a kiadásokat. 

Tartsd meg az aprót 

Minden este tedd a tárcádban megmaradt aprópénzt egy kis dobozba. Hónap végén, ha már kifogytál a tartalékaidból, ez bizony nagy segítség lehet, hiszen sokszor 8-10 ezer forint is össze tud jönni így. Ez az első két módszer azonban nem alkalmas arra, hogy hosszú távú spórolási céljaidat megvalósítsd. 

Forrás: Thinkstock

Hosszabb távon 

Ez már egy kicsit hosszabb távú stratégia. A lényege, hogy elindítod egy összeggel a félretevést, és minden héten ugyanannyival növeljük a megtakarítást, mint amivel eredetileg indítottuk. 

Támogatott tartalom