Az évszázadokkal ezelőtt épült kastélyoknak és váraknak olyan misztikus hangulatuk van, ami egyszerűen magával ragadja az embert. Építészeti remekművek, amelyek egy letűnt korba kalauzolnak bennünket. A következőkben öt igazán különleges kastélyt mutatunk be.

Potala palota 

A Kínai Népköztársaság Tibeti Autonóm Területén található monumentális épületkomplexum 1994 óta az UNESCO Világörökség része. A káprázatos épületegyüttes 3630 méter magasan helyezkedik el a Vörös-domb tetején Lhásza városától nyugatra. A palota állítólag 999 szobából áll, és egykor a tibeti kormány székhelye és az ország vezetőjének, a Buddha reinkarnációjának tartott dalai lámának a rezidenciája volt. 

PotalaForrás: Thinkstock

Mont-Saint-Michel 
A Mont-Saint-Michel nevezetű különleges gránitsziget 1 kilométerre található Franciaország normandiai partjaitól. A szigeten álló bencés apátság 1979-ben az elsők között került fel a UNESCO Világörökségi listájára. Érdekesség, hogy Mont-Saint-Michel szigete egy árapálysziget, ami azt jelenti, hogy apálykor a sziget száraz lábbal megközelíthető, dagálykor azonban valódi szigetté válik. A kolostor elég hosszú múltra tekint vissza, első templomának felszentelésére 708. október 16-án került sor.

Mont-Saint-MichelForrás: Thinkstock

Predjama vár 

A Szlovéniában található Predjama várat egy 123 méter magas sziklába vájták. Az épület elölről egy lovagvár, hátulról pedig egy gigantikus barlangrendszer. A vár, mint a világ legnagyobb barlangvára szerepel a Guinness-rekordok könyvében. A reneszánsz stílusú kastély első említése 1274-re datálható, ám akkor még Luegg néven emlegették, és gótikus stílusban építették. Később egy földrengés pusztította el az épületet, amit aztán a jelenlegi formájában építettek újra. 

PredjamaForrás: Thinkstock

Neuschwanstein kastély

A bajorországi Pöllat-szurdok magányos szikláján található Neuschwanstein kastély egy klasszikus mesebeli palota. A 19. században II. Lajos, Bajorország királya építtette saját maga gyerekkori álmainak megvalósítására. Érdekesség, hogy Richard Wagner iránt érzett tisztelete és csodálata miatt a kastély egyes termeit és berendezését Wagner operáinak szereplőivel díszítette.

NeuschwansteinForrás: Thinkstock

Macumotói várkastély 
Japán Nagano prefektúrájában, Macumoto városában található várkastélyt fekete falai miatt gyakran emlegetik Varjúvárként is. A monumentális épületet 1590–1597 között építették és Japán három legszebb kastélya közé tartozik. 

MatsumotoForrás: Thinkstock