Az Airbnb-n fellelhető szálláshelyek legalább olyan sokfélék, mint maguk a turisták, akik különböző országokból érkeznek, és más-más kultúrát képviselnek. A házigazdák tapasztalatai általában pozitívak, de néhány vendég nemcsak felér egy rémálommal, hanem súlyos károkat jelenthet a lakástulajdonos számára. Most belőlük állítottunk össze egy worst of listát.

A nonstop partizók

Ha az Airbnb felületén hirdetsz, előbb-utóbb szembesülni fogsz azzal, hogy valaki(k) káosszá változtatják az otthonodat. Egy 26 éves holland nő erről a következőképpen számolt be az AirHostsForum.com-on: Ahogy beléptem a lakásba, egyből láttam, hogy egy csomó minden hiányzik vagy megsérült. Eltűnt a mennyezeti lámpa, a falról a kedvenc képem, üres sörös- és borosüvegek hevertek szanaszét, és olyan bűz terjengett, hogy belefájdult a fejem. Az étkezőasztalon egy cetli várt, rajta az üzenet, hogy köszönet a csodaszép szállásért.” Egy másik Airbnb-házigazda is csúnyán megjárta, akinek a vendégei hatalmas bulit csaptak, és az egész házát összedöntötték: a bútorokat elmozdították a helyükről, eltörték a székek lábát, és végiglocsolták a padlót vörösborral.

A nonstop partizókForrás: giphy.com

A kéjbúvárok

Mindenki szereti a szexet, a környezetváltozás pedig különösen jót tesz a libidónak, de vannak kimondatlan szabályok arra, ha valaki az Airbnb-n foglal szobát. Bár alapvetően üzleti tranzakcióról van szó, nyilván az élmény egészen más, mint egy szállodában tartózkodni. Az olcsóbb díjakért vállalni kell bizonyos feltételeket, és tiszteletben tartani mások – a házigazdák és a többi vendég – magánszféráját. Amennyiben a kiadós hancúrozás a cél, akkor az Airbnb valószínűleg nem a legjobb ötlet, hacsak nem egy kastélyt vagy villát bérel ki a szerelmespár. A Párizsban élő Maxime számára ismerős a szituáció, többször futott már bele hasonlóba. Az egyik legkellemetlenebb élménye néhány hónapja történt, amikor az egyik szállóvendége 3 órán át pornót nézett. Abban bíztam, hogy gyorsan végez, de nem volt szerencsém”– írta kommentben a férfi, aki azóta házirendet készített a zavartalan lakhatás érdekében.

A piatolvajok

A kísértés kiküszöbölésére nem árt, ha kulcsra zárod a bárszekrény ajtaját, így nem kell attól tartanod, hogy a vendégeid megdézsmálják az italkészletet. Pontosan ez történt egy berlini szállásadóval, akinek a vitrine tele volt méregdrága konyakokkal, a bérlők pedig úgy gondolták, hogy ezek a lakás tartozékai. Távozáskor a tulajdonos ki akarta fizettetni velük az italok árát (ami gyakorlatilag többe került, mint a szállás), de nem tudta rajtuk behajtani az összeget.

A piatolvajokForrás: giphy.com

Az idegen nyelvet nem beszélők

Mielőtt megosztod másokkal a saját rezidenciádat, nem árt csekkolni, hogy az érkezők ugyanazt a nyelvet beszélik-e, amit te. Egy Rómában élő lány ezt a rövid történetet osztotta meg az Airbnb közösségi központján keresztül:Szilveszter előtt a lakótársam szobájába beköltözött egy japán pár, és egész hétvégén nem szóltunk egymáshoz, mivel egy kukkot nem beszéltek angolul. Eléggé kínos volt így köszönteni az új évet.” Kommunikálni beszéd nélkül is lehet (végső esetben pedig ott a szótár és a fordítóprogramok), de kényelmetlen helyzeteket eredményezhet, ha nem tudjuk egy más nyelvet beszélővel megértetni magunkat.

A házfoglalók

Az Airbnb világszerte hihetetlen népszerűségnek örvend, és egyre többen adják ki a lakásukat, szobájukat vagy csak a kanapéjukat, de vannak olyan esetek, amik rosszul végződnek. Illusztris példa erre, hogy Kaliforniában egy férfi kibérelt egy hatalmas házat, és annyira jól érezte magát, hogy nem is akart kiköltözni belőle. A házigazdának ügyvédet kellett fogadnia, a kilakoltatási folyamat pedig több hónapig tartott. A „lakásfoglalók” általában semmiféle előzménnyel nem rendelkeznek az Airbnb-n, és általában több hétre vagy akár hónapra keresnek kiadó szállást, ami szintén gyanúra adhat okot.

A WC-vandálok

Úgy tűnik, ezek az emberek ügyelnek a saját fürdőszobájuk tisztaságára, de nincsenek tekintettel a másokéra. Egy francia lakástulajdonos a közösségi oldalán osztott meg néhány képet ezzel kapcsolatban, amihez a következőket írta:Egy fiatal pár vette ki az apartmanomat, és két nap alatt 8 tekercs WC-papírt sikerült elhasználniuk. Ez önmagában nem lett volna gond, de majdnem elájultam, amikor bementem a mosdóba, és felnyitottam a szemetes tetejét, mert belekakiltak!” Az a New York-i lakástulajdonos sem járt jobban, akit a szomszédok riasztottak hajnalban, hogy a részeg vendégek kiszakították a falból a mosdót, és elárasztották vízzel az egész emeletet.

A WC-vandálokForrás: giphy.com
Jó, ha tudod!
Az Airbnb szóvivője, Peter Schottenfels szerint a házigazdák és bérlők közötti nézeteltérések, konfliktushelyzetek igen ritkák. A közösségi szállásfoglaló a zéró tolerancia elvét követi a fenti említett esetekben; minden egyes panaszt alaposan kivizsgálnak, és kitiltják a rendszerből azokat a felhasználókat, akik vétenek a szabályozás ellen.