Öt dolog az otthonodban, amitől könnyen ellustulhatsz

fáradtság kutatás tévé otthon számítógép lustaság lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Főleg a hideg, téli napokon jó egy kicsit bekuckózni a kanapéra, körbetekerni magadat egy puha pléddel és maratoni sorozatnézést rendezni. Ezzel nincs is probléma addig, míg a lustulás nem válik napi szokásoddá. Ha azt veszed észre, hogy minden programodat lemondod azért, hogy a lakás négy fala között maradhass, érdemes elgondolkoznod kicsit azon, vajon mi szívhatja el az energiádat.

A kupis íróasztal

A Princeton Egyetem kutatása szerint az agyadat lefárasztja a folytonos vizuális zűrzavar, ami szellemileg és fizikailag is kimerültté tehet.

Az agyadat lefárasztja a folytonos vizuális zűrzavar Forrás: Thinkstock

A számítógép

Az internetnek hála sokkal könnyebben elintézhetsz egy csomó dolgot akár a kanapédról is – könnyen túltolhatod azonban a dolgot, ha nem figyelsz. Az internet tényleg nagyon praktikus, ám miután megrendelted a vacsit, letöltötted a kedvenc sorozatodat, és cseteltél kicsit a barátaiddal, könnyen eljuthatsz arra a szintre, hogy már nem is érzed szükségét annak, hogy felkelj a gép elől.

A kék falak

Imádjuk a kék minden árnyalatát, de érdemes kétszer is meggondolnod, hogy melyik helyiségek falát festesd kékre. A Travelodge tanulmánya szerint a kék falak lassítják a pulzusszámot, csökkentik a vérnyomást, és álmosító hatásúak.

A kék falak álmosító hatással bírnak Forrás: Thinkstock

A termosztát

Tanulmányok kimutatták, hogy alvás közben az ideális környezeti hőmérséklet 16 és 20 fok között van – magyarán, jobb, ha éjjel kicsit hűvös van az otthonodban. Ha melegben alszol, kevésbé tudod kipihenni magad, és könnyen lehet, hogy a fáradtság miatt az esti program helyett inkább a kanapét választod majd egy kis szundikáláshoz.

A tévé

Szívesen alszol el tévénézés közben? Nem éppen jó ötlet. A képernyő fényei ösztönzően hatnak az agyadra, gátolják az alváshoz szükséges hormon, a melatonin termelését, ami azt jelenti, hogy sokkal rosszabb minőségű lesz az alvásod, másnap pedig nyúzottan, fáradtan ébredsz majd. Ilyen állapotban pedig ne csodálkozz, ha nem lesz kedved kimozdulni a lakásból.

A képernyő fénye ösztönzően hat az agyadra, gátolja az alváshoz szükséges hormon, a melatonin termelését Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.