Nőként a startupok világában - Interjú Rutkai Zsófival

Forrás: Polyák Attila/Origo -
nők startup vállalkozás női egyenjogúság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Párkányi Orsihoz hasonlóan Rutkai Zsófinak is régi nagy álma volt egy saját cég létrehozása. Álmát egy idehaza még meglehetősen új struktúrán keresztült valósította meg: egy startupgyár berkein belül próbálgatja szárnyait. Nőként a startupok világában című minisorozatunk második része következik. 

Sokan szeretnének nagyot álmodni, egy sikeres startup felépítése során azonban temérdek nem várt kihívással is meg kell küzdenie az embernek. Hiába a jó ötlet, ha nincs hozzá kockázati tőke, ha a vállalkozónak nincs megfelelő kapcsolati hálója, tapasztalata, és még sorolhatnánk. A szakértők szerint tíz startupból kilenc még az indulási szakaszban elvérzik.

Rutkai Zsófinak ezekkel a kezdeti nehézségekkel nem kellett megküzdenie, most mégis egy új, virtuális valósággal foglalkozó prezentációs startup építését vezeti. Munkájáról, tapasztalatairól egy interjú keretében mesélt nekem.

Rutkai Zsófi Forrás: Polyák Attila/Origo

Egy Magyarországon még meglehetősen új és szokatlan struktúrának köszönhetően lett belőled startupper, egy úgynevezett startupgyárnál dolgozol projektmenedzserként. Mit takar egyáltalán a startupgyár megnevezés?

A koncepció lényege, hogy van egy állandó szakértői csapat – fejlesztők, marketingesek –, akik párhuzamosan több startup építésén dolgoznak. A különböző ötletek alapján különböző startupokat hoznak létre, mindegyik élén egy projektmenedzser áll, akiből végül – ha az ötlet validálva lesz – CEO lesz. Manapság nagy probléma, hogy sok startup sikertelen lesz, mivel nem mindenki tudja bevállalni, hogy nem kap fizetést, hogy a vállalkozásából kell élnie. Egy startup létrehozása nagy kockázattal jár. A Drukka Startup Studio viszont, ahol én is dolgozom, egy olyan struktúrát ajánl, ahol a startuppernek nem kell a mindennapi megélhetésén aggódnia. Adnak havi fizetést, támogatják az embert és az ötleteket. Külön érdekes, hogy az én esetemben az ötlet is tőlük származott. Egyébként dolgoztam már régebben is egy rövid ideig egy startupban projektmendezserként, de mindig azt éreztem, hogy szeretnék egy saját céget csinálni. Mindehhez viszont nem volt alaptőkém, illetve ismeretségi hálóm. A startupgyár működési modellje nekem kifejezetten kedvező volt.

Miért vonzott ennyire a saját startup alapítása?

Mindig is érdekelt és vonzott, hogy milyen lehet a semmiből megteremteni egy céget. Izgalmas, hiszen az ember munkahelyeket is teremt egy új startup létrehozásával. Teljesen más, ha döntéshozóként szerepelsz egy projektben, mint amikor felülről diktálnak egy munkafolyamatot.

Forrás: Polyák Attila/Origo

Ahogy sorozatunk előző részéből is kiderült, a startupszektort ma még főleg a férfiak uralják. Te nőként a munkád során találkoztál bármilyen jellegű hátrányos megkülönböztetéssel?

A legjobb az lenne, ha erről nem is kellene beszélgetni, és remélem, hamarosan el is jutunk arra a szintre. De sajnos nekem is volt rossz tapasztalatom. Csak hogy egyet említsek: 2012-ben San Franciscóban részt vettem egy technológiai konferencián, ahol egy újságírónő készített rólam egy képet. Mint később kiderült, az újságíró azt gondolta, hogy én egy hostesslány vagyok, aki az applikációt promotálja. Erről pedig egy cikksorozatot is írt, mondván, hogy én vagyok a legszomorúbb hostesslány, akit kiküldtek a férfiak közé egy techkonferenciára.

Hiszen mi más is lehetne egy nő egy technológiai konferencián, mint hostess...

Összességében azért jól jöttünk ki a sztoriból, még a marketingünknek is jót tett. Reagáltunk rá, elmondtuk, hogy én is mint producer dolgozom egy játékfejlesztési projekten, és nem kell ezen meglepődni. Elég nagy visszhangja volt az ügynek, de 2012 óta szerintem azért már fejlődött a világ, és egyre kevesebb ilyen incidens éri az embert.

