Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a kellemesen sós, vékonyra szelt, roppanós krumplicsipszeket, amik sajnos annál egészségtelenebbek. Rengeteg „rossz” zsírsavat tartalmaznak, ráadásul nagy részüket pálmazsírban sütik ki, amiért felfoghatatlan ütemben irtják ki az esőerdőket, hiszen kell a terület az újabb és újabb ültetvényeknek. Ideje tehát ráállni az otthon gyártott csipszekre, amelyek egészségesek, és az ökológiai lábnyomot is csökkentik. 

Almacsipsz

Moss meg 3 nagyobb almát, és magházvágóval vájd ki a közepét. Ezután akár késsel – bár úgy egy kicsit nehezebb szép vékony szeletekre vágni –, akár zöldséggyaluval vágd fel egyenletes méretű, nagyjából 1,5-2 mm vékony karikákra. A sütőt melegítsd elő 100 fokosra. A rácsot vedd ki a sütőből, erre helyezzük majd a sütőpapírt, amire szépen felsorakozhatnak az almakarikák.

Facsard ki egy citrom levét. Ebbe tehetsz 2 kiskanál fahéjat, és akár 2 kiskanál kókuszvirágcukrot, mézet vagy az általad használt édesítőszert. Alaposan keverd össze a hozzávalókat, majd egy kis ecsettel kend be vele az almaszeleteket. Természetesen minden ízesítés nélkül is megsütheted az almaszeleteket, amiket 1 órára – ha mód van rá, légkeveréssel – tegyél be a sütőbe. 

AlmacsipszForrás: Thinkstock
Tipp
Az alma a legideálisabb a gyümölcsök közül a csipsz készítésére, de eperrel, kivivel, banánnal is kipróbálhatjátok. Utóbbi egy külön eset, ezt nem szabad túlságosan vékonyra vágni, kb. 20 szelet legyen egy banánból. Sütés előtt érdemes egy kevés citromos-mézes vízbe beáztatni, hogy ne barnuljon meg, ráadásul jó íze lesz tőle.

Zöldségcsipszek 

A zöldségből készült csipszek tényleg akkor finomak, ha jó ropogósak, ennek pedig két titka van. Az egyik az, hogy bármilyen zöldségből készüljön is, a lehető legvékonyabbra kell gyalulni, vagyis itt is érvényes a 1,5-2 mm-es vastagság, a másik pedig az, hogy a sütőpapíron véletlenül sem szabad egymásra pakolni őket. Ha felkarikáztad a zöldségeket, egy kevés olívaolajban forgasd meg őket. Mehet rájuk majd egy kis Himalája-só is, de csak szigorúan a sütés után. A sütőt 140 fokra melegítsd elő. Nagyjából 30-40 percre van szükség a sütéshez, de érdemes közben figyelgetni, mert az egyes zöldségek sütési ideje más-más lehet. 

ZöldségcsipszForrás: Thinkstock

Ami a zöldségeket illeti, szinte bármi alkalmas a csipsz készítésre. A mi kedvenceink a cékla, az édesburgonya, a répa és a paszternák. Ezeket mindenképpen próbáld ki.