A filmekből, plakátokról, videóklipekből szinte kizárólag tökéletes alakú, gyönyörű emberek néznek vissza ránk, ritkán látni egészséges, vagy akár teltebb idomokkal rendelkező hírességeket. Mindez pedig nemcsak a felnőttekre, de a gyerekekre is hatással van, akik egyre korábban kezdik keresni azt a bizonyos ideált, akire hasonlítani szeretnének.

Természetesen a tinikorban kialakuló testképzavarért nem csak a show-biznisz okolható, számos más tényező is szerepet játszhat benne.

A tinikorban kialakuló testképzavarért nem csak a show-biznisz okolható, számos más tényező is szerepet játszhat benneForrás: Thinkstock
  • A maximalista személyiségtípusú gyerekek, akik az életük minden területén a tökéletességet várják el maguktól, gyakran az étkezéseiket is túlságosan korrigálják.
  • De a kóros soványság figyelemfelkeltési módszernek sem utolsó, hiszen míg aggódnak egy lányért, addig legalább foglalkoznak vele a környezetében.
  • A valamilyen oknál fogva sokat gúnyolt gyerekek is belecsúszhatnak az anorexiába, hiszen a gyorsan leolvadó kilókat sikerélményként élik meg, ami már némi önbizalom forrása lehet, úgy érezhetik, "ezt legalább meg tudtam csinálni".
  •  Az önbüntetés is szerepelhet az okok között, hiszen a gyerekek könnyen kialakítanak önvádoló mechanizmusokat, s azt gondolhatják, ha éheznek, azzal jóvátesznek egy rossz gondolatot vagy cselekedetet - hasonlóan a böjtölő felnőttekhez. 
A testképzavar és a kóros soványság kialakulásának számos oka lehetForrás: Thinkstock

Az okok tehát sokfélék lehetnek, egy figyelmes szülő azonban felfedezhet néhány olyan jelet, mely már gyanakvásra adhat okot.

  • A közös étkezések kerülése
  • Gyakori folyadékfogyasztás evés helyett.
  • Kalóriaszámlálgatás, az ételek rejtegetése.
  • Különböző gyógyszerek, hashajtók szedése.
  • Napi többszöri méredzkedés, és állandó elégedetlenség a testsúllyal.

A betegség előrehaladtával hasfájás, gyengeség, szédülés, ájulás, ingerlékenység figyelhető meg, illetve az iskolai teljesítmény romlása.

Személyes találkozás a világ legismertebb életvezetési tanácsadóival
Ki ne szeretne boldogan élni? Sikeres lenni? Ne állj a saját boldogságod, sikered útjába, szerezz jegyet a 2017. április 1-jei Wake-Up! Day-re, 2017 legnagyobb motivációs és transzformációs rendezvényére. Olyan világhírű coachok, trénerek lépnek a színpadra, mint „A Titok" című film sztárja, Lisa Nichols, Marisa Peer, Jeffrey Allen, illetve számos hazai példakép, így dr. Kemény Dénes, Hosszú Katinka, Shane Tusup és mások. A világszinten egyedülálló, rendkívül tartalmas program délelőtt 10 órától este 7 óráig nyújt prémium minőségű kikapcsolódást, tanulási és fejlődési lehetőséget, akár életre szóló útravalót a résztvevőknek. Időpont: 2017. 04. 01. Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna. A rendezvényre jegyet ITT rendelhetsz.

Támogatott tartalom