Drukka Progress Bar

Rutkai Zsófi és a Nőként a startupok világában című sorozat két másik szereplője, Horváth Dorka és Párkányi Orsi is részt vett a hazai startup- és VR-szakma prominens szereplőit felsorakoztató első Drukka Progress Baron.

Egy startup vezetése mennyire egyeztethető össze az élettel, magyarán mennyi időd marad magadra, a pihenésre?

Ez a kérdés mindig fel szokott vetődni. Mennyire van időnk hobbikra? Hogy lehet ezt a családdal összeegyeztetni? Én úgy gondolom, hogy ha az ember jól tervez, akkor ideje is lesz. A sikerhez nem szükséges feltétlenül napi 12-16 óra munka, tényleg csak jó tervezésre van szükség.

Forrás: Polyák Attila/Origo

Mit tanácsolnál olyan egyetemista lányoknak, akik ezen a vonalon szeretnének dolgozni, hogy induljanak el?

Remélem, hogy ez most a startupgyárak hajnala lesz, hiszen egy startupgyár nagyon jó lehetőség arra, hogy az ember úgy legyen CEO, hogy még nincs kiépített kapcsolatrendszere, amivel el tudna indulni. Én azt javaslom, hogy merni kell, és azt tanácsolom, hogy az ne legyen hátrány, hogy az ember lánynak született. Ha használjuk azokat a készségeket, amik nőként bennünk erősebbek, akkor ugyanúgy megálljuk majd a helyünket az élet minden területén.

Házasság: mennyország vagy purgatórium?http://www.life.hu/csalad/20170116-hazassag-pokol-vagy-mennyorszag.htmlAz anyakönyvvezető előtt egy életen át tartó köteléket fogadunk. Fontos kérdés azonban, hogy könnyű-e házasságban élni ma? Kompromisszumok sora, vagy épp az üdítő felszabadulást adja-e meg számunkra? Fenn lehet-e tartani a kezdeti elhatározásunkat, mely szerint jóban rosszban ott állunk majd egymás mellett? Létezik a „boldogan éltek, amíg meg nem haltak”? Család--Bárki célponttá válhat: még a legnagyobb sztárokat is zaklatták az iskolábanhttp://www.life.hu/csalad/20170117-sztarok-akiket-gyerekkent-zaklattak-a-tarsaik.htmlGazdagok, szépek és sikeresek, egy világ hever a lábaik előtt - nem is gondolnád róluk, hogy gyerekkorukban az iskolatársaik terrorizálták őket. Bizony a legnagyobb világsztároknak is meg kellett küzdeni az iskolai zaklatással, sokuk ráadásul a gyerekkori sérelmekből merített erőt későbbi sikeres karrierjükhöz. CsaládAFPImádkoztak a beteg gyerekért, de gyógyszert nem adtak neki - Felelőtlen családokhttp://www.life.hu/csalad/20170113-gyerekek-akik-a-felelotlen-szuleik-miatt-haltak-meg.htmlA gyereknevelés felelősséggel jár, és bizony be kell látni, hogy nem mindenki alkalmas a szülői szerepre. Ezt az állítást a következő anyukák és apukák példája sajnos tökéletesen alá is támasztja. CsaládThinkstockItt a farsang, sül a fánk! – A Life.hu kedvenc receptjeihttp://www.life.hu/csalad/20170111-fankreceptek-farsangra.htmlVégre idén is beköszöntött a farsangi időszak, ezzel együtt pedig itt a finomabbnál finomabb fánkok készítésének ideje is. Gyerekek és felnőttek is imádják, a farsangi mulatságok kötelező desszertje, éppen ezért megosztjuk most veletek a Life.hu kedvenc fánkreceptjeit. CsaládThinkstockNyílt levél egy fiatal sebésznek, aki menthetetlenül elrabolta betege szívéthttp://www.life.hu/csalad/20161227-nyilt-level-egy-fiatal-sebesznek-aki-elrabolta-egy-betege-szivet.htmlA szerelem néha fáj - jól tudja ezt olvasónk is, aki az alábbi nyílt levelet írta orvosához. Család--Ők lettek 2016 legbefolyásosabb tinédzsereihttp://www.life.hu/csalad/20170103-2016-legbefolyasosabb-tinedzserei.htmlTényleg nem csak a húszéveseké a világ, sőt! Úgy tűnik, egyre nagyobb teret hódítanak a 14 évesek – jól mutatja ezt a Time magazin legújabb listája, amiben az elmúlt év legsikeresebb fiataljait válogatták össze. A listán összesen harmincan kaptak helyett, a következőkben bemutatjuk az öt legmenőbb tinédzsert. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.