Pecsa Music Hall lebontás építészet Petőfi Csarnok múzeum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Volt egyszer Budapesten egy ifjúsági szabadidőközpont. A köznyelven csak PeCsa néven emlegetett koncerthelyszín 30 év működés után, 2015. október 23-án zárt be. Az épület bontását néhány hét múlva kezdik, hogy helyén 2019-re elkészüljön az Új Nemzeti Galéria. A Petőfi Csarnok lebontás előtti utolsó pillanatait örökítettük meg.

A Petőfi Csarnok 1985. április 27-én nyílt meg, az átadásakor még Kádár János, az MSZMP főtitkára is jelen volt, a nyitó koncertet pedig a Karthago adta. Évekig a PeCsa volt Budapest egyetlen ifjúsági szabadidőközpontja, a korabeli viszonyokhoz képest pedig meglehetősen korszerű gépészettel rendelkezett.

A modern hang- és fénytechnikák ellenhatásaként viszont ott volt az épület belső dizájnja, ami már a kezdetektől fogva sok vitát váltott ki. A csarnok csupasz betonfalai – amelyeken a zsaludeszkák nyomai is látszottak – nem igazán illettek a népművészeti ihletésű madár-virág motívumokkal díszített piros ajtókhoz.

Forrás: Margitay Klára/Life.hu

Az elmúlt évtizedekben a PeCsa egyre korszerűtlenebbé vált. Nemegyszer volt szó teljes felújításról, ennek lehetőségéről először 2011-ben írtak az újságok. Végül mégis inkább az elköltöztetés, majd pedig a megszüntetés vált reális opcióvá.

A csarnok 2015 őszén zárt be végleg, hogy átadja helyét a japán SANAA építésziroda tervei alapján megvalósuló Új Nemzeti Galériának. A SANAA építésziroda egyébként a számos elnyert nemzetközi díj mellett 2010-ben az építészszakma Nobel-díjának számító Pritzker-díjat is megkapta.

A most elbontandó Petőfi Csarnok és az ahhoz tartozó szabadtéri színpad 10 729 négyzetméteren terül el a Városligetben, az Új Nemzeti Galéria épülete a tervek szerint 9095 négyzetmétert foglal majd el.

/1612/Egy_k20161216123634Teszteld karácsonyi tudásod - Felismered ezeket a filmes otthonokat?http://www.life.hu/otthon/20161214-karacsonyi-filmek-otthonai-kviz.htmlVannak, akik imádják, vannak, akiknek a hideg futkos a hátukon tőle: közelednek az ünnepek, ezzel párhuzamos pedig ellepik a tévécsatornákat a jól megszokott karácsonyi filmek is. Kívülrőd fújod már a Reszkessetek, betörők! minden jelenetét? Akkor tedd próbára tudásod, és ismerd fel a híres karácsonyi filmeket a bennük szereplő otthonokról. OtthonOrigoHogyan ne menj a házigazdák idegeire – Tiltólista kispályás vendégeknekhttp://www.life.hu/otthon/20161213-nyolc-legrosszabb-dolog-amit-vendegsegben-tehetsz.htmlAz ünnepi időszak nem telhet el karácsonyi filmek, családi vacsorák, no meg persze kötelező vendégeskedések nélkül. Ha ebben az évben te leszel a vendég, a kosztért és kvártélyért cserébe illik néhány kimondatlan szabályt betartanod, hogy a lehető legkevesebb problémát okozd a házigazdáidnak. Mutatjuk, mit ne tegyél vendégeskedés közben. Otthon--Így használd 2017 színét az otthonodban http://www.life.hu/otthon/20161212-a-pantone-intezet-megvalasztotta-2017-ev-szinet-a-lombzoldet.htmlEltelt egy újabb év, ezt pedig mi sem jelzi jobban, mint hogy a neves Pantone Intézet ismét kiadta iránymutatását a következő esztendőre. 2017 színe az egyszerű, mégis nagyszerű, 15-0343 kódú greenery, azaz lombzöld lett. OtthonThinkstockLenyűgöző képek a világ legszebb épületeirőlhttp://www.life.hu/otthon/20161202-arcaid-images-architectural-photography-awards-a-vilag-legszebb-epuletei.htmlIdén Berlinben tartották a világ legnagyobb nemzetközi építészeti versenyének fináléját, a World Architectural Festivalt (WAF), amelyen minden évben több kategóriában is díjakat osztanak ki, az építészeti elismerések mellett például a legjobb épületfotót is megnevezik. A legjobb építészeti fotó díját idén Matt Emmett képe kapta. A nyertes pályázat mellett most a döntősök közül is megmutatjuk kedvenceinket. Otthon--Öt dolog az otthonodban, amitől könnyen ellustulhatszhttp://www.life.hu/otthon/20161128-ot-dolog-az-otthonodban-amitol-konnyen-ellustulsz.htmlFőleg a hideg, téli napokon jó egy kicsit bekuckózni a kanapéra, körbetekerni magadat egy puha pléddel és maratoni sorozatnézést rendezni. Ezzel nincs is probléma addig, míg a lustulás nem válik napi szokásoddá. Ha azt veszed észre, hogy minden programodat lemondod azért, hogy a lakás négy fala között maradhass, érdemes elgondolkoznod kicsit azon, vajon mi szívhatja el az energiádat. OtthonThinkstockKészíts bájos karácsonyfadíszt tobozból!http://www.life.hu/otthon/20161115-molnar-gina-a-ginappi-a-muhely-vloggere-karacsonyfadiszt-keszit-tobozbol.htmlHangolódj az ünnepekre, és készítsd el az idei karácsony legimádnivalóbb díszeit - Molnár Gina, a Ginappi, a műhely vloggere az alábbi videóban megmutatja, hogyan készíthetsz karácsonyfadíszt tobozból. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.