Schobert Norbi hivatása mindig is az volt, hogy az egészséges életmódra nevelje az embereket. Ezúttal ezt egy elismert szakértő, prof. dr. Csapó János oldalán teszi, akivel közös videósorozatot indítottak A professzor megmondja címmel. Céljuk, hogy végérvényesen leszámoljanak a különböző élelmiszerekkel kapcsolatban kialakult tévhitekkel. 

Az egyik legelterjedtebb édesítőszer az aszpartám, ami szinte minden diétás, light vagy cukormentes termékben megtalálható. Káros hatásairól azonban már évtizedek óta vitáznak a szakértők. A 90-es években egyre többen fordultak orvoshoz megmagyarázhatatlan tünetekkel, amelyeket végül az orvosok az édesítőszerrel hoztak összefüggésbe. Azóta számos tanulmány állítja, hogy ennek a vitatott vegyi anyagnak legalább 90-féle mellékhatása lehet, kezdve a fejfájástól a depresszión és daganatos megbetegedéseken át a vetélésig. 

Méreg vagy sem az aszpartám?Forrás: Thinkstock

Az Európai Unió Élelmiszer-tudományi Bizottsága az aszpartámnak tulajdonított káros hatásokról szóló, interneten terjedő vélemények miatt felülvizsgálta az aszpartám toxicitását. A vizsgálat cáfolta az aszpartámra vonatkozó vádakat, és arra a következtetésre jutott, hogy a 40 mg/testtömeg kg-os megengedhető napi beviteli szint nem okoz károsodásokat. De mi a véleménye erről prof. dr. Csapó Jánosnak?  

Ellenség vagy barát? A nagy gluténkérdés
Manapság egyre divatosabb a gluténmentes étkezés. Ennek egyik oka természetesen az ételallergiák elterjedése, ami megköveteli, hogy bizonyos tápanyagokat kihagyjunk az étkezésből. Sokan azonban azt gondolják, annak ellenére, hogy nem allergiásak a gluténre, akkor is egészségesebbek lesznek a gluténmentes étkezéstől. Pedig ez nincs így. Olvasd el a Life.hu cikkét!