Alaszkáról sokan úgy gondolkodnak, mint egy mesevilágról, ahol nincs más, csak hó és jég. Pedig ez a hely sokkal több ennél: ha feledhetetlen túrákra, csodálatos ételekre és különleges vidékekre vágysz, vedd fel a bakancslistádra Alaszkát.

Alaszkát leginkább a tavaszi és a nyári hónapokban érdemes meglátogatni: novembertől januárig ugyanis sok a napsütés nélküli órák száma,  áprilistól azonban az idő már kifejezetten kellemes, a nyár pedig a tévhitekkel ellentétben annyira meleg, hogy a túrázáshoz elég egy rövidnadrág és egy póló.  Persze a hegyekben ilyenkor is van hó, így ne csodálkozz, ha 1-1 kirándulás alkalmával aligruhában még hógolyózni is fogsz.

AnchorageForrás: Thinkstock

Amerikában nagy divat óceánjárókon hajókázni, sok hajó pedig télen a Karib-térségben tölti az időt, míg nyáron Alaszkába viszik a turistákat. Ez nem véletlen: rengeteg itt a látnivaló. Ha repülővel tervezed az utat, Anchorage legyen a célállomás,  ide érkezik ugyanis a napi 240 repülőjárat. Persze Vancouverből is átjöhetsz ide komppal, ám ne tedd: Alaszkában nem érdemes 1-2 napot eltölteni, ez a hely ugyanis sokkal, de sokkal több időt követel, ha már egyszer eljutsz idáig.

Kóstolj halételeket!

Ha valahol, Alaszkában érdemes tengeri finomságokat választanod, hiszen itt maximálisan biztos lehetsz benne, hogy a halak, rákok frissek, egészségesek.

KirályrákForrás: Thinkstock

Az első számú fogás az alaszkai királyrák, aminek az íze egészen más, mint általában a többi ráké. Édesebb, omlósabb, zamatosabb, egyszerűen kihagyhatatlan.
A halibut, vagyis az óriás laposhal  is a hely egyik különlegessége, amit mindenképp próbálj ki BBQ szósszal. Lehet, hogy azt gondolod, a hal és ez a szósz nem passzolnak össze, de ha Alaszkában megízleled a kombinációt, valószínűleg újragondolod a dolgot. Ha nem kedveled a tengeri élővilágot a tányérodon, és inkább a húsokra voksolsz,  kóstolj jávorszarvas steaket.  Mennyei az íze, ráadásul egy gramm zsír sincs rajta. 

Ha pedig már jóllaktál a helyi ínyencségekkel, jöhetnek a városnézések!

Glacier Bay Nemzeti Park

Ha valami különös okból csak egy dolgot néznél meg Alaszkában, akkor az a Glacier Bay nemzeti park legyen. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a hely nemcsak Alaszka, de a világ egyik legszebb pontja is.

Glacier BayForrás: Thinkstock

1986 óta a világörökség része, évente közel félmillió ember látogat el ide. A Glacier Nemzeti Park egy hatalmas, többágú fjord a Glacier-öböl környékén. Közúton nem tudod megközelíteni a helyet, így marad a komp vagy a levegő. Képzeld el, hogy a környező hatalmas hegyekről sok-sok gleccser érkezik az öbölbe, és amerre csak a szem ellát, a kék és a fehér színek ezer árnyalata tárulkozik eléd. A városi élethez szokott szemnek hihetetlen felüdülés ez a látvány.

A borjadtás az a hang, amikor a gleccserekről szakadnak le a jégtömbök. Ha jól figyelsz, itt hallhatod ezt a különleges zajt.

Skagway

Biztosan olvastál már, vagy láttál filmeket az 1898-as aranylázról, amikor emberek tízezrei özönlöttek Alaszkába az arany reményében. Skagway nagyban kapcsolódik ehhez az időszakhoz, a városon keresztül érkeztek ugyanis az aranyásók a környékre. Skagway olyan, mintha legalább 100 évet visszamennél az időben. Ha a városban jársz, érdemes részt venned egy keskeny nyomtávú vasúti utazáson a híres White Pass útvonalon.

SkagwayForrás: Wikipédia

A vonat hangulata, a táj visszarepítenek az időben, és a mesés erdőket nézve azon fogsz gondolkodni, vajon milyen lehetett itt 100 évvel ezelőtt mindent feladni az aranyért.

Skagwayben egyébként a vonatozáson kívül túrázni is érdemes, a környék ugyanis tényleg meseszép. Ha pedig kalandvágyó vagy, egy vadvízi evezés keretében bepillantást nyerhetsz olyan helyekre, amik egy egyszerű gyalogtúra alkalmával bizony kimaradnának.

Ketchikan

Ha a horgászat szerelmese vagy, mindenképp iktasd be az alaszkai utazásodba a sporthorgászok Mekkáját, a Revillagigedo-szigeten fekvő Ketchikant.

KetchikanForrás: Thinkstock

Persze a horgászat mellett is ezer érdekes dolog van a városban: többek között a sétád alkalmával érdemes megnézni a totemoszlopokat, itt van ugyanis a világ legnagyobb gyűjteménye. Ezenkívül kipróbálhatod, milyen lehetett az egykori bennszülötteknek kenuzni a folyókon, de ha csak egy klasszikus kiránduláshoz van kedved, akkor sem fogsz csalódni. Ha szuvenírekből is bevásárolnál, azt itt megteheted: a hely ugyanis tárt karokkal várja a költeni vágyó turistákat.

Juneau

Végül Alaszka fővárosa se maradjon ki a programból, bár meglepő módon itt nincs annyi látnivaló, mint a korábban említett városokban. A Tracy Arm fjordot és a Mendenhall-gleccsert érdemes felvenni a listádra, befizethetsz bálnalesre, és  tehetsz egy sétát a Glacier Garden esőerdőben, ahol a virágok és a fák szépsége biztosan megbabonáz majd.

JuneauForrás: Thinkstock

És még egy tipp: ha Alaszkában jársz, néha csak állj meg egy pillanatra, és szívd be mélyen ezt a csodás, tiszta illatot. A világon nem túl sok helyen találkozhatsz ilyen szépségekkel. Élvezd hát nagyon!