Méreg vagy sem az aszpartám? Íme, az igazság a közkedvelt édesítőszerről!

aszpartám Schobert Norbi édesítőszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Schobert Norbi hivatása mindig is az volt, hogy az egészséges életmódra nevelje az embereket. Ezúttal ezt egy elismert szakértő, prof. dr. Csapó János oldalán teszi, akivel közös videósorozatot indítottak A professzor megmondja címmel. Céljuk, hogy végérvényesen leszámoljanak a különböző élelmiszerekkel kapcsolatban kialakult tévhitekkel. 

Az egyik legelterjedtebb édesítőszer az aszpartám, ami szinte minden diétás, light vagy cukormentes termékben megtalálható. Káros hatásairól azonban már évtizedek óta vitáznak a szakértők. A 90-es években egyre többen fordultak orvoshoz megmagyarázhatatlan tünetekkel, amelyeket végül az orvosok az édesítőszerrel hoztak összefüggésbe. Azóta számos tanulmány állítja, hogy ennek a vitatott vegyi anyagnak legalább 90-féle mellékhatása lehet, kezdve a fejfájástól a depresszión és daganatos megbetegedéseken át a vetélésig.

Méreg vagy sem az aszpartám? Forrás: Thinkstock

Az Európai Unió Élelmiszer-tudományi Bizottsága az aszpartámnak tulajdonított káros hatásokról szóló, interneten terjedő vélemények miatt felülvizsgálta az aszpartám toxicitását. A vizsgálat cáfolta az aszpartámra vonatkozó vádakat, és arra a következtetésre jutott, hogy a 40 mg/testtömeg kg-os megengedhető napi beviteli szint nem okoz károsodásokat. De mi a véleménye erről prof. dr. Csapó Jánosnak?

Ellenség vagy barát? A nagy gluténkérdés

Manapság egyre divatosabb a gluténmentes étkezés. Ennek egyik oka természetesen az ételallergiák elterjedése, ami megköveteli, hogy bizonyos tápanyagokat kihagyjunk az étkezésből. Sokan azonban azt gondolják, annak ellenére, hogy nem allergiásak a gluténre, akkor is egészségesebbek lesznek a gluténmentes étkezéstől. Pedig ez nincs így. Olvasd el a Life.hu cikkét!
Most vagy soha! Így kezdj neki a fogyókúránakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170320-igy-kezdj-neki-a-fogyokuranak.htmlAz első napsugarak nemcsak a tavasz kezdetét jelzik, hanem azt is, hogy hamarosan lekerülnek rólunk a télikabátok, sőt, a dzsekik és pulóverek is, a hosszúnadrágokat leváltják a rövidnacik, a szoknyák, és hamarosan előkerülnek a bikinik is. Így az eddig két-három réteg ruha alatt rejtegetett felesleget villámtempóban próbáljuk leadni. De mégis hogyan legyünk igazán hatékonyak? Így vágj bele a fogyókúrába! Ez Zsír!--Ki korán kel, tényleg aranyat lel? Avagy egészségesebbek-e a korán kelők?http://www.life.hu/ez-zsir/20170317-a-korankelok-tenyleg-egeszsegesebbek.htmlHajnali pacsirták kontra éjjeli baglyok. Melyik életmód hívei az egészségesebbek? Ezt boncolgatta egy nemrégiben megjelent finn tanulmány. Ez Zsír!ThinkstockHogyan lesz feszes hasad? Kiss Virág fitneszversenyző megmutatja!http://www.life.hu/ez-zsir/20170316-kiss-virag-profi-fitneszversenyzo-ezeket-a-gyakorlatokat-ajanlja-a-kockahasert.htmlLegutóbb a formás popsihoz, most pedig a tónusos hasizom eléréséhez ad edzéstippeket hazánk egyik nagy büszkesége, Kiss Virág, aki éppen ezen a hétvégén áll színpadra először profi fitneszversenyzőként. Ez Zsír!--5 dolog, amit meg kell tenned önmagadért tavasszalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170309-5-dolog-amit-meg-kell-tenned-magadert-tavasszal.htmlEzután a nagyon hideg és hosszú tél után minden meleg napsugárért hálásak vagyunk. Talán még a szokásosnál is erősebben él bennünk a megújulás vágya, amihez most adunk is néhány tippet. Így éleszd fel magadban a szunnyadó energiákat! Ez Zsír!ThinkstockEgészséges recept: készíts házi csipszet!http://www.life.hu/ez-zsir/20170310-igy-keszul-az-egeszseges-hazi-csipsz-recept.htmlTalán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a kellemesen sós, vékonyra szelt, roppanós krumplicsipszeket, amik sajnos annál egészségtelenebbek. Rengeteg „rossz” zsírsavat tartalmaznak, ráadásul nagy részüket pálmazsírban sütik ki, amiért felfoghatatlan ütemben irtják ki az esőerdőket, hiszen kell a terület az újabb és újabb ültetvényeknek. Ideje tehát ráállni az otthon gyártott csipszekre, amelyek egészségesek, és az ökológiai lábnyomot is csökkentik. Ez Zsír!--Elhagynád a fehér lisztet? Ezt edd helyette!http://www.life.hu/ez-zsir/20170313-ha-elhagynad-a-feher-lisztet-ezt-edd-helyette.htmlAki életmódváltásba kezd, először a cukrot és a fehér lisztet szokta kiiktatni vagy lecsökkenteni az étrendjében. A cukorról és a különböző édesítőszerekről manapság rengeteg szó esik, de a lisztek kapcsán talán még vannak megválaszolatlan kérdések, amelyeket most tisztázni szeretnénk. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.