Álomotthonok című sorozatunkban most ismét elkanyarodunk kicsit az üzleti élet felé. Az egyedi módon felújított családi házak és luxusvillák után egy újonnan nyíló, dizájnos gyorsétterem belső kialakításának rejtelmeibe engedünk betekintést.

Dóró Judit belsőépítészt egy kecskeméti felkapott áruházban található gyorsétterem átalakításával bízták meg. A hely eddigi enteriőrje egy mediterrán trendet tükrözött, amire napjainkban már egyre kevésbé van igény. A kovácsoltvas használata, valamint az intenzív színek ekkora felületeken már divatjamúltnak számítanak. Ezért is kérték fel Juditot egy újabb, frissebb, egyedibb dizájn és arculat kialakítására. Judit elmondása szerint a tervezési feladat igen izgalmasnak bizonyult, mert három egymással szoros összefüggésben lévő teret kellett úgy megtervezni, hogy végeredményben egységet alkossanak. 

Judit elmondása szerint a tervezési feladat igen izgalmasnak bizonyultForrás: Dóró Judit

Így készül az álomotthon. 

A megrendelő által megadott témakör a „vitorlás” és a balatoni hangulat volt, Dóró Juditnak erre alapozva kellett felépítenie mind formában, mind pedig anyaghasználatban a tereket. Némileg komplikálta a térszervezést, hogy a meglévő kapcsolódó terek két bejárattal is rendelkeztek. Az egyik bejárat az utcafront felől található, ahonnan a kiszolgálótérbe juthatnak a vendégek. Az itt található galériaegység szerkezetét a jobb térkihasználás érdekében módosítani kellett. A törtvonalú kovácsoltvas lépcsőt Judit egy egyenes vonalú, könnyed hatású lemezlépcsővel váltotta ki, amelynek új korlátja egy összekuszált hajókötélre emlékeztet.

A törtvonalú kovácsoltvas lépcsőt...Forrás: Dóró Judit
...Judit egy egyenes vonalú, könnyed hatású lemezlépcsővel váltotta kiForrás: Dóró Judit

A több ülőhely biztosítása érdekében Judit a galériát két irányban megnövelte, az alacsony belmagasság miatt ebbe a térbe egyedi lámpatestek kerültek, a falfelületek pedig látványos hangulatfénnyel ellátott, 3D-s falpaneleket kaptak. 

Judit a galériát két irányban megnövelteForrás: Dóró Judit
Ebbe a térbe egyedi lámpatestek kerültekForrás: Dóró Judit

A kiszolgálótérben is némi alaprajzi átszervezésre volt szükség a nagyobb vendégkör elhelyezéséhez, ezt Judit a falak mentén húzódó óriási kanapéval és az e köré szervezett logikus asztalelhelyezésekkel oldotta meg. A nagyméretű, egyhangú téglaburkolatú kiszolgálópultot áttervezte egy vitorláshajó-formájú, izgalmas és dizájnos, a hely arculatát képviselő elemmé. 

A nagyméretű, egyhangú téglaburkolatú kiszolgáló pultot...Forrás: Dóró Judit
...áttervezte egy vitorláshajó-formájú, izgalmas és dizájnos, a hely arculatát képviselő elemméForrás: Dóró Judit

A pult az anyaghasználatát tekintve kihívás volt, mivel sok szempontnak kellett megfelelnie. Az erős napi szintű igénybevétel miatta  felülete nagytáblás hidegburkolatból készült, oldalfalát jelképes körablakokkal, lábazati részét hangulatvilágítással hangsúlyoztam. 

Forrás: Dóró Judit
Dóró Judit
"A megrendelők, mint mindig, most is nagyon örülnek annak, amit irodánk szolgáltatott számukra, sőt elmondásuk alapján messzemenően túlszárnyaltuk mindazt, amit csak álmodni mertek. Nekünk ez az elégedett megrendelői visszajelzés az, amely keretezi egy-egy projekt végeredményét, és további sok szép enteriőr megalkotására késztet a jövőben is."

Az egyébként rendelkezésre álló köroszlopot használta fel Judit árbócnak, mely látványban jelképesen tartja a galériát. A hangulatot hűen tükröző színvilág a balatoni zöldes és az ehhez harmonikusan illeszkedő bronzos-narancs, kiegészülve a hajós érzetet imitáló fényes mahagónival és a lépcső mentén található balatoni képpel. A kiegészítő lámpák stílusa szintén ezt a jellegzetes vitorláshangulatot idézi a formákkal és az anyaghasználattal. 

Az egyébként rendelkezésre álló köroszlopot használta fel Judit árbócnakForrás: Dóró Judit

A kiszolgálótér és az áruházi tér között található átjáróba Judit egy magasított bárasztalt tervezett, amely szorosan összekapcsolódik az átjárót díszítő kapuzattal. Az áruházi részt látványos dizájn álmennyezeti elemmel hangsúlyozta, és egy kapuzattal, ami az áruházból érkezők fogadását szolgálja. A vitorlázós hangulat itt is folytatódik egy óriásposzter erejéig. 

Az áruházi részt látványos dizájn álmennyezeti elemmel és egy kapuzattal hangsúlyoztaForrás: Dóró Judit

A székek formája, a lámpatestek, valamint a meszes fa hatású padlóburkolat is nagyszerűen tükrözik a vitorláshangulatot. Egy nyitott, laza, könnyed és mai nemzetközi trendeket követő, igen kellemes hely jött létre, ahová mindenkinek lenne kedve beülni és elidőzni.